Moartea lui Robin Williams: Cea mai distribuita poza de pe Twitter si contagiunea sinuciderii
Luni noaptea, pe masura ce fanii lui Robin Williams din intreaga lume au aflat vestea mortii actorului, Academy of Motion Picture Arts and Sciences, cei care se ocupa de decernarea premiilor Oscar, a distribuit cea mai emblematica imagine de pe retelele de socializare in legatura cu acest subiect. Mai mult de 270.000 de oameni au redistribuit „tweetul”, ceea ce inseamna ca a fost vazut de mai mult de 69 de milioane de oameni.
Genie, you’re free. pic.twitter.com/WjA9QuuldD
— The Academy (@TheAcademy) August 12, 2014
Problema fenomenului, scrie Washington Post, este ca incalca standardele de sanatate publica in ceea ce priveste modul in care vorbim si tratam sinuciderea.
„Daca nu depaseste linia, este foarte, foarte aproape. Sinuciderea nu ar trebui sa fie niciodata prezentata ca o optiune. Aceasta este o formula pentru o potentiala contagiune”, a explicat Christine Moutier, director medical la American Foundation for Suicide Prevention.
Moutier se refera la un fenomen bine documentat, cunoscut sub numele de „sinuciderea la indigo”, in care stirile si publicitatea din jurul unui deces incurajeaza persoanele vulnerabile sa se sinucida in acelasi mod.
Adolescentii sunt cei mai predispusi la acest fenomen. In ultimii ani, organizatii precum American Foundation for Suicide Prevention si-au indreptat atentia catre rolul internetului in „idealizarea” mortii unor personalitati.
„Potentialul ca reportajele, pozele si filmuletele online sa devina virale scoate in evidenta necesitatea ca prezentarile online sa urmareasca recomandarile de siguranta”, potrivit unui ghid in mass media.
Dar, in orele dupa ce The Academy a distribuit poza si aceasta a devenit virala, specialistii s-au ingrijorat ca aceste recomandari nu sunt urmate.
Avand in vedere influenta mass-mediei si potentialul oricarui material de a ajunge viral, este mult mai dificil pentru cei din industrie sa urmeze recomandarile. Momentan nu se stie cine a distribuit tweetul din partea Academiei.
Cu toate acestea, Moutier ii sfatuieste pe cei care vorbesc despre moartea lui Robin Williams in mediul online:
Asigurati-va ca sunteti constienti ca sinuciderea are multe probleme la baza, iar acele probleme pot fi rezolvate. Ar trebui sa ne concentram pe viata lui incredibila. In mod sigur, nu ar trebui sa celebram sau sa glorificam modul in care actorul a murit.
„Un sfert din populatie sufera de probleme de sanatate mintala, care pot provoca ganduri suicidale. Aceasta este o problema foarte serioasa, din punct de vedere al sanatatii publice, una pe care trebui sa o aducem la lumina”, a adaugat Moutier.