Sari direct la conținut

Ministerul Finantelor a taiat la jumatate garantiile de stat pentru programul Prima Masina

HotNews.ro

Plafonul de garantii acordat pentru programul guvernamental Prima Masina a scazut la jumatate in acest an fata de 2016, de la 100 la 50 milioane lei, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern, dupa ce anul trecut doar 75 de masini au fost achizitionate prin intermediul acestui program, informeaza News.ro.

Programul, introdus de Executivul condus de Victor Ponta in aprilie 2015, la propunerea fostului ministru Constantin Nita, in scopul stimularii cumpararii de autoturisme noi, a ramas neatractiv si in al doilea an de la lansare.

In 2016, valoarea garantiilor emise a fost de 1,4 milioane lei, doar 1,41% din plafonul de 100 milioane lei alocat, potrivit Ministerului Finantelor.

Plafonul de garantii din acest an reprezinta, de altfel, o parte din garantiile nefolosite in 2016.

„Pentru anul 2017, plafonul garantiilor (…) este de 50 milioane lei, din diferenta neutilizata din plafonul alocat pentru anul 2016”, se arata in proiectul de Hotarare de Guvern.

In 2015, in primul an de functionare, programul a avut alocat un plafon de 350 milioane lei, din care au fost emise garantii de 3,26 milioane lei, adica 0,93% din total.

In 2015 au fost cumparate 193 de masini prin intermediul programului, iar in 2016 – 75 de masini, astfel ca, in total, doar 268 de masini au fost cumparate, in aproape doi ani, prin acest program guvernamental.

Pana la finalul anului trecut, nu a fost solicitata nicio executare a garantiilor emise, potrivit reprezentantilor ministerului.

Prin programul Prima Masina, persoanele fizice pot achizitiona, prin credit garantat de stat in proportie de 50%, o masina al carei pret de achizitie nu depaseste 50.000 de lei, la care se adauga TVA.

Cumparatorul este obligat sa asigure masina printr-o polita full Casco fara fransiza, care va acoperi cel putin riscurile totale si partiale de furt si dauna.

Pentru finantare este necesar un avans de cel putin 5% din pretul de achizitie, iar creditul este acordat pe maximum cinci ani.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro