Sari direct la conținut

Ministrul Economiei face un apel către populaţie să nu facă stocuri foarte mari de alimente, „pentru că nu vine războiul”

HotNews.ro
Virgil Popescu, Foto: Hotnews
Virgil Popescu, Foto: Hotnews

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a făcut un apel către populaţie de a nu face stocuri supradimensionate de alimente, pentru că „nu vine războiul”, iar aprovizionarea cu produse alimentare este prioritară şi nu a fost limitată de autorităţi.

„Evident că în momentul de faţă populaţia este panicată, este speriată şi încearcă să facă stocuri cât mai mari, dar asta va duce la o risipă alimentară. Cei de la ONU au dreptate că, pe termen mediu, dacă vom face acest lucru vom ajunge într-o criză alimentară. Ne gândim la acest lucru. Sunt convins că şi Ministerul Agriculturii va prezenta o situaţie în viitoarele şedinţe de Guvern vizavi de situaţia din România, dar până atunci cred ca ar trebui toţi să facem un apel la populaţie: să nu facă stocuri foarte mari, pentru că nu vine războiul, nu se întâmplă nimic, magazinele sunt acolo, se pot duce oricând să îşi cumpere. Nu văd de ce trebuie să ne panicăm să facem stocuri pe 30 de zile. Putem să mergem la cumpărături indiferent de situaţia care va fi. Aprovizionarea cu alimente este prioritară şi în nicio ţară nu a fost limitată aprovizionarea cu alimente. Dragi români nu faceţi stocuri supradimensionate, pentru că nu este cazul”, a spus Virgil Popescu la postul Realitatea TV, potrivit Agerpres.

Măsurile de izolare la domiciliu şi achiziţiile de alimente determinate de panică pe fondul pandemiei de coronavirus ar putea stimula preţurile mondiale la alimente, chiar dacă există o ofertă suficientă de cereale şi oleaginoase în principalele state exportatoare, a declarat un economist şef de la Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), citat de Reuters, mai Agerpres.

„Este nevoie doar de achiziţii de panică din partea unor mari importatori pentru a da naştere unei crize”, a apreciat economistul şef al FAO, Abdolreza Abbassian. „Nu este o problemă legată de ofertă, ci o problemă legată de modificarea comportamentului cu privire la securitatea alimentară. Ce se întâmplă în situaţia în care angrosiştii cred că nu vor mai putea cumpăra grâu sau orez în lunile mai sau iunie? Aceasta ar putea duce la o criză globală de aprovizionare cu alimente”, a subliniat Abbassian.

Săptămâna aceasta cotaţiile futures la grâu pe bursa de la Chicago au înregistrat o creştere de 6%, cel mai mare salt săptămânal înregistrat în ultimele nouă luni, în timp ce preţurile la orez în Thailanda, al doilea mare exportator mondial, au atins cel mai ridicat nivel de după luna august 2013, potrivit Reuters.

Estimările Departamentului american al Agriculturii (USDA) arată că stocurile mondiale de grâu la finele sezonului agricol care se încheie în luna iunie 2020 ar urma să urca până la 287,14 milioane tone, în creştere comparativ cu 277,57 milioane tone în perioada similară a anului trecut. De asemenea, stocurile mondiale de orez ar urma să se majoreze până la 182,3 milioane tone, comparativ cu 175,3 milioane tone în urmă cu un an.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro