Sari direct la conținut

Misterul cețățeniei: autoritățile nu știu câți ruși au devenit români în ultimii ani

HotNews.ro
Piata Rosie din Moscova, Foto: Nikolay Vinokurov / Alamy / Profimedia Images
Piata Rosie din Moscova, Foto: Nikolay Vinokurov / Alamy / Profimedia Images

După ce Rusia a invadat Ucraina, în februarie 2022, cetățenii din Rusia nu mai pot primi ușor vize de intrare în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, însă autoritățile române nu știu câți ruși au devenit cetățeni români în ultimii ani, scrie Europa Liberă.

Din ianuarie 2022, Ministerul de Externe a refuzat să acorde vize de intrare în România pentru 586 de ruși. Pe de altă parte, sunt și cetățeni din Rusia care au primit drepul de a avea cetățenie română. Statul nu știe însă câți dintre ei au și devenit români.

La solicitarea Europei Libere, Ministerul Afacerillor Externe (MAE) precizează că, în perioada 1 ianuarie 2022 – 13 martie 2024, a primit 3.061 de cereri de viză depuse de cetățeni ai Federației Ruse, în scopuri de scurtă, respectiv lungă ședere.

Șederea scurtă înseamnă câteva zile, șederea lungă este de trei luni. MAE nu precizează explicit motivele refuzului, dar spune că respectă prevederile legale.

La rândul său, Ministerul Afacerilor Interne a comunicat Europei Libere că, la sfârșitul lunii februarie 2024, în evidențele Inspectoratului General pentru Imigrări erau 1.304 cetățeni din Federația Rusă. Aceștia sunt cei care au premise de ședere valabile.

Aproape 90.000 (88.549) de cereri de redobândire a cetățeniei române au fost aprobate de Autoritatea Națională pentru Cetățenie din România (ANC) în temeiul articolului 11 din Legea cetățeniei române nr. 21/1991, între 2022 și mijlocul lunii aprilie 2024. Ceea ce înseamnă o medie lunară de 3.300 de ordine de acordare a cetățeniei române, în ultimii doi ani.

HotNews.roa publicat în ultimii ani o serie de investigații care arată că o parte dintre cei care locuiesc acum în spațiul ex-sovietic și au cerut redobândirea cetățeniei române au folosit acte false.

CITEȘTE ȘI:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro