Sari direct la conținut

Ministrul Finantelor: Temerile legate de o posibila revenire la perioada anterioara crizei nu sunt intemeiate

HotNews.ro

Temerile legate de o posibila revenire la perioada anterioara crizei nu sunt intemeiate, deoarece cresterea economica a Romaniei este una sustenabila, fiind bazata si pe investitii, afirma ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu, citat de Agerpres.

„Cifrele venite astazi de la INS confirma si chiar depasesc estimarile noastre. Cresterea economica este una sustenabila, bazata pe un avans cu 15% al cheltuielilor cu investitiile, cu 9% al constructiilor in trimestrul al II-lea si realizata in conditiile unei reduceri a cresterii comertului cu amanuntul. Serviciile pentru intreprinderi si-au amplificat cresterea de la 7,8% in trimestrul I la 9,5% in trimestrul al II-lea. Asta arata ca nu e o crestere bazata doar pe consum, ci si pe investitii si ca temerile legate de o posibila revenire la perioada anterioara crizei nu sunt intemeiate”, a precizat ministrul Finantelor, citata intr-un comunicat al MFP.

Potrivit comunicatului MFP, Produsul Intern Brut a crescut cu 6% pe seria bruta si cu 5,9% pe seria ajustata sezonier, in trimestrul II din 2016 fata de perioada similara din 2015. Romania se claseaza la acest capitol pe primul loc intre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene. Pe locul doi este Slovacia, cu 3,7% si pe trei Spania cu 3,2%.

„Si in ceea ce priveste cresterea economica in trimestrul doi din 2016 fata de primul trimestru al anului, tara noastra s-a situat pe primul loc in UE. Produsul Intern Brut a fost, in termeni reali, cu 1,5% mai mare in trimestrul II din 2016, fata de trimestrul I din 2016, fiind o crestere economica sustenabila. Rezultate bune au mai inregistrat Ungaria cu 1,1% si Polonia si Slovacia, cu 0,9%. Cresterea economica trimestriala este semnificativ mai mare decat cea asteptata de analistii economici, de 4,1% an/an in trimestrul II. Aceasta a fost influentata de productie ¬ cresteri importante le-au avut serviciile, constructiile si agricultura, dar si de dinamica consumului privat, sustinuta de reducerea TVA si de cresterea castigului salarial mediu brut pe economie”, precizeaza MFP.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro