Modificarea CPP va bloca 250.000 de dosare
Peste 250.000 de dosare vor fi blocate daca se adopta modificarile la Codul de Procedura Penala, a spus procurorul general Laura Codruta Kovesi. Se anuleaza actele de urmarire penala si se favorizeaza infractorul, declara Kovesi. In ultimele trei luni s-au inregistrat 36 de restituiri de dosare catre procurori. „Asistam la o disolutie a autoritatii statului”, a fost verdictul procurorului general, care a trimis nu mai putin de 7 scrisori catre sefii celor doua camere ale Parlamentului, Comisiile juridice si CSM, prin care trage un semnal de alarma asupra consecintelor adoptarii CPP in aceasta forma.
Procurorul general, Laura Codruta Kovesi, a declarat la finalul Adunarii generale a procurorilor ca daca modificarile operate la Codul de Procedura Penala vor intra in vigoare, vor fi blocate peste 250.000 de dosare. ” Printre modificarile aduse CPP exista o prevedere potrivit careia o ancheta nu poate dura peste 6 luni de zile, iar in acest moment sint 250.000 de dosare aflate in situatia aceasta, dosare care au depasit termenul si care vor fi blocate”, a declarat Koversi.
Procurorul general a mai precizat ca prin modificarile aduse CPP se anuleaza actele de urmarire penala si se extind drepturile persoanelor suspectatre de savirsirea unor infractiuni. ” Asistam la o disolutie a autoritatii statului”, a declarat Laura Codruta Kovesi.
In ce priveste avalansa de restituiri de dosare de la judecator catre procuror, Kovesi a precizat ca doar in ultimele trei luni s-au inregistrat 36 de restituiri in toata tara. ” Nicaieri in dreptul penal francez, italian, belgian sau elvetian nu exista institutia restituirii de la judecator la procuror”, spune Kovesi, atrangind atentia ca situatia devine ingrijoratoare. Procurorul general a comandat o analiza la nivelul intregului Minister Public pentru a se vedea care au fost motivele acestor restituiri.
Incercarea de unifica DIICOT cu DNA printr-o Ordonanta a guvernului a fost contestata de procurorul general, care a declarat ca nu a stiut nimic despre aceasta intentie si ca nimen i nu i-a cerut un punct de vedere. ” Deocamdata se functioneaza foarte bine pe aceste structuri distincte”, a spus Koversi.
Procurorul general al Romaniei a trimis scrisori catre presedintii Camerei Deputatilor si Senatului, catre Comisiile juridice ale Parlamentului si catre Ministerul Justitiei prin care trage un semnal de alarma asupra consecintelor adoptarii CPP in forma modificata, aratind totodata ca toti procurorii sint disponibili oricind pentru a fi consultati in elaborarea acestei legi. O alta scrisoare a fost adresata CSM, cu solicitarea de a institui un dialog intre procurori si judecatori privind institutia restituirii dosarelor. Intregului Parlament i-a fost adresata o scrisoare referitoare la Ordonanta DIICOT, cu precizarea ca unificarea DNA cu DIICOT ar avea un impact negativ asupra dosarelor de mare coruptie.
La Adunarea generala au participat peste 300 de procurori din intreaga tara, scopul fiind analizarea modificarilor aduse CPP si gasirea unor solutii pentru constientizarea politcienilor asupra consecintelor ce se vor produce. A mai fost dezbatuta criza de procurori, stiut fiind ca tot mai multi magistrati vor sa paraseasca procuratura. Motivul, asa cum l-a prezentat Laura Codruta Kovesi, este faptul ca procurorii invoca ” incertitudinea statutului”.