Mișcarea pe care o pregătește AUR pentru alegerile din 2024. Ce este polul suveranist și cine ar putea face parte din el
În ultima perioadă se vorbește din ce în ce mai des despre suveranism, curentul care pare că s-a dezvoltat și a luat amploare în Europa. În România, AUR este partidul în a cărui retorică se regăsește cel mai des termenul și care încearcă chiar să creeze un pol suveranist în vederea alegerilor din 2024.
Ce este suveranismul
Potrivit decanului Facultății de Științe Politice, Cristian Preda, suveranismul este în acest moment „opoziția față de Uniunea Europeană”.
- Cristian Preda ”Suveranismul, pe scurt, este o doctrină improvizată în diverse state membre de către cei care sunt adversari radicali ai Uniunii, sunt nemulțumiți că au intrat în UE, și-ar dori să plece”.
Suveranismul a apărut în Europa odată cu inițiativa Brexit-ului lansată de UKIP (Partidul pentru Independența Regatului Unit) și a continuat în Germania cu Alternative für Deutschland (AfD- Alternativa pentru Germania).
„AfD a pornit discuția în cel mai agresiv mod cu putință, pledând pentru ideea că introducerea euro în Germania le-ar fi zdrobit economia și de aici, promovarea ideii pentru revenirea la marca. De asemenea, în Franța partidul lui Le Pen a devenit un critic al Uniunii Europene și a lansat posibilitate unui Frexit. Ideea s-a propagat în Italia, cu Liga Nordului care pleda pentru o Italie unită. Așa s-a ajuns la partidul conservator al lui Meloni și la Frații Italiei”, explică Cristian Preda.
Politologul atrage atenția asupra faptului că, pe vremuri, extremiștii nu reușeau să se pună de acord asupra unui scop comun, dar astăzi situația este total schimbată.
„Anti-europenii din diverse țări membre pot fi puși la un loc pentru că ei vor spune „iubim aceea Europa care înseamnă orice altceva în afară de Uniune”. Suveranismul va fi promovat ca afirmarea identității naționale, suveranitatea, preluarea controlului și atunci se pot produce manipulări retorice. Așa cum Putin ne spune că e singurul care salvează Ucraina tot așa și suveraniștii ne vor spune că sunt singurii care vor salva Europa cu toate că ei vor să distrugă Europa unită”, explică politologul.
Suveranismul în Europa
Astăzi premierul Ungariei Viktor Orban, lider FIDESZ, Giorgia Meloni, preşedinta partidului Fraţii Italiei (Fratelli d’Italia, FDI) sau Jaroslaw Kaczynski, preşedintele partidului conservator polonez de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS), se numără printre liderii vocali care promovează și susțin suveranismul în Europa.
De altfel, nu mai devreme de 2021 liderii partidelor europene naţionaliste şi de extremă dreapta s-au reunit la Varșovia și au discutat despre posibilitatea unor voturi comune în Parlamentul European, dar nu au reuşit să încheie o alianţă formală.
La reuniunea din capitala Poloniei au participat, potrivit AFP, liderii a cinsprezece partide europene conservatoare şi de extremă dreapta. Printre aceștia s-au numărat Viktor Orban, Marine Le Pen şi Jaroslaw Kaczynski.
Într-o declaraţie comună transmisă la final, participanţii şi-au afirmat opoziţia lor faţă de ”o Europă guvernată de o elită autoproclamată”, subliniind că ”numai instituţiile suverane ale statelor au o deplină legitimitate democratică”.
George Simion: AUR lucrează pentru crearea unui pol suveranist în România
În România, AUR este este corespondentul suveranismului și încearcă să-și promoveze doctrina și să câștige cât mai mulți adepți. În acest sens, pe 2 noiembrie, AUR a organizat la Parlament conferinţa „Suveranitatea azi!”, organizată de Institutul de Studii Politice Conservatoare „Mihai Eminescu”, condus de senatorul AUR, Claudiu Tîrziu.
Printre cei prezenţi la eveniment s-au aflat jurnalistul italian Pasquale Ferraro, director al „Nazione Futura”, activistul civic Marian Munteanu, jurnalistul Sorin Roşca Stănescu, analistul Dorin Iacob, avocaţii Toni Neacşu şi Gheorghe Piperea, parlamentari, reprezentanţi ai mai multor asociaţii şi organizaţii neguvernamentale.
Totodată, partidul condus de George Simion organizează în week-endul 12-13 noiembrie la Parlament conferința internațională ”Acea Europă în care credem”. La eveniment participă lideri de partide, reprezentanți ai legislativelor naționale și eurodeputați.
Printre aceștia se numără André Ventura lider al partidul CHEGA (deputat CHEGA în Parlamentul Republicii Portugheze), Carlo Fidanz, deputat în Parlamentul European și șeful delegației Fratelli d’Italia în cadrul Grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), Leena Meri- prim-vicepreședinte al „Partidului Finlandezilor”, Nicolas Bay -vicepreședinte al Reconquête și membru al Parlamentului European.
Contactat de Hotnews.ro, George Simion spune că AUR lucrează pentru crearea unui pol suveranist în România și că există deja există discuții în acest sens cu mai multe formațiuni mici.
- George Simion: „Noi avem în lucru crearea unui pol în vedere alegerilor din 2024. Ne-am întâlnit cu cei de la Alianța Național Țărănistă condusă de Radu Ghidău și președintele Partidului Republican, Marian Cucșa. Acest pol va îngloba pe lângă partide și asociații civice și personalități, dar nu va pot da mai multe detalii referitoare la persoane sau entități pentru că nu am acordul lor”, spune George Simion.
Liderul AUR explică ce înseamnă în viziunea sa un pol suveranist: „AUR este o formațiune care susține apartenența la UE și NATO, nu suntem adepții unui ROEXIT, în schimb credem că politica noastră externă în multe privințe ar trebui să fie similară cu cea a Poloniei și Ungariei, țări care sunt membre UE și NATO. Există mai multe curente la nivel european în acest moment: curentul federalist al statelor unite al Europei, curent care vrea să centralizeze decizia la Bruxelles și mai este curentul suveranist din care facem parte și noi care își dorește continuarea UE dar sub forma menținerii fiecări idei distincte de gândire”.
Liderul AUR a ținut să precizeze că partidele conduse de politicieni care au condus România sunt excluse din discuțiile pentru crearea unui platforme suveraniste. „Este exclus ca personaje precum Codrin Stefănescu, Liviu Dragnea sau Viorica Dăncilă să reprezinte alternativă pentru parteneriat cu AUR pentru că aceste personaje sunt asociate cu jaful și corupția care a au avut loc în România în ultimii 30 de ani”, spune Simion.
Partidele mici și opinia lor despre crearea unui pol suveranist
Pe scena politică românească în ultima perioadă au apărut o serie de partide care își promovează ca doctrină conservatorismul și interesul național.
Printre acestea se numără Coaliția pentru Națiune, condus de Dan Chitic, Națiune Oameni Împreună (NOI) – Viorica Dăncilă , Alianța pentru Patrie – Codrin Ștefănescu, Alternativa Dreapta (care au plecat din AUR), Partidul Neamul Românesc – Ninel Peia.
Dan Chitic, liderul Coaliției pentru Națiune spune că formațiunea sa este una conservatoare și care se încadrează perfect în curentul suveranist. De altfel Coaliția pentru Națiune a promovat și depus în Parlament legea suveranității care a fost respinsă de Parlamentari la intervenția liderilor PSD și PNL.
- Dan Chitic, Coaliția pentru Națiune: „Suveranismul pentru noi este punerea înainte de toate a interesului național și puterea de a decide chiar dacă decizi greșit. Suvernism vine de la suveran, dreptul regesc de a decide, iar asta aparține poporului și asta înseamnă că noi, românii, avem dreptul să alegem în funcție de interesele noastre concrete și imediate nu interesele unei familii largi și extrem de vag definite cum este familia europeană. (…)
- Când ai o familie care te umilește și te lasă să aștepți la porțile Schenghen și îți impune mecanisme de control ale justiției, justiție care functionează mai bine la noi decât în Olanda, și îți cere apoi solidaritate și să dai din resursele tale pentru binele comun…nu e corect așa. Dacă Trump a zis Amerca First și nu a fost arestat putem să spunem și noi „Întâi România”
În viziunea lui Dan Chitic legea suvernității este baza unui platforme care să reunească partidele suveraniste din România.
„Avem simpatizanți suveranismului și conservatorismului undeva la 60% din electorat. Noi ar trebui să ne propunem ca obiectiv real și să convingem între 25-30%. Au existat în ceea ce mă privește doar discuții informale, nu instituționale pentru crearea unui pol suveranist. Dacă vom reuși să trecem peste orgolii am putea crea o platformă comună care să centralizeze 25-30% din electorat. Orice viitoare colaborare politică cu AUR se va realiza doar e baza unui acord politic înregistrat ca alianță la tribunal, nu pe strângere de mână, nu pe participat pe liste comune pentru că avem o memorie dureroasă unii față de ceilalți”, crede Dan Chitic.
Viorica Dăncilă, Națiune Oameni Împreună (NOI) spune că partidul pe care îl conduce este unul de centru-stânga, dar nu este adepta unei alianțe electorale pentru alegerile din 2024.
- Viorica Dăncilă: „Nu văd o alianță cu un partid extremist . Noi suntem un partid patriotic, naționalist, dar suntem un partid pro-european într-o Europă unită și care susținem cu demnitate interesul național. Noi dorim o alianță doar pentru a scop electoral ca anumiți oameni să intre în Parlament. Pentru noi o alianță înseamnă să avem alături oameni care merg pe aceleași principii, pe același program de guvernare, pe aceleași linii în diferite domenii de activitate. Eu consider că în acest moment România trebuie să-și creioneze politica externă și să avem relații cu toate statele lumii bazate pe respectul reciproc și dezvoltarea României”.
Codrin Ștefănescu Alianța pentru Patrie (APP) spune că în România există două tipuri de partide: „partidele aflate la guvernare care împreună au vândut interesele României străinilor și partidele așa-zis suveraniste care se ceartă între ele vis-a-vis de numărul de securiști sau de generali securiști pe care îi au în interiorul lor.”
- Codrin Ștefănescu, Alianța pentru Patrie: „Când ești suveranist și pro-români cu siguranță ești de centru, asta dacă mai există vreo doctrină în România. Nu cred într-un pol suveranist pentru că nu există partide adevărat suveraniste în afară de noi. Ca să fi suveran în propria țară trebuie să stăpânești regulile jocului, dar la noi este cu dublă măsură tot. Noi de abia am scăpat de Dragnea și siajul lui coldist. AUR nu va putea să coaguleze un pol suveranist în România pentru că are prea multe probleme. În urma războiului mediatic între Simion și Șoșoacă opinia publică a aflat că ascund niște interese foarte obscure. Apoi au încercat să se apropie de Coaliția pentru Națiune a lui Dan Chitic și acolo cu cei patru cavaleri ai dreptății nu au reușit să ajungă la un consens”.
Viitorul suveranismului în România
Decanul Facultății de Științe Politice, Cristian Preda, atrage atenția că pentru anul electoral 2024, AUR prinde viteză și „nu este exclus să fie pescuiți alți întreprinzători de pe plan local sau partide mici care există pe hârtie și care probabil doar strânse împreună înseamnă ceva electoral”.
„Cu o mare coaliție la putere care este anti-reformistă și cu o opoziție care conține acest suvernaism și o altă forță politică democratică, incapabilă să se mențină la cota pe care a obținut-o cu greu în alegeri (USR ), România are cea mai proastă configurație politică din 1990 încoace. Va fi important ce context regional și european va fi în 2024. Este semnificativ că primul teste va fi cel al alegerilor pentru PE și asta îngădui articularea unor astfel de poziții pentru că suveranismul este în primul rând o poziție anti UE și atunci nu e exclus ca prima bătălie să seteze tot calendarul european”, spune Cristian Preda.
În schimb, politologul Barbu Mateescu consideră că „atractivitatea suveranismului în România e complicată de slaba performanță a statului în multiple domenii” și va juca „rolul de vioară secundară”.
”Spre deosebire de țări occidentale, în România nu există un plan idilic de referință al performanței pre-UE în ceea ce privește economia, calitatea serviciilor de sănătate sau educație furnizate populației etc. Reperul „ce bine trăiam înainte de Uniunea Europeană prin comparație cu acum” e limitat. De aceea în România suveranismul face apel la valori abstracte sau, alternativ, joacă rolul de vioară secundară prin comparație cu alte mesaje.
În România ștafeta a fost cărată de-a lungul timpului de mai mulți vectori politici – dar niciodată doi în același timp. AUR nu exista pe vremea lui Dragnea, Mircea Diaconu a dispărut din conștiința publică odată cu apariția AUR etc. E greu de crezut – dar nu imposibil – că în 2024 AUR va avea o competiție serioasă în ceea ce privește livrarea de mesaje suveraniste”, concluzionează politologul.