Sari direct la conținut

Misterioasa explozie nucleară din Rusia: Victimele lucrau la "noi armamente" (agenția nucleară Rosatom)

HotNews.ro
Vladimir Putin, Foto: kremlin.ru
Vladimir Putin, Foto: kremlin.ru

Agenția nucleară rusă a anunțat luni că cei cinci specialiști ai săi care au murit în misterioasa explozie care a avut loc joi la o bază de testare a rachetelor nucleare, în Marele Nord rusesc, lucrau la „noi armamente” și a promis că testele vor continua „până la capăt”, scrie AFP.

Experții americani au apreciat că accidentul, al cărui caracter nuclear nu a fost recunoscut decât sâmbătă de autorități, ar putea fi legat de racheta de croazieră „Burevestnik”, una dintre noile arme „invincibile” cu care președintele Vladimir Putin s-a lăudat la începutul anului.

Agenția nucleară Rosatom a precizat că va „continua să lucreze la noile tipuri de arme, care va fi dusă până la capăt în toate cazurile”.

„Ne vom îndeplini datoriile care ne-au fost încredințate de Patria noastră. Securitatea ei va fi asigurată integral”, a adăugat directorul Rosatom Alexei Lihacev, citat de agențiile rusești.

Potrivit Rosatom, specialiștii săi furnizau suport tehnic pentru „sursa de energie cu izotopi” a motorului rachetei care a explodat pe o „platformă maritimă” și a proiectat mai mulți angajați în mare.

Imediat după accident, Ministerul Apărării a declarat că este vorba de un test al unui motor cu combustibil lichid, fără a vorbi nimic de combustibil nuclear.

De asemenea, a asigurat că „nu există contaminare radioactivă”, dar primăria unui oraș din apropiere de bază a afirmat că a „înregistrat o scurtă creștere a radioactivității” înainte de a șterge această postare de pe site-ul său.

Experții au legat accidentul de testarea „Burevestnik”, racheta cu propulsie nucleară dezvăluită cu mare pompă de Vladimir Putin în februarie dar care nu este încă pusă la punct, potrivit specialiștilor. Cu o rază de acțiune „nelimitată”, potrivit președintelui, ar fi capabilă să depășească practic toate sistemele de interceptare.

Baza, deschisă în 1954 și specializată în testarea rachetelor flotei ruse, în special cele balistice, este situată în apropiere de localitatea Nyonoksak.

Orașul închis Sarov, care găzduiește principalul centru de cercetări nucleare rusești, a decretat duminică o zi de doliu iar cei cinci specialiști decedați vor fi decorați post mortem, după funeraliile de luni.

Cunoscut sub numele de cod „Arzamas-16” în perioada Războiului Rece, centrul din Sarov este la originea primelor arme nucleare ale Uniunii Sovietice.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro