Miscarea Populara a fost inregistrata oficial ca partid politic. Vezi in text un scurt istoric al nasterii partidului si care sunt planurile de viitor
Partidul Miscarea Populara a fost inregistrat oficial miercuri ca formatiune politica. Prin decizia Curti de Apel Bucuresti de a respinge contestatiile la adresa PMP, proiectul lui Traian Basescu si al Elenei Udrea se concretizeaza si are unda verde sa candideze la alegerile europarlamentare. Oficializarea PMP are loc in contextul in care, in urma cu o zi, opt consilieri prezidential au demisionat si urmeaza sa se inscrie in formatiunea politica.
Curtea de Apel Bucuresti s-a pronuntat miercuri in cazul apelului privind inregistrarea Partidului Miscarea Populara, admisa de Tribunalul Bucuresti pe data de 16 septembrie 2013.
Tribunalul Bucuresti a admis pe 16 septembrie 2013 inregistrarea Partidului Politic ‘Miscarea Populara’ in registrul Partidelor Politice aflat pe langa grefa instantei.
Hotararea a fost atacata cu apel de Alianta PPE-DE, Octavian Bot, Partidul Democrat Liberal si Asociatia Celor Care au Luptat in Revolutia din Decembrie 1989 ‘Phoenix’ Constanta.
„De astazi, PMP este, oficial, partid politic si trece la o noua etapa, cea a consolidarii si dezvoltarii sale ca partid de centru-dreapta pe esichierul politic al Romaniei. Ne reafirmam acum ca fiind un altfel de partid, care isi propune o alta cultura politica ca alternativa la actuala lipsa de viziune din spatiul politic. Ii asteptam langa noi pe toti romanii de buna credinta, vrednici si cinstiti sa ni se alature in lupta noastra ca partid al clasei de mijloc, in slujba binelui comun”, se arata in comunicatul Partidului Miscarea Populara.
Opt consilieri prezidentiali, printre care Daniel Funeriu, Sebastian Lazaroiu, Gabriel Berca si Adrian Radulescu, au demisionat marti din functia de consilier prezidential. Decretele de eliberare din functie au fost publicate marti pe site-ul Administratiei Prezidentiale.
Daniel Funeriu a declarat, pentru HotNews.ro: „Asa cum am anuntat, ma inscriu in Miscarea Populara si intentionez sa crestem partidul si sa candidez la europarlamentare”
Cine sunt cei 8 consilieri prezidentiali care vor pleca de la Palatul Cotroceni:
- Gabriel Berca
- Adrian Radulescu
- Laurentiu-Sebastian Lazaroiu
- Virgil Paunescu
- Daniel-Petru Funeriu
- Maria Bitang (consilier de stat)
- Raluca Boboc (consilier de stat)
- Daniel-Andrei Moldoveanu (consilier de stat)
Demisiile intra in vigoare incepand cu 1 februarie.
Surse politice declarau luni pentru agentia Mediafax ca mai multi consilieri de la Cotroceni, printre care Adrian Radulescu si Gabriel Berca, ar putea sa demisioneze pentru a se inscrie in Partidul Miscarea Populara.
Surse politice au declarat pentru Hotnews.ro ca PMP urmeaza sa intre in competitia pentru Parlamentul European, printre candidatii acestuia numarandu-se Teodor Baconschi, Adrian Papahagi, Daniel Funeriu si Elena Basescu. Sursele citate sustin ca desi Elena Basescu nu a demisionat inca din PDL, o va face si ar putea sa candideze ca si independent insa sustinuta de PMP.
Totodata , la bursa zvonurilor se vehiculeaza ca o alta serie de parlamentari ai PDL, apropiati de Elena Udrea se vor inscrie in Miscarea Populara. De altfel, in fruntea PMP este Eugen Tomac, fost deputat PDL pe Diapora iar Teodor Baconschi, Adrian Papahagi, Clement Negrut, Mihaela Stoica, Valerian Vreme, si Florin Popescu sunt doar cativa din fostii pedelisti care acum sunt membrii ai formatiunii politice.
Scurt istoric al Partidului Miscarea Populara-proiectul de suflet al lui Traian Basescu si Elena Udrea
25 martie 2013. Consilierul prezidential Cristian Diaconescu a anuntat pe blogul sau ca a infiintat fundatia Miscarea Populara. Consilierii prezidentiali Sebastian Lazaroiu, Bogdan Oprea, Daniel Funeriu au anuntat pe Facebook, la putin timp, ca se vor inscrie in noua miscare. De precizat este In toamna anului 2011, fiica cea mai mare a presedintelui Traian Basescu, Ioana, a inregistrat la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci marca Miscarea Populara.
Anuntul este facut la doua zile dupa despartirea lui Traian Basescu de PDL in urma rezultatului Conventiei PDL in care Elena Udrea a pierdut sefia partidului, Vasile Blaga fiind ales presedinte. Infrangerea dizidentilor condusi de Elena Udrea in lupta pentru sefia PDL si reconfirmarea lui Vasile Blaga a fracturat partidul si a dus la despartirea de Traian Basescu.
Totodata, a doua zi dupa anuntarea rezultatului alegerilor din PDL, au aparut informatii neoficiale ca Elena Udrea va rupe PDL si isi va face un partid. Intr-o intalnire la Cotroceni intre presedintele Traian Basescu Elena Udrea si sustinatorii acesteia, Emil Boc a refuzat sa participe la scindarea PDL . Dupa intalnirea neoficiala, pe 25 martie, consilierul prezidential Cristian Diaconescu a anuntat pe blogul sau ca a infiintat fundatia Miscarea Populara.
„Nu asteptam politicieni cu carnet. Vor figura in randul membrilor fondatori cei care au ceva de spus si care nu sunt toate ziua pe televizoare si prin parlament. Fundatia nu are nici o legatura cu politicul”, a explicat, pentru HotNews.ro, consilierul prezidential, Cristian Diaconescu,la o zi dupa ce a anuntat pe blogul personal infiintarea Fundatiei Miscarea Populara.
Diaconescu nu exclude ca miscarea sa-si ia, dupa un timp, „un angajament politic”, insa sustine ca „in acest moment va fi fara politicieni, fara dezmembrari de partide”. Potrivit acestuia, Miscarea Populara se adreseaza unei zone din societate „care nu se regaseste azi in partidele de centru dreapta” si care contribuie in mod substantial la buget. „Daca cadrul de dezbatere va duce intr-o anumita directie, nu ne ferim sa recunoastem un angajament politic. Dar in acest moment fara politicieni, fara dezmembrari de partide”, a mai explicat Diaconescu.
Obiectivele: modernizarea Romaniei, pastrarea orientarii proeuropene si proatlantice ca unica solutie pentru Romania, reforma constitutionala, stimularea clasei de mijloc, locuri de munca pentru tineret, criterii de integritate pentru o clasa politica adaptata la valorile Uniunii Europene, reformarea sistemului de educatie orientat spre performanta, stat de drept eficient bazat pe principii constitutionale solide, etc
7 aprilie 2013. Fundatia Miscarea Populara se lanseaza oficial in cadrul unei conferinte de presa la care a luat cuvantul Marian Preda, presedinte al fundatiei. La eveniment au participat, printre altii, si consilierii prezidentiali Cristian Diaconescu, cel care a anuntat infiintarea fundatiei, Daniel Funeriu sau Sebastian Lazaroiu.
Dupa ce fundatia s-a lansat oficial, presedintele Traian Basescu s-a intalnit cu cei din echipa de conducere, la un restaurant din Bucuresti. Presedintele a declarat ca spera ca organizatia il va primi in randurile sale, dupa incheierea mandatului la Cotroceni.
- Traian Basescu: „Eu am convingerea ca aceasta fundatie va reusi sa creeze presiune chiar pe partidele politice. Daca la un moment dat va fi o fundatie in care membrii ei ajung la concluzia ca este bine sa se transforme in partid politic, de ce nu? … Aici discutam despre o fundatie care vrea sa antreneze alte categorii de oameni decat pe cei care sunt in actualele partide. Sper ca Miscarea Populara sa ma primeasca. Oricand ma vor chema pentru conferinte, intalniri, voi participa. Voi fi implicat in tematica fundatiei”.
13 mai 2013Traian Basescu si Elena Udrea pentru a evita traseul lent pe care Fundatia Miscarea Populara avea sa-l parca pentru a se transforma in partid politic, gandesc un noua strategie. Este vorba de preluarea unui partid deja infiintat si anume Partidului Popular condus de fermierul Costel Caras.
Consilierul prezidential Gabriel Berca a confirmat, la emisiunea „Sub semnul intrebarii” de la B1TV, informatia publicata in exclusivitate de HotNews la vremea respectiva.
21 mai 2013Partidul Popular isi amana congresul programat in 25 mai. In urma unei solicitari de radiere a Partidului Popular formulata de Ministerul Public, la Tribunalul Bucuresti, sustinatorii lui Traian Basescu si ai Elenei Udrea renunta la proiectul politic care viza strangerea randurilor sub sigla Partidului Popular.
23 iulie 2013 In calitate de presedinte interimar, Eugen Tomac anunta, inscrierea oficiala la tribunal a Partidului Miscarea Populara(PMP). La conferinta de presa Tomac a fost incadrat de fostii pedelisiti si actuali colegi de partid Teodor Baconschi, Cristian Predescu si Adrian Papahagi care, de altfel, fac parte din structura de conducere provizorie a noii formatiuni politice. Tomac a declarat ca viitorul partid „este si va fi partenerul presedintelui Traian Basescu” iar prioritatea sunt alegerile europarlamentare din 2014.
5 septembrie 2013 Toamna politica gaseste dreapta din Romania divizata, fara perspectiva de a face un scor bun la alegerile europarlamentare din 2014 si fara un candidat cu sanse reale la Presedintia Romaniei. In contextul in care PDL nu a avut un rol semnificativ ca partid de opozitie, Forta Civica a lui MRU este cotata cu 1-3% in sondaje, iar inregistrarea oficiala a Partidului Miscarea Populara se lasa asteptata, strategii dreptei cauta solutii.
Cea mai evidenta, ceruta si de Traian Basescu, este fuziunea formatiunilor de dreapta, dar orgoliile actualilor lideri sunt prea mari. Asa ca a revenit in actualitate solutia pacificatorului Emil Boc.
Infiintarea Partidului Miscarea Populara este contestata la tribunal prin patru cereri care urmeaza sa fie discutate la mijlocul lunii septembrie. Daca pana la sfarsitul lunii decembrie, contestatiile nu sunt solutionate iar partidul nu este inregistrat oficial nu poate intra in competitia pentru Parlamentul Europen.
Presedintele Traian Basescu a vorbit despre proiectul sau politic intr-un interviu acordat Romaniei Libere declarand ca nu asteapta performante la europarlamentare din partea Partidului Miscarea Populara.
- Traian Basescu: „Eu am gandit Fundatia Miscarea Populara in perspectiva alegerilor generale din 2016, nu pentru prezidentialele de anul viitor. Nu astept performante de la Partidul Miscarea Populara acum, desi e posibil sa avem surprize la europarlamentare”. (28 iulie, Romania Libera)