Ministrul Sănătății: S-ar putea ca numărul maxim de paturi ATI COVID atins într-un val anterior să nu fie suficient acum
Valul patru al pandemiei de COVID-19 are o tendinţă „mult mai abruptă, mai bruscă, mai brutală” decât celelalte valuri ale pandemiei, spune ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila. El a afirmat că, în aceste condiții, este posibil ca numărul maxim de paturi ATI COVID dintr-un val anterior, 1.612, să nu fie suficient acum. În spitalele din România sunt operaționale acum 1.131 de paturi ATI pentru pacienții cu COVID, din care marți erau libere, la nivel național, doar 16.
- „Este evident, că valul patru, aşa cum se prezintă până acum, este un val cu o tendinţă mai abruptă, mai bruscă, mai brutală decât au fost celelalte valuri ale pandemiei.
- Și atunci s-ar putea ca numărul acela maxim de paturi ATI pe care l-am atins într-un val anterior, de 1.612, să nu fie îndeajuns. Până atunci mai avem, oricum. Important e ca zilnic să găsim soluţii şi acest număr de paturi ATI să crească”, a spus marți, la Antena 3, ministrul Cseke Attila.
Potrivit informațiilor transmise marți după-amiază de Grupul de Comunicare Strategică, în data de 21 septembrie, conform datelor existente în aplicația alerte.ms, la nivel național există 1.131 de paturi de ATI destinate pacienților COVID-19. De asemenea, 990 de paturi ATI erau ocupate la nivelul întregii țări.
La nivel național erau libere 16 paturi ATI pentru pacienții bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-COV-2, iar în București erau 6 paturi libere, spuneau autoritățile. În București sunt avizate de DSP 239 de paturi de ATI pentru pacienții cu COVID-19.
În Cluj, Timișoara sau Iași nu mai era disponibil niciun loc la terapie intensivă pentru pacienții cu noul coronavirus.
Premierul Florin Cîţu a declarat marți că va cere o „anchetă/analiză” care să arate cum s-a pregătit Ministerul Sănătăţii pentru al patrulea val al pandemiei de COVID-19. „Este anormal şi cineva trebuie să răspundă pentru asta dacă valul patru nu a fost pregătit, deşi am vorbit despre asta toată vara”, susţine Cîțu, care marți a lansat un nou atac la USR-PLUS, asociindu-l din nou cu AUR.
Ministerul Sănătății a anunțat că va verifica „zilnic”, prin 180 de inspectori din cadrul direcțiilor de sănătate publică, numărul paturilor de Terapie Intensivă desemnate pentru tratarea pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2. Din ordinul ministrului interimar Cseke Attila, inspectorii sanitari se vor asigura că „paturile există fizic și sunt utilizate în conformitate cu deciziile asumate din planurile de reziliență întocmite la nivelul fiecărui județ”.
Alte 6.789 de cazuri de COVID-19 au fost raportate în România în ultimele 24 de ore, în urma a 59.686 de teste. Este cel mai mare bilanț zilnic din acest an – în 10 decembrie 2020 fuseseră raportate 7.067 de îmbolnăviri. De asemenea, în ultima zi au fost înregistrate 129 de decese, în timp ce la terapie intensivă sunt internați 990 de pacienți.