Sari direct la conținut

Ministerul Economiei: Pentru listarea pe bursa a companiilor de stat vor fi luate in calcul si posibile discount-uri

HotNews.ro
Romgaz va trebui sa vanda 40% din productie pe bursa, Foto: AGERPRES
Romgaz va trebui sa vanda 40% din productie pe bursa, Foto: AGERPRES

Pachete de actiuni de la multe companii din portofoliul Ministerului Economiei vor listate pe bursa in cursului anului 2012. Pentru a evita un esec precum cel inregistrat la incercarea de vanzare a actiunilor Petrom, ar putea fi luate in calcul posibile discount-uri, a transmis pentru HotNews.ro Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI). „Consultantii de tranzactie vor avea sarcina de a elabora rapoarte de evaluare si de a recomanda si justifica pretul la care se ofera actiunile in vederea incheierii unor tranzactii de succes, luand in calcul si posibile discount-uri”, sustine OPSPI. In acest an vor fi vandute pe bursa actiuni de la OMV Petrom, Transelectrica, Transgaz, Romgaz, Hidroelectrica si Nuclearelectrica.

Calendarul listarilor pe bursa a pachetelor de actiuni ale societatilor din portofoliul Ministerului Economiei

  • OMV Petrom– Oferta Publica Secundara de vanzare de actiuni pentru un pachet de 9,84% pana la finele anului 2012
  • Transelectrica – Oferta Publica Secundara de vanzare de actiuni pentru un pachet de 15% pana la finele lunii aprilie 2012
  • Transgaz – Oferta Publica Secundara de vanzare de actiuni pentru un pachet de 15% pana la finele lunii aprilie 2012;
  • Romgaz – Oferta Publica Secundara de vanzare de actiuni pentru un pachet de 15% pana la finele lunii iunie 2012;
  • Nuclearelectrica– Oferta Publica Primara (IPO) in vederea majorarii de capital cu 10% in cursul anului 2012
  • Hidroelectrica–  Oferta Publica Primara (IPO) in vederea majorarii de capital cu 10% pana la sfarsitul lunii octombrie 2012.

Pe langa acestea, mai exista o lista cu societati la care vor fi vandute pachetele majoritare, si anume: S.C. Oltchim, CUPRU MIN Abrud, Electrica Serv, Electrica Furnizare, Elcen Bucuresti si complexurile energetice Oltenia si Hunedoara.

„Modalitatile de privatizare ale companiilor mentionate vor fi recomandate de catre consultantii de privatizare desemnati in baza contractelor, in urma realizarii unor analize diagnostic vizand aspecte juridice, tehnice, financiare, comerciale, resurse umane si de mediu”, precizeaza OPSPI.

Calendarul vanzarii pachetelor majoritare ale societatilor din portofoliul Ministerului Economiei

  • Oltchim S.A: vanzarea actiunilor publice catre un investitor strategic in prima parte a anului 2012
  • CUPRU MIN:  privatizare integrala in prima parte a anului 2012
  • Electrica Serv: privatizare majoritara a tuturor companiilor regionale in curs de infiintare pana la finele anului 2012
  • Electrica Furnizare: privatizare majoritara pana la finele lunii octombrie 2012
  • Electrocentrale Bucuresti: privatizare majoritara pana la finele anului 2012
  • Complexul Energetic Oltenia: privatizare majoritara pana la finele anului 2012
  • Complexul Energetic Hunedoara:  privatizare majoritara pana la finele anului 2012

Pentru cele trei sucursale de distributie ramase ale companiei Electrica, se intentioneaza privatizarea minoritara in ultimul trimestru al lui 2012.

In ceea ce priveste oportunitatea privatizarii companiilor de stat intr-o perioada dificila pe plan international, reprezentantii OPSPI spun ca intregul proces va tine cont de realitatea pietelor.

  • „Potrivit prevederilor din noul proiect de Scrisoare de Intentie aferenta Aranjamentului Stand-By de tip preventiv dintre Romania si Fondul Monetar International, privatizarea acestor companii se va realiza printr-un proces care va tine cont de realitatea pietelor si care se va desfasura cu consultarea reprezentantilor FMI si ai CE. Consultantii de tranzactie vor avea sarcina de a elabora rapoarte de evaluare si de a recomanda si justifica pretul la care se ofera actiunile in vederea incheierii unor tranzactii de succes”, mai precizeaza OPSPI.

Prima companie supusa procesului de vanzare a pachetelor minoritare de actiuni pe bursa, conform angajamentelor luate in fata FMI, a fost Petrom. Insa, actiunea s-a soldat cu un esec in luna iulie, in conditiile in care gradul de subscriere la pachetul de 9,84% din actiunile OMV PETROM a fost sub nivelul necesar de 80%. Esecul ofertei publice secundare de vanzare a 9,84% din actiunile Petrom s-a datorat conditiilor dificile de pe pietele internationale si inrautatirii lor pe parcursul procesului de marketing, ceea ce a dus la reducerea apetitului pentru risc al investitorilor, motivau reprezentantii bancii ruse de investitii Renaissance Capital, parte a consortiului care a intermediat aceasta oferta.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro