Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, anunta reorganizarea Muzeului National Bran
Decizia Ministerului Culturii de a reorganiza Muzeul National Bran este un demers prin care se urmareste asigurarea conditiilor de prezervare si de valorificare a patrimoniului muzeal, scrie ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, pe pagina sa de Facebook.
„Nu este vorba despre o desfiintare a Muzeului National Bran, ci despre reintoarcerea acestuia in locul unde a functionat dintotdeauna”, afirma el, subliniind ca Ministerul Culturii priveste aceasta decizie „ca un act normal de reinfiintare a muzeului”, scrie Agerpres.
In opinia lui Alexandrescu, „dublarea de identitate survenita in urma retrocedarii Castelului Bran nu a asigurat un circuit de vizitare corespunzator valorii colectiilor, iar aceasta a fost principala motivatie care a determinat luarea acestei hotarari”.
„Opinia publica trebuie sa afle ca anul trecut Castelul Bran a avut peste un milion de vizitatori, iar Muzeul National Bran a avut 11.000”, precizeaza ministrul.
El precizeaza ca patrimoniul sectiei Vama Medievala Bran din cadrul Muzeului National Bran va trece in administrarea CJ Brasov, prin Muzeul Judetean de Istorie Brasov.
„Colectia va fi valorificata in parteneriat cu Muzeul Tarii Fagarasului „Valer Literat” si cu Primaria Comunei Bran. Acest fond de patrimoniu va fi preluat la o data ulterioara de Primaria Comunei Bran, daca aceasta reuseste sa achizitioneze o cladire in care sa infiinteze un nou muzeu. Muzeul Judetean de Istorie Brasov va preda aceasta colectie in administrarea viitorului Muzeu al Comunei Bran. Sectia etnografica in aer liber a Muzeului National Bran va trece in administrarea CJ Brasov, ca sectie a Muzeului Etnografic Brasov, ce va ramane in situ si va fi regandita ca un eco-muzeu, in stransa colaborare cu comunitatea locala reprezentata de Primaria Comunei Bran. Gratie investitiilor preconizate de Consiliul Judetean Brasov, Muzeul isi va creste gradul de atractivitate si de interactivitate”, arata Alexandrescu, in postarea sa de vineri.
Potrivit lui Alexandrescu, Ministerul Culturii a propus proprietarilor Castelului Bran preluarea in regim de comodat a pieselor de patrimoniu din Fondul Resedintei regale de la Bran, cu respectarea stricta a conditiilor de conservare, restaurare, administrare, intretinere si punere in valoare, ceea ce implica angajarea unui personal de specialitate (conservatori, muzeografi). Totusi, acestia nu au acceptat oferta in conditiile muzeale impuse de valoarea patrimoniala a colectiei regale.
Muzeul Bran a fost infiintat in anul 1957 cand s-a amenajat o expozitie de arta si istorie medievala. Mai tarziu, prin anii ’60, s-a inceput amenajarea unui muzeu al satului branean cu titulatura Sectia Etnografica Bran.
In toata aceasta perioada, Muzeul Bran a fost in administrarea Consiliului Popular Judetean Brasov. In anul 1987 s-a deschis sectia Vama Medievala, amenajata in cladirea de la baza Castelului, cladire care a apartinut administratiei vamale austro-ungare pana in anul 1918.