Sari direct la conținut

Ministrul Sănătății, la RFI: Managerii de spitale nu au bani să compenseze scăderile salariale? Dați-mi voie să nu-i cred

HotNews.ro

În contextul protestelor spontane din mai multe spitale din țară, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a acordat un interviu în exclusivitate pentru RFI în care explică motivele pentru care 90% din salariații sistemului medical au veniturile mărite începând cu luna martie, în timp ce 10% au primit indemnizații scăzute. Ministrul susține că Guvernul a respectat legea și că este datoria managerilor de spitale să compenseze scăderile salariale.

Sute de angajați ai mai multor spitale din țară au protestat luni față de scăderea veniturilor pe luna martie, în urma plafonării sporurilor. Într-un interviu acordat RFI, ministrul Sănătății recunoaște că pentru 10% din personalul medical, în special personal auxiliar, indemnizațiile au scăzut.

Sorina Pintea subliniază totodată că pentru 90% din personalul medical veniturile au crescut considerabil, în unele cazuri salariile fiind chiar dublate, dar în cazul celor 10% cu veniturile scăzute, ministrul fiind de părere că șefii spitalelor sunt cei care trebuie să îndrepte situația acordând bonusuri.

Sorina Pintea nu are o soluție clară, însă, pentru cazul în care managerii nu vor avea fondurile necesare pentru acordarea acestor bonusuri care să compenseze scăderile de venituri.

Cele mai importante declarații ale ministrului Sorina Pintea:

  • ”Cam pentru 10%, personal auxiliar, au scăzut veniturile în martie. Probleme au apărut la personalul auxiliar din spitalele de monospecialitate și de pe secțiile care aveau sporuri de până la 100%, care până la 1 martie aveau sporuri foarte mari și cărora nu le-au crescut salariile la nivelul din 2022. La salariul necrescut, aplicându-se sporuri mai mici, categoric au avut loc niște scăderi de venituri. Dar este inadmisibil ca aceste scăderi să fie foarte mari, cum au fost, spre exemplu, la Marius Nasta, la Pneumoftiziologie.”
  • Ministrul spune că este datoria managerilor de spitale să rezolve problema pentru că Guvernul nu a făcut altceva decât să aplice o lege mai veche, din 2017. ”Fiecare manager de spital trebuie să găsească soluții pentru rezolvarea problemei”.
  • ”Un manager de spital care nu-și face contractul cu casa de asigurări pe cinci luni de zile și spune că nu are bani…dați-mi voie să nu îl cred. Înseamnă că acolo e clar o greșeală de management”
  • ”Personal, nu îmi doresc ca niciun angajat din Sănătate să piardă față de venitul din februarie 2018. Dar trebuie să aplicăm o lege”.
  • ”Există medic primar, terapie intensivă (ATI), care are rest de plată, fără gărzi, 22.280 de lei salariu net”.
  • ”Pentru cei 10% care au au salariile micșorate pe martie încercăm să găsim soluții. Dar, pe de altă parte, acesta este bugetul și trebuie să ne încadrăm”.

Ascultă pe RFI interviul cu ministrul Sănătății.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro