Ministrul delegat pentru energie a cerut directorilor din subordine sa prezinte intr-o saptamana un plan de eficientizare si propuneri pentru o noua conducere la ELCEN
Noul ministru delegat pentru energie, Razvan Nicolescu, se arata nemultumit de situatia ELCEN, mai ales modul in care face achizitiile de gaze naturale din import. In aceste conditii, ministrul a cerut directiilor din subordine ca in termen de maximum o saptamana sa-i propuna un plan de masuri pentru eficientizarea activitatii acestei societati. In planul cerut de ministru este nevoie sa figureze inclusiv propuneri pentru numirea unei noi conduceri. HotNews.ro a dezvaluit in noiembrie 2012 ca Elcen Bucuresti, companie de stat, importa gaze rusesti la cel mai mare pret.
Departamentul pentru Energie va demara in perioada imediat urmatoare un program pentru eficientizarea S.C. Electrocentrale Bucuresti S.A. (ELCEN), companie la care exercita calitatea de administrator in numele statului roman, se arata intr-un comunicat al Departamentului.
„Sunt preocupat de situatia ELCEN in ceea ce priveste punerea in aplicare a deciziei Guvernului de a integra ELCEN si RADET, dar si de pretul platit de societatea de stat pentru achizitia de combustibili primari. In mod special, ma refer aici la cheltuielile facute pentru achizitia de gaze naturale provenite din import”, a declarat ministrul delegat pentru Energie.
„Profesionalismul si respectarea angajamentelor asumate in fata Guvernului Romaniei sunt valorile dupa care ma ghidez. Cer acelasi lucru de la toti angajatii Departamentului pentru Energie, dar si de la oricare dintre salariatii societatilor la care departamentul exercita in numele statului roman calitatea de administrator”, a mai spus Razvan Nicolescu.
Reamintim ca ELCEN SA face parte dintre companiile energetice la care exista obligativitatea selectarii unui management privat, actiune care nu a fost inca declansata intrucat societatea se afla in proces de divizare.
HotNews a publicat in noiembrie 2012 un extras dintr-un document confidential pe care ANRE l-a publicat accidental, pentru scurt timp, pe site-ul sau. Documentul arata cum s-au realizat importurile de gaze in luna septembrie 2012. Potrivit documentului, eraudoua categorii de importuri: Importurile destinate comercializarii (pe piata interna) si importurile curente (pentru consumul propriu, inmagazinare). Datele aratau ca Elcen Bucuresti a cumparat gaze de la Wintershall Elvetia, atat pentru comercializare, cat si pentru consumul propriu, cu pretul de 153,55 lei MWh, cel mai mare pret de import. In acelasi timp, Romgaz, tot companie de stat, a achizitionat tot de la Wintershall Elvetia, cu 132,99 lei/MWh, intr-un caz, si cu 135,38 lei/MWh, in celalalt caz. Aceasta in conditiile in care pretul mediu de import a fost de 131,91 lei, iar pretul mediu la importurile curente a fost de 133,04 lei/MWh.