Sari direct la conținut

Ministerul Economiei vrea sa puna in functiune din 2015 un proiect de captare si stocare a carbonului in valoare de 1 miliard de euro

HotNews.ro
Complexul Energetic Oltenia (grupurile de la Turceni), Foto: AGERPRES
Complexul Energetic Oltenia (grupurile de la Turceni), Foto: AGERPRES

Primul proiect romanesc demonstrativ privind captarea si stocarea dioxidului de carbon (CO2) valoreaza circa un miliard de euro, sustine Tudor Serban, consilier al ministrului economiei. Acesta a precizat ca autoritatile romane vor sa acceseze fonduri prin Programul european NER 300, astfel incat acestea sa acopere 50% din valoarea proiectului. „Am dori sa accesam chiar din acest an o valoare importanta reprezentand 50% din proiect”, a spus Tudor Serban. Acesta a precizat ca proiectul ar putea fi pus in functiune din 2015. Proiectul este destinat pentru blocul numarul 6 de 330 megawati la Complexul Energetic Turceni, aflat in proces de reabilitare.

Proiectul presupune captarea a circa 1,5 milioane de tone de CO2 pe an si stocarea la mai mult de 800 de metri sub pamant, pe o raza de maxim 50 de kilometri fata de Complexul Energetic Turceni, centrala cu functionare pe carbune.

  • Cititi aici fisa de date a proiectului.

Impactul economic asa cum este descris in Fisa de date

  • Implementarea in sectorul energetic a viitorului Proiet Demonstrativ CSC in Romania va duce la mentinerea in exploatare a centralelor termoelectrice cu functionare pe lignit autohton, inclusiv a minelor de carbune aferente
  • Posibilitatea extinderii implementarii tehnologiei CSC la toti producatorii de energie electrica din zona cu functionare pe lignit (peste 4.000 MW) si alti poluatori industriali (metalurgie, chimie etc.)
  • Posibilitatea integrarii Romaniei in culoarul infrastructurii de transport CO2 european
  • Potential de crestere a duratei de viata si a capacitatii de exploatare a rezervelor de titei si gaze naturaleprin injectarea CO2 in zacamintele epuizate

Tudor Serban a mai spus ca „suntem in faza de formare a companiei de proiect” care va avea in componenta Complexul Turceni (operatorul instalatiei de captare), Romgaz (operatorul instalatiei de stocare geologica) si Transgaz (operatorul retelei de transport).

„Este un proiect care poate fi considerat futurist in Romania, dar pe plan mondial este un proiect foarte important”, a spus Tudor Serban. Potrivit acestuia, energia conventionala obtinuta pe baza de hidrocarburi va fi folosita in continuare in toate tarile din lume, mai ales in contextul alertelor nucleare din Japonia. „Ultimele evenimente din Japonia au creat din nou bulversari importante si pot sa vorbesc de modificari de strategii in toate tarile lumii (…) carbunele va constitui in continuare una dintre cele mai importante energii primare”, a mai spus Tudor Serban.

Potrivit datelor tehnice, emisiile de dioxid de carbon de la Turceni ar putea fi reduse cu minim 85% prin aceasta instalatie de captare.

Acesta a precizat ca acest proiect, denumit Getica CCS, este unul dintre primele zece din Europa. Tudor Serban a mai spus ca proiectul trebuie sa aiba si o valoare comerciala. „Ramane partea de absorbtie propriu-zisa a carbonului pe care va trebui sa o importam si sa o instalam la Turceni (…) Acest proiect trebuie sa poata plasa Romania in randul tarilor europene detinatoare a acestei tehnologii si sa poata fi si important din punct de vedere comercial”.

Global CCS Institute din Australia a oferit un grant de 2,5 milioane de euro pentru elaborarea studiului de fezabilitate. Studiul este in curs de elaborare.

La nivel national, totalul emisiilor de dioxid de carbon este de 24,5 milioane de tone/an.

HotNews.ro a prezentat acest proiect in Top 4 investitii prioritare ale Ministerului Economiei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro