Misteriosul mormant antic de langa Salonic a scos la iveala ramasitele a cinci oameni
Sapaturile arheologice din mormantul grec de la Amphipolis au scos la iveala ramasitele a cinci persoane de diverse varste, testele ADN urmand sa dea informatii suplimentare despre acesti oameni care au murit acum 2300 de ani. Mormantul descoperit in vara lui 2014 a suscitat un imens interes, fiind una dintre cele mai mari descoperiri arheologice din ultimii ani. S-a speculat ca acolo ar fi putut fi ingropat Alexandru cel Mare, insa acum se crede ca fie e mormantul unui general de-al sau, fie al unor rude.
In mormant au fost gasite pana acum 550 de fragmente de os, 157 dintre acestea fiind oase umane, a anuntat Ministerul Culturii din Grecia, citat de ziarul Kathimerini. E vorba de o femeie in varsta de circa 60 de ani care suferea de osteoporoza si avea cam 1,57 metri inaltime si de doi barbati de aproximativ 35, respectiv 45 de ani, inaltimi de 1,62 si 1,68 metri, cel mai tanar dintre ei avand semne ca ar fi fost injunghiat mortal. Au fost descoperite si oase ale unui nou-nascut, dar si ramasitele incinerate ale unui adult.
Urmatorul pas este o analiza ADN a ramasitelor umane, pentru a se vedea daca au legaturi de rudenie, insa lipsa dintilor si a bucatilor de craniu folosite in astfel de analize ADN ar putea sa fie un impediment.
S-a speculat ca printre ramasitele umane gasite acum ar fi si cele ale Olympiei, mama lui Alexandru cel Mare care a trait intre 375 si 316 i Hr. Arheologii spun insa ca nu se stie si ca astfel de presupuneri nu se bazeaza pe nimic.
Mormantul in care se fac excavatii dateaza din perioada 325-300 i Hr, dar nu sunt semne ca ar fi locul in care ar fi fost ingropat celebrul cuceritor Alexandru cel Mare ci, fie e vorba de mormantul unui general de-al sau, fie al unor rude.
Fatada mormantului era decorata cu doi sfincsi mari de marmura, iar inauntru au fost descoperite trei incaperi cu arcade, in ele fiind gasite cariatide si un mozaic ce infatiseaza rapirea Persephonei de catre Hades.