Sari direct la conținut

Ministrul grec de Externe a aterizat la Tripoli, dar când s-a uitat pe geam i-a cerut pilotului să decoleze rapid

HotNews.ro
Nikos Dendiadis, ministrul de externe al Greciei, Foto: ALEXANDROS MICHAILIDIS / Alamy / Alamy / Profimedia
Nikos Dendiadis, ministrul de externe al Greciei, Foto: ALEXANDROS MICHAILIDIS / Alamy / Alamy / Profimedia

​​Situație mai puțin obișnuită în diplomație. Ministrul grec de externe, Nikos Dendias, a aterizat la Tripoli, în Libia, și a fost informat că omologul său – care are legături strânse cu Turcia – îl așteaptă. În acel moment, i-a ordonat pilotului să decoleze din nou, scrie Politico.

Potrivit sursei citate, ministrul grec ar fi fost de acord să vină la Tripoli cu o singură condiție, potrivit oficialilor diplomatici: să se întâlnească doar cu Mohamed al-Menfi, președintele Consiliului Prezidențial al Libiei și fost ambasador în Grecia. Dendias nu a vrut să fie fotografiat cu Najla Mangoush, ministrul de externe al Libiei și care a semnat acordul de explorare energetică cu Turcia.

Luna trecută, ministrul turc de externe, Mevlüt Çavuşoğlu, a informat – printr-un mesaj pe Twitter – că Ankara a semnat două memorandumuri cu privire la hidrocarburi și un protocol cu ​​guvernul Libiei.

Potrivit informațiilor, acordul Turcia-Libia prevede concesionarea către Ankara a Zonei Economice Exclusive a Libiei, în forma în care aceasta a fost delimitată în înțelegere cu Turcia printr-un memorandum ilegal de cooperare turco-libiană, potrivit Efimerida ton Syntakton.

Grecia reclamă că memorandumul de delimitare a platformei continentale dintre Libia și Turcia încalcă zonele economice exclusive ale celorlalte țări de la Marea Mediterană.

Sursele diplomatice grecești subliniază că respectarea acordului Grecia-Egipt încheiat în anul 2020 cu privire la delimitarea zonelor economice exclusive ale celor două țări este absolut crucială. În acest context, sursele diplomatice avertizează că nu se va permite încălcarea acestui acord și nici inflamarea unei noi surse de tensiune în Marea Mediterană.

Aceleași surse diplomatice subliniază și că, în orice situație, Grecia își va apăra suveranitatea și drepturile suverane pe baza Dreptului Internațional și în special pe baza Dreptului Internațional al Mării și că Ministerul de Externe de la Atena va trimite informări în acest sens către aliați și parteneri.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro