Ministerul Transporturilor a revocat din functie intreg Consiliul de Administratie al Tarom si a numit o noua conducere
Articol actualizat Ministerul Transporturilor – actionar majoritar cu 97% din actiunile Tarom – a decis, luni dupa-amiaza, revocarea intregului Consiliu de Administratie al companiei in frunte cu presedintele sau Dan Pascariu. Decizia fara precedent luata de Ministerul Transporturilor vine pe fondul disputei cu conducerea administrativa a companiei pe tema prelungirii mandatului managerului privat Christian Heinzmann, scurtat de la patru ani la 12 luni la presiunea lui Pascariu si a CA-ului si care se incheie pe 19 noiembrie.
Pe langa decizia revocarii CA-ului, Ministerul Transporturilor a numit noii administratori.
Noul Consiliu de Administratie numit de Ministerul Transporturilor este alcatuit din:
- Dante Stein – consilier al primului ministru
- Manuel Donescu -secretar de stat in Ministerul Trasporturilor
- Florin Luca – consultant strategie bancara
- Bogdan Speteanu – director general BCR Leasing
- Razvan Filipescu – presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism
„Revocarea tututor membrilor CA s-a facut deoarece au incalcat statutul si mandatul cand au decis reducerea mandatului directorului executiv de la 4 ani la un an (…) Se considera ca afirmatiile din presa membrilor CA au adus grave prejudicii imaginii companiei”, a declarat Teodora Trandafir, purtator de cuvant al Ministerului Transporturilor, intr-o conferinta de presa, potrivitMediafax.
In prima sedinta a CA va fi ales si noul presedinte al Consiliului de Administratie dintre cei cinci noi membri.
„Ministerul Transporturilor nu are o pozitie pro sau contra prelungirii mandatului managerului privat. Noul CA va face o evaluare„
Purtatorul de cuvant a mai spus ca ministerul a propus noului CA al Tarom sa analizeze in perioada urmatoare activitatea presedintelui executiv al Tarom, Christian Heinzmann si modul in care acesta si-a indeplinit atributiile.
„Ministerul Transporturilor nu are nici o pozitie pro nici una contra asupra mandatului domnului Heinzmann. Se va face o evaluare de catre noul CA, iar obiectivul este ca Tarom sa intre in parametri normali”, a adaugat Trandafir.
Membrii CA demisi luni sunt Dan Pascariu, Valentin Macec, Ciprian Ladunca, Marius Ghenea si Dumitru Prunariu. La acest nume se adauga si cel al lui Nicolae Demetriade, el prezentandu-si demisia in urma cu doua saptamani.
Cine sunt noii membri in Consiliul de Administratie
Manuel Donescu a fost numit recent secretar de stat la Ministerul Transporturilor dupa ce inainte fusese secretar de stat la Ministerul Economiei. (sursa)
Donescu, fost consilier personal al ministrului Daniel Chitoiu, sustinut de PNL, a fost numit secretar de stat in Ministerul Economiei in luna februarie, din postura de director adjunct in minister, cu atributii in comert exterior si relatii internationale.
Potrivit CV-ului postat pe site-ul ministerului, Manuel Donescu a lucrat si in Ministerul Afacerilor Externe in cadrul caruia a ocupat functiile de prim-colaborator al sefului de misiune si consilier diplomatic in cadrul Ambasadei Romaniei la Beijing (2008-2010), precum si secretar I la Ambasada Romaniei la Tokyo (2004-2008).
A profesat ca avocat, membru al Baroului Bucuresti, Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (UNBR), in prezent fiind suspendat urmare solicitarii de a fi trecut pe tabloul avocatilor incompatibili.
Manuel Donescu a absolvit Facultatile de Drept (1996) si Istorie (1994) ale Universitatii din Bucuresti si cursurile postuniversitare de specializare in management bancar si bursier din cadrul Facultatii de Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori din Academia de Studii Economice Bucuresti (1999-2000).
Alte cursuri absolvite: referent comert exterior – Centrul de Perfectionare, Consultanta si Management in Comertul International PERCOMEX SA (2001), management in cadrul „Young Managers Programme” – Cyprus International Institute of Management (2003), manager de proiect (2011) si trainer (2011) – Corpul Expertilor in Accesarea Fondurilor Structurale si de Coeziune Europene.
Dante Stein
Foto: Facebook
Dante Stein este cetatean austriac si consilierul onorific al prim-ministrului pe probleme speciale. El a fost numit consilier onorific al premierului in luna septembrie 2012.
Dante Stein este fiul fostului proprietar al companiei AutoItalia, Herbert Stein.
Dante Stein a fost vicepresedinte executiv in cadrul AutoItalia si s-a ocupat de sectoarele marketing si advertising. In prezent, familia Stein continua sa deruleze in Romania afaceri in domenii precum cel de leasing si asigurari auto, scrie Adevarul.
Bogdan Speteanu are 35 de ani si a preluat in octombrie 2010 conducerea BCR Leasing.
Potriviti Business Magazin, Speteanu a terminat ASE, are un EMBA la Asebuss, este Chartered Certified Accountant si si-a inceput cariera in audit, la Raiffeisen, dupa care din 2004 a venit la BCR, ca sef de audit intern, apoi responsabil de programul de integrare a bancii in grupul Erste (2006), director al diviziei de strategie (2008) si coordonator al programelor de eficientizare a costurilor.
Razvan Filipescu a fost numit ca sef la Autoritatea Nationala pentru Turism in aprilie 2013.
Potrivit CV-ului sau, Filipescu a fost intre 2009 si 2013 preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie România-Brazilia. Filipescu a absolvit Universitatea „Ovidius” din Constanţa.
Filipescu a fost intre 2006 si 2009 si membru in Comisia de Apel pentru Acordarea Licentei Cluburilor din cadrul Federatiei Romane de Fotbal, iar inainte a lucrat pe post de consilier si mai apoi director de agentie intr-o sucursala de banca din Bucuresti.
Inainte, Filipescu a ocupat diferite pozitii in cadrul unor institutii sau corpuri de control pe domeniul fondurilor comunitare.
Intre 2003 si 2004 a ocupat functia de consilier in Directia OLAF a Corpului de Control al Primului Ministru condus pe atunci de Victor Ponta.
Zvonuri aruncate in presa ca Heinzmann a plecat. Belgianul: Nu am plecat nicaieri
Inainte de sedinta AGA de azi, in presa au circulat zvonuri cum ca managerul privat a parasit deja compania, desi mandatul sau se incheie oficial pe 19 noiembrie. Potrivit surselor HotNews.ro, Christian Heinzmann nu a parasit compania si inca se in functie la sediul companiei.
- Despre cum a fost fortat Heinzmann sa-si scurteze mandatul, puteti citi mai multe aici. „I-am dat doua optiuni: sa isi dea demisia sau sa fie demis„, a povestit Dan Pascariu.
Zvonurile raspandite in presa referitoare la plecarea lui Heinzmann vin dupa ce TAROM – in plin scandal privind prelungirea mandatului CEO-ului belgian Christian Heiznmann – a decis sa lanseze public o noua procedura de selectie pentru o noua echipa de management.
Asta desi Ministerul Transporturilor l-ar sustine pe belgian la sefia companiei si, potrivit surselor apropiate situatiei, ca urmare a unor presiuni diplomatice, il vrea plecat pe Pascariu de la sefia CA.
Subiectul prelungirii mandatului lui Heinzmann trebuia sa fie discutat intr-o sedinta CA de saptamana trecuta, dar Consiliul nu a luat nici o decizie si a prelungit starea de tensiune.
Anuntul Tarom vine in contextul in care mandatul lui Christian Heinzmann la conducerea Tarom se va incheia pe 19 noiembrie, iar Consiliul de Administratie condus de Dan Pascariu intarzie sa ia o decizie privind prelungirea acestui mandat.
Mandatul lui Heinzmann expira pe 19 noiembrie, la un an de cand a preluat conducerea, dupa ce in vara begianul sustine ca a fost obligat sa semneze scurtarea mandatului sau de la 4 ani, la presiunea Consiliului de Administratie si a presedintelui CA Dan Pascariu.
Tensiunile de la varful Tarom, prelungite dupa ce Consiliul de Administratie nu a luat nici o decizie
Situatia de la Tarom a fost caracterizata de catre ministrul Ramona Manescu ca fiind una „aberanta” si „bizara”, aratand cu degetul spre Dan Pascariu ca responsabil pentru scandalul din companie.
Manescu a sustinut luarea unei decizii privind prelungirea mandatului lui Heinzmann, insa in sedinta CA de saptamana trecuta nu s-a luat nici o decizie in acest sens, prelungindu-se starea de tensiune de la varful Tarom.
Scandalul de la Tarom a luat amploare dupa ce in urma cu o saptamana directorul executiv Nicolae Demetriade – numit in functie de catre CA in aceeasi sedinta in care i-a fost redus mandatul lui Heinzmann – si-a dat demisia, iar functie institutionale au precizat ca Pascariu ar urma sa fie demis in urma unor presiuni diplomatice la minister.
In acest sens o adunare generala a actionarilor (AGA) a fost programata, dar nu s-a mai tinut pe fondul neprezentarii unuia dintre actionarii minoritari – SIF Muntenia cu 0,09% din actiuni.
„Eu sper ca pana la urma, reprezentantul SIF Muntenia sa inteleaga ca aici nu ne jucam cu soarta unei companii doar ca sa protejam sau sa raspundem unor interese personale”, a spus Ramona Manescu in emisiunea ‘Kilometrul 0’ de la Digi24.
HotNews.ro a scris in urma cu o saptamana despre „Misterul sedintei-fantoma de la Tarom care urma sa decida soarta lui Dan Pascariu la sefia Consiliului de Administratie” si cum AGA Tarom – extrem de importanta in vederea situatiei tensionate de la varful companiei – nu s-a mai tinut, desi in urma cu o luna o astfel de adunare a fost validata in aceleasi conditii in care actionarul minoritar SIF Muntenia (0.09% din actiuni) a absentat.
Ultima AGA nu s-a tinut. Un actionar minoritar cu 0,09% din actiuni nu s-a prezentat
HotNews.ro a relatat in urma cu o saptamana ca sedinta extraordinara a Adunarii Generale a Actionarilor Tarom in care urma sa fie revocat din functie seful Consiliului de Administratie, Dan Pascariu, si sa fie numiti noii membri in CA a fost amanata din cauza ca unul dintre actionarii minoritari, SIF Muntenia, nu s-a prezentat la sedinta.
Sedinta AGA si numirea noilor membri erau importante in vederea prelungirii mandatului managerului privat, belgianul Christian Heinzmann, fortat sa isi reduca mandatul de catre seful CA in luna iunie.
Ca urmare a amanarii AGA, Dan Pascariu isi pastreaza in continuare functia de sef al CA, au precizat pentru HotNews.ro surse apropiate situatiei.
Pe 22 octombrie, Nicolae Demetriade si-a anuntat demisia din functia de administrator-director executiv al Tarom, dar si din Consiliul de Administratie al companiei aeriene nationale. El a invocat aplicarea prevederilor ordonantei privind managementul privat la Tarom, despre care a afirmand ca „a fost doar o iluzie”. CA-ul Tarom a hotarat in iunie sa-l numeasca pe Nicolae Demetriade in functia de administrator-director executiv, dupa ce managerul privat, belgianul Christian Heinzmann a fost fortat de catre presedintele CA sa-si scurteze mandatul de la 4 ani la doar un an, desi rezultatele financiare ale companiei aratau primele cresteri in ultimii ani.
Ulterior, surse au confirmat pentru HotNews.ro ca Dan Pascariu va fi demis din functie. Atat Demetriade, cat si Pascariu au fost invitati luni la sediul Ministerului Transporturilor, unde li s-a transmis ca prelungirea mandatului belgianului Christian Heinzmann este o chestiune care e deasupra managementului corporatist, existand presiuni diplomatice care impun mentinerea acestuia in functie, au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate discutiilor.
„Daca nu sunteti de acord cu prelungirea mandatului d-lui Heinzmann, va astept demisiile”, li s-ar fi transmis celor doi. Ca urmare, Demetriade si-a depus demisia, iar Pascariu va fi demis. In locul lor vor fi pusi oameni care sa prelungeasca mandatul belgianului, au mai spus sursele citate.
Potrivit surselor HotNews.ro, noii membri in CA Tarom vor fi Manuel Donescu, actual secretar de stat la Transporturi si fost secretar de stat in ministerul Economiei si Dante Stein, consilier onorific al premierului Ponta. Ceilalti membri ai CA vor ramane in functie.
Totusi, ministrul TransporturilorRamona Manescu a declarat miercuri ca vor fi numiti doar doi noi membri in CA, unul fiind reprezenatntul ministerului prin persoana lui Manuel Donescu.
Pe langa numele noi vehiculate si pe langa Dan Pascariu, Consiliul de administratie este format din:
- Dumitru Prunariu – fost astronaut
- Valentin Macec – fost consilier al ministrului transporturilor Ovidiu Silaghi
- Ciprian Ladunca – director financiar si vicepresedinte al Metlife Alico Romania
- Marius Ghenea – om de afaceri, proprietarul magazinelor online PC Fun si PC Garage
Membrii CA au un mandat pe patru ani. Potrivit legislatiei, Adunarea Generala a Actionarilor companiei Tarom numeste membrii Consiliului de Administratie.
Citeste despre demisiile din CA Tarom:
Problemele si scandalurile in Tarom au inceput de la finele lunii mai cand CA-ul Tarom a hotarat sa-l numeasca pe Nicolae Demetriade in functia de administrator-director executiv.
Mutarea venea in conditiile in care managerul privat, belgianul Christian Heinzmann a fost fortat de catre presedintele CA sa-si scurteze mandatul de la 4 ani la doar un an, desi rezultatele financiare ale companiei aratau primele cresteri in ultimii ani.
Despre aceasta problema, tensiunile din conducerea companei si presiunile asupra managerului privat, citi mai multe aici: