Ministerul Economiei: Trei mine vor intra in conservare, iar din 2014-2015 vom putea vorbi chiar de inchidere
Tragedia de la Uricani a readus in atentia opiniei publice problema restructurarii minelor din Valea Jiului. Reprezentantii Ministerului Economiei se vor intalni, joi, cu sindicatele si directorii celor sapte mine pentru a „transa” si pentru a stabili un proiect de restructurare a minelor, au declarat pentru HotNews.ro, oficiali din Ministerul Economiei. Potrivit acestora, trei mine vor intra in conservare urmand sa fie inchise pana in 2018 sau chiar mai devreme. „Vom putea vorbi despre inchidere incepand chiar cu 2014-2015”, au precizat sursele citate. Potrivit informatiilor detinute de HotNews.ro, cele trei mine sunt Uricani, Petrila si Paroseni.
Ministerul Economiei a propus Fondului Monetar International un program de salvare a patru mine viabile din sapte in vederea continuarii activitatii miniere, se arata intr-o informare a Ministerului Economiei transmisa la solicitarea HotNews.ro, in noiembrie anul trecut. Aceste mine ar urma sa fie integrate intr-una din viitoarele doua companii, si mai exact in Hidroenergetica.
- „In ceea ce priveste Compania Nationala a Huilei S.A. Petrosani (n.red. cel mai mare datornic la stat), a fost propus FMI un program de salvare a patru mine viabile ce pot continua activitatea miniera dupa 1 ianuarie 2011 fara subventie si intrarea acestora intr-una dintre companiile energetice (probabil Hidroenergetica). Celelalte mine ramase in C.N.H. S.A. Petrosani urmeaza sa intre intr-un program de inchidere treptata cu ajutor de stat notificat la Bruxelles conform noului regulament ce va fi adoptat de comisie, pana la sfarsitul anului”, potrivit Ministerului Economiei.
Cele patru mine care vor fi pastrate sunt Lonea, Livezeni, Vulcani si Lupeni. Acestea ar putea ramane cu o datorie istorica de circa 700 de milioane de euro. In forma actuala, CNH inregistreaza o datorie istorica de peste 1 miliard de euro.
In decembrie 2010 a fost adoptata, la iniţiativa Statelor Membre, o decizie de prelungire a ajutorului de stat acordat in sectorul huilei. Decizia prevede prelungirea perioadei de acordare a ajutorului de stat pana in 2018. De asemenea, decizia prevede ca, in cazul in care minele devin viabile pana in 2018, acestea sa iasă din acest program si sa isi continue activitatea pe principii economice, cu returnarea ajutorului de stat accesat pana la acea data, precizeaza Ministerul Economiei. Initial, regulamentul privind acordarea acestor ajutoare de stat expira pe 31 decembrie 2010.
- In Europa, minele care se bazeaza pe ajutor pentru operare se afla mai ales in regiunea Ruhr din Germania, in nord-vestul Spaniei si in Valea Jiului din Romania. Proportia carbunelui in productia de electricitate din Romania este de aproximativ 40%, din care majoritatea este huila.
- Compania Nationala a Huilei a acumulat de-a lungul anilor datorii istorice de peste un miliard de euro. Aceasta in ciuda faptului ca este o companie care a fost puternic sustinuta de stat prin subventii pentru productia de huila. Anul trecut, Guvernul a acordat subventii de 245,6 milioane de lei Companiei Nationale a Huilei (CNH) Petrosani.