Sari direct la conținut

Ministrul Apărării, întâlnire cu președintele Lockheed Martin. Avioanele F-16, sistemele de rachete HIMARS și Patriot și implicarea industriei naţionale de apărare în proiecte, pe agenda discuțiilor

HotNews.ro
Sistemul de rachete HIMARS, Foto: Lockheed Martin
Sistemul de rachete HIMARS, Foto: Lockheed Martin

Implementarea programelor de înzestrare a Armatei aflate în derulare cu compania Lockheed Martin a fost tema unei întâlniri pe care ministrul apărării naţionale, Nicolae Ciucă, a avut-o marți, cu președintele companiei americane, Marillyn Hewson. MApN informează că s-a discutat și de implicarea industriei naționale de apărare în producerea, asamblarea sau mentenanța unor echipamente pe care România le cumpără de la Lockheed Martin.

„Subiectele aflate pe agenda convorbirilor au vizat stadiul implementării programelor de înzestrare aflate în derulare cu această companie, precum și cele aflate în etapa de operare şi suport, Avionul multirol F-16, Lansator Multiplu de rachete cu bătaie mare – HIMARS, Sistemele sol-aer PATRIOT, radare de mare distanță sau radare pentru supraveghere la înălțimi mici și medii”, transmite MApN.

„De asemenea, au fost analizate aspecte legate de oportunitățile de cooperare industrială care ar putea implica industria naţională de apărare în producerea, asamblarea sau mentenanța unor echipamente din portofoliul companiei, aflate sau care urmează a intra în dotarea Armatei României”, transmite ministerul.

România cumpără încă 5 avioane F-16. Toate avioanele F16 ale României vor fi modernizate și întreținute la Aerostar Bacău

Recent România a anunțat că va achiziționa din Portugalia încă cinci avioane de vânătoare F16 din Portugalia, avioane produse de către compania Lockheed Martin și care vor fi trecute printr-un proces de modernizare de tip Mid-Life Upgrade de către SUA. Ulterior, cele cinci aeronave se vor alătura celorlalte 12 avioane F16 aflate deja în dotarea Forțelor Aeriene din România, iar toate vor fi modernizate în țară, cel mai probabil la Aerostar Bacău.

Tot acolo vor fi asigurate și operațiunile de mentenanță și reparații capitale în viitor și nu doar pentru avioanele României, ci posibil și pentru alte state din jur care au achiziționat sau vor achiziționa modelul F16.

România și Lockheed Martin, producătorul avioanelor F16, au semnat încă din 2017 un acord pentru transferul de tehnologie pentru mentenanța și repararea avionelor F16 la Aerostar Bacău.

Rachete și radare de la Lockheed Martin

În afară de avioanele F-16, România a mai cumpărat recent de la Lockheed Martin și trei sisteme de artilerie bazat pe rachete sol-sol cu bătaie mare pentru circa 1,5 miliarde de dolari, primul sistem urmând a intra în uz din 2020.

Fiecare sistem are 18 instalații de lansare și comanda României prevede trei tipuri diferite de rachete ghidate/dirijate care pot lovi ținte terestre de suprafață sau punctuale până la 300 de km. Lansatorul HIMARS e montat pe camion și poate acomoda câte șase rachete de 227mm M270 sau o singură rachetă MGM-140 ATACMS.

Practic, pe lângă cele 54 de lansatoare, contractul prevede și achiziția a 81 de rachete tip M31A1 Unitary și 81 de rachete tip M30A1 Alternative warhead, dar și 54 de rachete de tip ATACMS , cele care au raza efectivă de până la 300 de km.

Pe lângă acest sistem de rachete, România a contractat deja de la Statele Unite pentru circa 3,9 miliarde de dolari achiziția a șapte baterii Patriot în cea mai recentă configurație hardware-software, la pachet cu câteva sute de interceptori. Din cele șapte baterii, patru vor fi la la Forțele Aeriene și trei vor fi la Forțele Terestre, iar prima baterie ar trebui să ajungă în țară în 2020.

Printre alte componente din cadrul contractului Patriot, România va primi și 168 rachete PAC-3 Missile Segment Enhancement (MSE) realizate de Lockheed Martin.

România operează încă din 1998 o serie de radare 3D achiziționate de la Lockheed Martin.

Cinci sunt varianta de radar fix (AN/FPS-117) și asigură executarea supravegherii radar, controlul traficului aerian, dirijarea avioanelor proprii la interceptare şi indicarea ţintelor la sistemele de rachete sol-aer.

Alte cinci astfel de radare tridimensionale sunt varianta mobilă TPS-77 – achiziționate mai recent de către România – ultimele două chiar din 2018.

TPS-77 actioneaza pe o raza de 470 de kilometri si pana la altitudinea de 30,5 kilometri, pe frecventa 1215-1400 MHz (D/L).

TPS-79

România mai operează din 2010 și radarul tridimensional TPS-79 Gap Filler, un radar mobil folosit pentru supravegherea spaţiului aerian la înălţimi mici şi medii, în cadrul misiunilor de control al spaţiului aerian (Air Traffic Control), precum şi pentru misiuni tactice de apărare aeriană (Air Defence).

Nu mai puțin de 17 astfel de sisteme au fost contractate din 2008, care s-au adăugat la alte două produse inițial. Radarul are o bătaie de 190 km și țintele pot fi detectate până la înălțimea de 10.000 m

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro