Sari direct la conținut

Ministrul Mediului: Groapa de gunoi IRIDEX-Chiajna este una dintre sursele majore ale mirosului care afecteaza locuitorii din mai multe cartiere bucurestene

HotNews.ro
Cristiana Pasca - Palmer, Foto: Hotnews
Cristiana Pasca - Palmer, Foto: Hotnews

Groapa de gunoi IRIDEX-Chiajna este „una dintre sursele majore ale mirosului” care afecteaza locuitorii din cartierele bucurestene Pajura, Bucurestii Noi, Crangasi, Militari, Drumul Taberei, dar si de populatia din orasele Chiajna si Chitila, a declarat ministrul Mediului, Cristiana Pasca-Palmer, dupa controalele facute la toti posibilii poluatori din zona. Astfel, inspectorii Garzii de Mediu spun ca au descoperit mai multe nereguli la rampa ecologica, iar proprietarii au fost somati sa le remedieze in 60 de zile. Daca nu, Garda de Mediu poate face solicitarea de supendare a autorizatiei de mediu care practic presupune incetarea activitatii gropii de gunoi.

Reamintim ca in urma cu cateva saptamani primarul Capitalei, Gabriela Firea, si primarul sectorului 1, Dan Tudorache, au cerut Ministerului Mediului si Garzii de Mediu sa rezolve problema, iar cetatenii se plang de cativa ani de mirosul insuportabil.

„Voi face in cele ce urmeaza scurte declaratii de presa pe marginea mirosului pe care il reclama peste 40% din populatia Capitalei. Acest disconfort este resimtit in mod direct, in special noaptea, de locuitorii din mai multe cartiere din Capitala: Pajura, Bucurestii Noi, Crangasi, Militari, Drumul Taberei dar si de populatia din orasele Chiajna si Chitila. Am controlat toti posibilii generatori ai acestui miros in cartierele mentionate si am masurat pe parcursul a trei luni imisiile din aer pentru a sti cu ce poluant avem de-a face. A fost nevoie de o astfel de campanie de controale pentru ca mirosul nu este unul constant a carui sursa poate fi identificata usor, ci este un miros cu caracter discontinuu. Controalele in teren ne-au dus spre concluzia ca una dintre potentialele surse majore ale mirosului este depozitul de deseuri IRIDEX. De aceea o echipa a Garzii Nationale de Mediu a efectuat o inspectie in detaliu a intregii platforme incepand cu data de 25 iulie 2016 pana in 4 august anul curent. In echipa de control au fost cooptati inclusiv oameni din teritoriu. Concluzia principala care se desprinde din raportul de control este ca intreaga instalatie IRIDEX este exploatata in mod defectuos: operatorul de depozit nu gestioneaza corect emisiile de gaz de depozit. Asadar, mirosul pe care populatia il resimte este efectul cumulat al acestor multiple practici neconforme identificate pe platforma”, a declarat ministrul Mediului, Cristiana Pasca-Palmer.

Ministrul spune ca la inceputul acestei saptamani Garda Nationala de Mediua a solicitat Agentiei Nationale de Protectia Mediului sa notifice agentul economic in acest sens, iar daca acesta nu va remedia probleme sesizate in 60 de zile, i se poate retrage autorizatia de mediu.

„Aceasta este procedura legala prin care Garda de Mediu notifica Agentia de Mediu care la randul ei notifica operatorul despre ce se intampla. IRIDEX are la dispozitie 60 de zile pentru a remedia aceste deficiente. Daca nu o face, Garda de Mediu poate face solicitarea de supendare a autorizatiei integrate de mediu care practic presupune incetarea activitatii acestui agent economic”, a mai declarat ministrul Mediului.

Cristiana Pasca-Palmer a anuntat ca Garda de Mediu a dispus 21 de masuri de remediere, care, daca vor fi puse in aplicare, vor conduce la eliberarea populatiei de acest disconfort major.

Potrivit ministrului Mediului, printre problemele identificate si care trebuie remediate se numara:

1. Prima problema: neacoperirea optima a celulelor depozitului care nu se mai afla in exploatare. In mod normal, aceste celule trebuie acoperite cu un strat de 50 de cm de pamant. Acolo, cele 6 celule in care nu mai pot fi depozitate deseuri sunt acoperite cu un strat care nu depaseste in medie 20 de cm. Am constatat chiar portiuni importante din celule in care deseurile au ajuns la suprafata depozitului.

2. A doua problema: puturile de extractie a gazului. Acestea nu sunt etanseizate optim, sunt corodate si nu au prevazute sisteme de siguranta care sa impiedice eliberarile nepermise ale gazului de depozit in atmosfera.

3. A treia problema: sisteme nefunctionale de colectare a levigatului. Comisarii au descoperit in foarte multe locuri din platforma acumulari necontrolate de levigat, care de asemenea degaja un miros insuportabil.

4. A patra problema: zona activa de depozitare a deseurilor este dubla ca dimensiune fata de normativ. Aceasta are in prezent 5000 de mp fata de 2500 mp cat este standard.

5. A cincea problema: deseurile provenite din statia de sortare sunt depozitate in spatiu deschis. Acestea sunt o sursa importanta de miros care este potentat de temperaturile ridicate.

6. A sasea problema: depozitul este dotat cu o instalatie de producere a energiei electrice prin arderea gazului de depozit. Avem suspiciuni ca acest gaz nu este ars in totalitate in aceasta instalatie si este evacuat in atmosfera. Pentru un control riguros se va solicita agentiei de mediu, ca prin revizuirea autorizatiei sa impuna monitorizarea continua sub controlul institutiilor de mediu.

Ministrul Mediului, Cristiana Pasca Palmer a declarat ca IRIDEX a fost sanctionata de-a lungul anilor cu amenzi de 430.000 lei. In cadrul controlului efectuat recent au mai fost sanctionate depozitul Giulesti-Sarbi cu 25.000 lei si un incineratorul de deseuri periculoase Stericycle cu 100.000 lei. Aici a fost inainta si o propunere pentru o sesizare penala.

Ministrul Mediului spune ca mirosurile emanate nu afecteaza sanatatea populatiei.

„Am cerut un punct de vedere si de la Institutul National de Sanatate Publica pentru a vedea daca gazul care este sursa acestui miros neplacut, in principal hidrogenul sulfurat, este si cu un potential negativ pentru populatie. O sa va citesc raspunsul: „In urma analizelor rezultatelor se poate observa ca nu este o expunere continua, nu au fost depasiri la mediile pentru 24 de ore, aceasta survenind in anumite zile si la anumite ore si concentratia nu atinge valori maxime care sa poata determina un efect major asupra sanatatii populatiei, dar in mod clar produce discomfort din cauza mirosului neplacut”, a declarat ministrul.

Liviu Birau, director executiv Iridex, spune ca raportul de inspectie al Garzii de Mediu este „aboslut hilar” si ca mirosul nu vine de la rampa sa.

„Eu cred ca este o campanie de presa impotriva IRIDEX-ului, absolut nejustificata. Un raport de inspectie absolut hilar prin care comisarii Garzii de Mediu au venit sa vada daca exista mirosuri la depozitul de deseuri cu nasurile lor calibrate dupa nu stiu ce standard, nu au avut niciun fel de aparat de masura. Le-am pus noi la dispozitie un aparat de masura si au constatat un procent de 0,2% hidrogen sulfurat pe depozitul de deseuri, in niciun caz la 3 km de depozitul de deseuri. Au constatat ca am acoperit cu 15-20 cm de pamant depozitul, asa cum au dispus in luna aprilie, iar in luna august nu a mai fost buna masura. ACum ne-au pus sa acoperim cu 30 pana la 50 cm, dar in niciun caz nu suntem noi de vina, daca ei au dispus o masura, noi am executat. Acum vin sa ne amendeze ca am executat ce au spus ei. Eu nu stiu de unde pute si nu este menirea mea. Exista Garda de Mediu, Agentia de Protectia Mediului. Ei spun ca de la noi. Fiecare poate acuza, dar trebuie sa si dovedeasca. Dansii masoara dupa standarde pentru zone protejate, noi ne aflam intr-o zona de gospodarie comunala la care nu se aplica acele standarde, de aceea exista o zona de protectie de un km, pentru ca este acceptat de legiuitor ca tehnologia de eliminare a deseurilor prin depozitare presupune emanarea unor mirosuri. Nu s-a inventat o tehnologie care sa elimine mirosurile, doar sa diminueze”, a declarat acesta.

Directorul executiv al IRIDEX spune ca in perioada de crestere economica s-a construit in zona de protectie a gropii cu avizele primarilor din Chiajna si Chitila, iar acum cetatenii de acolo se plang de mirosurile neplacute.

„Au avut nevoie de pamant si s-au extins spre groapa de gunoi desi stiau ca este groapa de gunoi. Asa au facut si la Aeroportul Baneasa. Au facut case langa aeroport si apoi au declarat ca ii deranjeaza zgomotul”, spune acesta.

Intrebat daca va remedia deficientele sesizate de Garda de Mediu, Liviu Birau spune ca va respecta legea.

„Vom lua masurile pe care le impune legea. Atat timp cat masurile impuse de Garda sunt legale, le vom indeplini, masurile abuzive nu le vom indeplini. Despre zona activa de depozitare trebuie sa va spun ca normativul de depozitare prevede faptul ca pe zona activa nu este necesara acoperirea daca a doua zi se continua depunerea deseurilor. Noi lucram 24 din 24, sapte zile din sapte. Deci se depun 1000 t de deseu in fiecare zi. Legea spune ca suprafata trebuie minimizata in functie de cantitatea de deseuri primita. Nu exista in niciun text de lege o dimensiune. Dansii au gasit 5.000 mp pe care depozitam, o sa incercam sa reducem pana la 2.500 mp, dar nu este nicio incalcare legala. Am platit toate amenzile, patru la numar, apoi le-am contestat in instanta. Am castigat un proces, restul sunt pe rol”, a mai declarat acesta.

Intrebata daca inchiderea gropii ar putea afecta bucurestenii, in sensul ca nu vor mai avea unde depozita desurile, ministrul Mediului a spus ca celelalte gropi de gunoi din zona pot prelua toata cantitatea de deseuri.

Potrivit reprezentantilor Iridex, cu aceasta rampa au contract pentru depositarea gunoiului: Primaria Capitalei, firmele de salubrizare din sectoareler 6, 1 si 5, Chiajna, Buftea, Mogosoaia si toata zona limitrofa.

Potrivit unei investigatii publicate de de Riseproject.ro in 2014, Iridex Group este proprietatea milionarului Corneliu Pascu, 73 – un fost senator al Partidului Conservator, ales pe liste comune cu PSD in legislaturile 2000-2004 si 2004-2008.

De-a lungul anilor, Iridex Group a beneficiat de zeci de milioane de euro din bani publici, in urma biznisurilor cu Senatul Romaniei, Portul Constanta, fostul APAPS, Distrigaz Sud (inainte de privatizare), C.J. Bistrita, C.J. Giurgiu, primaria generala a Capitalei, dar si cele din Bacau, Costinesti, Busteni, Medgidia etc. I

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro