Sari direct la conținut

Ministerul Economiei: Statul vrea sa vanda jumatate din participatia sa la reactoarele 3 si 4. Au fost purtate discutii cu firme din SUA, Europa,Japonia si Coreea

HotNews.ro
Centrala de la Cernavoda, Foto: AGERPRES
Centrala de la Cernavoda, Foto: AGERPRES

Ministerul Economiei cauta sa atraga noi parteneri in proiectul de 4 miliarde de euro al unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda, in conditiile in care investitorii GDF Suez, Iberdrola si RWE au hotarat in luna ianuarie sa se retraga. Compania de stat Nuclearelectrica s-a vazut pusa in situatia de a cumpara toate actiunile la care au renuntat acesti investitori, ramanand in proiect alaturi doar de ENEL si ArcelorMittal, cu 84,65% din participatii. Insa, este o povara mult prea mare pentru statul roman si de aceea vrea sa vanda jumatate din actiunile detinute la compania de proiect, EnergoNuclear, reducand cota de participare a Nuclearelectrica pana la 40%. „Trebuie sa cream mecanismul necesar selectarii unor investitori seriosi. Pana acum am discutat cu diverse firme din America, Europa, Japonia si Coreea de Sud”, a declarat pentru HotNews.ro Tudor Serban, presedintele Consiliului de Administratie de la EnergoNuclear.

In cadrul unei adunari generale extraordinare a actionarilor de la Nuclearelectrica intrunita pe 25 februarie s-a decis ca partea romana sa agreeze cu ENEL si ArcelorMittal conditiile in care urmeaza a fi selectati alti investitori interesati in proiect, astfel incat cota companiei de stat in proiect sa ajunga la 40%. De asemenea, s-a decis ca negocierea cu investitorii straini ramasi in proiect extinderea duratei de valabilitate a acordului de investitii pana la 31 decembrie 2012, printr-un nou act aditional. Cei doi investitori straini ramasi in proiect au fost de acord cu extinderea duratei de valabilitate a acordului de investitii. Este pentru a treia oara cand se prelungeste acordul de investititii.

Pana in 2013, trebuie realizat studiul de fezabilitate al proiectului celor doua reactoare. „Investitorii ramasi in proiect vor avea posibilitatea sa spuna ce decizie iau in continuare in momentul in care vor vedea studiul de fezabilitate”, a precizat Tudor Serban.

  • Acesta a mai spus ca in ceea ce priveste securitatea nucleara, pentru constructia reactoarelor 3 si 4 vor trebui indeplinite cel putin 3-4 conditii in plus fata de cele de la reactoarele 1 si 2. Tudor Serban nu a precizat care sunt aceste conditii suplimentare.

Investitorii GDF Suez, Iberdrola si RWE au hotarat in luna ianuarie sa se retraga din proiectul nuclear, renuntand la actiunile detinute la compania de proiect, EnergoNuclear. Aceasta dupa ce compania CEZ tocmai isi vanduse participatia de 9,15%. Aceste renuntari au avut loc dupa ce investitorii au tot presat statul roman sa scada cota de participare a Nuclearelectrica sub 50%. Guvernul a acceptat o reducere pana la nivelul de 40%. Cu toate acestea, investitorii au renuntat fortand Nuclearelectrica sa le cumpere participatiile la valoarea nominala.

Dupa retragerea celor trei investitori, GDF Suez, Iberdrola si RWE, statul roman s-a vazut pus in situatia sa cumpere toate actiunile la care au renuntat aceste companii, ramanand in proiect alaturi doar de ENEL si ArcelorMittal, cu 84,65% din actiuni. CEZ vanduse inca din decembrie participatia sa la EnergoNuclear. Enel si ArcelorMittal au anuntat ca nu intentioneaza sa isi majoreze cota de participare in cadrul EnergoNuclear, prin achizitionarea de actiuni de la investitorii care au abandonat proiectul.

Aceasta rasturnare de situatie s-a produs tocmai candau fost anuntate companiile care s-au lansat in lupta pentru castigarea licitatiei privind constructia Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda. Bechtel (SUA), Lavalin Nuclear (Canada) si Atomtechnoprom (Rusia) sunt candidatii la constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda.

Intr-o asemenea situatie, statul a avut de ales intre doua variante: ori preia cota de 24,5% de la cei trei investitori, ori nu o preia si dizolva EnergoNuclear, proiectul urmand sa fie continuat doar de Nuclearelectrica. A fost aleasa prima varianta.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro