Miza bataliei pentru SNIF: terenuri de peste 100 milioane euroGuvernul pregateste privatizarea Societatii Nationale ‘Imbunatatiri Funciare’
Cine va invinge in batalia din interiorul PNL pentru Societatea Nationala „Imbunatati Funciare” (SNIF) va castiga unul din trofeele Guvernarii Tariceanu II: sute de hectare de teren, evaluate la cel putin 100 de milioane de euro, dintre care cateva zeci in Bucuresti. Potrivit unor surse de la varful companiei, Guvernul va stabili soarta SNIF in sedinta de saptamana viitoare.
Solutia convenita ar fi salvarea societatii de la faliment prin impunerea unui administrator special si privatizarea societatii in mare viteza.
Ce va scoate Guvernul la vanzare? Mister partial. Pentru 70% din terenuri nu exista o evidenta clara, afirma oficialii SNIF. Or, haosul din inventar mareste semnificativ potentialul viitoarei afaceri imobiliare. Fosti si actuali directori ai SNIF afirma ca oameni din PNL si PC, precum si o mana de companii care spera sa-si recupereze datoriile stau cu ochii pe aceste terenuri.
[c:1:s]Bomboane imobiliare
La criza de terenuri din Capitala, orice firma de constructii s-ar face luntre si punte sa ocupe un petec de pamant aproape de oras. Iar daca terenul e inca la stat, si mai bine. Dar iata cateva piese grele din zestrea SNIF, care numara in total 403 locatii imobiliare raspandite prin tara.
• Sediul Central SNIF din Bucuresti. O cladire cu pe soseaua Oltenitei, evaluata impreuna cu terenul aferent la peste 2 milioane de euro.
• 1, 5 ha in zona Cartierului Colentina amplasat in mijlocul unui cartier rezidential. Valoarea de piata a terenului este de peste 1, 5 milioane de euro.
• 1, 5 ha la Buftea, pe malul lacului, teren evaluat la aproximativ 2 milioane de euro.
• 2, 5 ha la iesirea din Bucuresti catre Giurgiu, in localitatea 1 Decembrie; 1 hectar la Magurele.
• Doua terenuri in centrul Craiovei, langa bulevardul comercial al orasului (5000 mp), si unul linga soseaua de centura (1, 5 ha)
• 1 ha la Timisoara in zona industriala, unde preturile sar de 100 de euro mp.
• Doua terenuri de 1 ha, respectiv 2 ha la Braila, care este cea mai mare sectie SNIF.
• 1, 5 ha la Iasi
[c:2:d]Macelul liberalo-liberal
Dar, cine cu cine se lupta? Fostul director al SNIF, Luigi Berghes (PNL), il acuza pe Adrian Semcu, unul dintre colegii sai cu influenta in partid, ca este „regizorul din spatele spectacolului” si ca, impreuna cu senatorul Corneliu Pascu (PC), „a pus gand rau societatii”.
Berghes sustine ca, luna trecuta, Semcu si-a plasat strategic propriul cumnat in Consiliul de Administratie al SNIFF. Berghes mai spune ca „la presiunile celor doi” (Semcu si Pascu), a semnat un contract pe vremea cand era director cu Iridex Group, firma controlata de senatorul PC, axata, intre altele, si pe lucrari de imbunatatiri funciare.
Potrivit declaratiilor lui Berghes, cei doi ar fi urmari falimentarea societatii pentru a putea cumpara terenuri la preturi cat mai mici.
Scandal cu neveste si cumnati
In replica, Adrian Semcu (vicepresedinte la Comisia de Agricultura din Camera Deputatilor) il acuza pe fostul director ca a adancit criza financiara in care se afla deja societatea printr-o politica voit falimentara dusa cit a condus societatea (feb 2005-iul 2007).
„Actele vor demostra acest lucru. Trebuie facut un control pentru a scoate in evidenta datoriile facute in ultimele sase luni. Vor iesi in evidenta filiale cu pierderi mari, de miliarde. Deja au si aparut recuperatorii”, afirma Semcu.
Despre cum a ajuns cumnatul sau in CA al SNIF, nu vrea sa vorbeasca: „Eu nu fac circ. Nu sunt obligat sa va raspund. Mai bine ati intreba unde lucreaza nevasta lui Berghes”. Fostul director, propus pe vremea lui Gheorghe Flutur, este un fost om de afaceri.
Firma Comert-Cereale, la care Luigi Berghes fusese administrator, avea, la data instalarii sale in functie, datorii de 123 de milioane de lei chiar catre SNIF.
„Ar fi greu sa neg ca nu exista interese”
Actualul director al SNIF, Teodor Kilaidits, simte si el ca, peste capul sau, se duce o batalie crunta pentru patrimoniul imobiliar detinut de SNIF, dar spune ca situatia il depaseste.
„Ar fi greu sa neg ca nu exista interese, dar ele sunt greu de dovedit. N-as putea sa spun din partea cui”, afirma Kilaiditis. Dar tot directoul vine si cu o veste aparent proasta: „acest miraj imobiliar e mai mult teoretic, pentru ca trebuie facuta procedura de obtinere a titlurilor de proprietate. Pentru 70% din terenuri, nu exista acte, nu se stie exact unde sunt.”
Situatia se complica si mai tare deoarece SNIF si compania din care s-a desprins in urma cu trei ani, ANIF (Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare) nu si-au reglat nici pana azi problema impartirii patrimoniului imobiliar.
„Nici macar nu stiu cum sa fure”
La Timis, de pilda, societatea detine peste 50 de hectare raspandite in judet, insa inscrise in cartea funciara sunt doar doua proprietati nesemnficative. „Nici macar nu stiu cum sa fure. Pentru zecile de terenuri pe care le are societatea, nu exista acte de administrare. Puteau sa faca macar hartiile inainte”, afirma Angela Badescu, lider sindical din Timisoara.
13 sindicalisti de la SNIF s-au aflat marti si miercuri in greva foamei in fata ministerului agriculturi cerand evitarea falimentului prin impunerea unui administrator special. SNIF are 1700 de angajati, insa societatea nu mai lucreaza de aproape trei luni de cind Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a blocat conturile societatii.
SNIF are datorii care depasesc 370 de miliarde de lei vechi iar una din firme (Hidroconstructia) a cerut in instanta declansarea procedurii de faliment pentru a-si putea recupera datoriile.
Flutur: „SNIF e greu de privatizat”
Fostul ministru al agriculturii, Gheorghe Flutur, spune ca ar fi bine ca statul sa aiba o societate de imbunatatiri funciare si crede ca SNIF va fi greu de privatizat cu datoriile pe care le are.
„Cred ca ar trebui sa ramana la stat”, afirma Flutur. El spune ca a existat un plan de reorganizare a societatii pe vremea cand era ministru, plan realizat de Banca Mondiala. In urma reorganizarii, din 4000 de oameni au fost concediati peste 2000, insa societatea tot n-a scapat de datorii si probleme.
Fostul ministru da vina pe inundatiile din 2005 si 2006. „Aveam inundatii si trebuia sa lucram tot timpul”, explica Flutur. In viziunea sa, datoriile societatii ar trebui preluate de Agentia Domeniilor Statului, astfel incat SNIF sa poata deveni operationala.