Mogosoaia ClasicFest – Sarbatoare la palat
Pe 28 și 29 mai au loc primele evenimente din cadrul ediției a V-a a Mogoșoaia ClasicFest, manifestare găzduită de Palatul Brâncovenesc de la Mogoşoaia. Festivalul va debuta sâmbătă 28 mai, în Sala Scoarțelor, unde de la ora 12 va avea loc prezentarea expoziției de fotografie “Instantanee muzicale”, aparţinând cursanţilor la Academia ICon Arts, urmată de recitalul susținut de chitariștii Olivia Iancu și Claudiu Lobonţ.
Aceștia vor interpreta lucrări de: William BYRD, Mauro GIULIANI, Georg Friedrich HANDEL și Astor PIAZZOLLA.
Duo Olivia Iancu & Claudiu Lobonț a luat ființă în anul 2007. Cu activitate bogată, invitat să concerteze în cadrul celor mai importante festivaluri de profil din țară, având colaborări cu diverse ansambluri camerale sau orchestre – atât cu chitarele, cât și cu instrumentele istorice (archlute) –, duo-ul prezintă programe variate ce acoperă toate perioadele stilistice, de la muzica veche la cea contemporană. Cei doi au urmat cursuri de perfecționare cu unii dintre cei mai importanți profesori și concertiști din lumea chitarei și a lăutei: Carlo Marchione (Italia), Costas Cotsiolis (Grecia), Alexis Mouzourakis (Grecia), Susana Prieto (Spania), Joaquin Clerch (Cuba), Pavel Steidl (Olanda), Gerhard Reichenbach (Germania), Ioana Gandrabur (Canada), Bosko Radojkovic (Serbia), Harvey Hope (Anglia), Thomas Müller Pering (Germania), Davide Ficco (Italia), Thomas Zawierucha (Polonia/Germania), John Duarte (Anglia), Istvan Konya (Ungaria), Hopkinson Smith (SUA/Elveția).
Duminică 29 mai, tot de la ora 12, în Sala Scoarțelor a Palatului Brâncovenesc de la Mogoșoaia, sub genericul “Tales”, farmecul de poveste al violoncelului prinde viață prin programul propus de Ella Bokor și Mircea Marian, violonceliști remarcați pe cele mai importante scene de concert din România. Alături de Duo Cello Jaya, actrița Ioana Flora și soprana Veronica Anușca, vor reda un ambient sonor inedit într-un format nou de spectacol menit să apropie publicul de rezonanțele nepovestite ale violoncelului. Muzici semnate de: Jean-Baptiste Barrière, Sebastian Lee, Johann Benjamin Gross, Jacques Offenbach, Camille Saint-Saëns, David Popper și Diana Gheorghiu se vor îmbina, în rostirea actriței Ioana Flora – câștigătoare în acest an a Premiului Gopo la secțiunea cea mai buna actriță în rol principal, cu texte aparținând lui Napoleon, Victor Hugo, Franz Kafka, Carl Gustav Jung, Charles Baudelaire și Ioan Flora.
Concertul va fi urmat de prezentarea compact discului intitulat Tales of Duo Cello Jaya, primul al formației amintite.
Duo Cello Jaya s-a înființat în anul 2008 din inițiativa de a aduce in atenția publicului un repertoriu divers, rar întâlnit în sala de concert. Formația camerală este compusă din Ella Bokor și Mircea Marian doi tineri violonceliști, discipoli ai lui Marin Cazacu. Dezvoltarea lor în arta interpretării este confirmată în recitaluri susținute în festivaluri și stagiuni precum: Festivalul SoNoRo, Enescu și muzica lumii, Armonii Poetice, Mogoșoaia ClasicFest, Stagiunea de marți seara – Ateneul Român, stagiunea de recitaluri din cadrul Academiei Franz Liszt – Budapesta, Sunetul Muzicii – Castelul Peleș din Sinaia, Stagiunea Iosif Sava – Muzeul Palatul Șuțu, stagiunea Prietenii Muzicii – Casa Universitarilor. Duo Cello Jaya a realizat o serie de înregistrări speciale la Radiodifuziunea Română, iar în luna martie 2016 ansamblul a susținut primul lor turneu național, în șase orașe: Sibiu, Târgu Mureș, Craiova, București, Sinaia și Pitești, un turneu în programul Oportunități la tine acasă coordonat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România.
Actriță de film, teatru și televiziune, Ioana Flora a debutat în anul 2001 cu filmul Marfa și banii, în regia lui Cristi Puiu. A jucat în numeroase filme precum: Pescuit sportiv, Trezește-te, Black Sea, Déjà Vu, Un etaj mai jos, Acasă la tata și serialul de televiziune Baieți buni. Este distinsă cu: Premiul pentru Cea mai bună actriță la Festivalul de la Salonic, Premiul Gopo pentru Cea mai bună actriță într-un rol secundar, Premiul Pro Cinema și Premiul UCIN pentru Cea mai bună interpretare feminină. Ultima producție teatrală este Inamicul poporului, în regia Ioanei Păun, jucată la Teatrul Foarte Mic. Anul acesta Ioana a câștigat Premiul Gopo la secțiunea Cea mai bună atriță în rol principal și va apărea pe marile ecrane în producțiile Perfect sănătos, în regia Ancăi Damian, Breaking news în regia Iuliei Rugină, iar în toamnă va începe filmările pentru lungmetrajul Scor alb, în regia lui Marius Olteanu.
Soprana Veronica Anușca este o voce apreciată în lumea muzicală românească. De-a lungul formării artistice a studiat cu nume importante precum: Adrian Butterfield, Claudio Desderi, Marina Krilovici, Ionel Pantea, Mariana Nicolesco. Este câștigătoare a diverse premii şi distincţii printre care: Premiul pentru Debut la secţiunea Operă în Gala Premiilor VIP pentru Artele Spectacolului, premiul I la Concursul Internaţional de Canto “Maeştrii Artei Lirice – Petre Ştefănescu-Goangă” – Opera Naţională Bucureşti și Concursul Naţional al Liedului Românesc de la Braşov, Marele Premiu la Concursul Internaţional de Interpretare Vocală „Sabin Drăgoi” din Timişoara. Este membră a ansamblului de muzică contemporană SonoMania și colaborează cu diferite instituții culturale și orchestre importante.
Taxa de vizitare a Palatului Brâncovenesc de la Mogoşoaia (5 lei preţ întreg, 2 lei preţ redus), asigură şi accesul la concerte.
Organizatorii evenimentului sunt: Primăria Municipiului Bucureşti, prin Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului, Asociaţia Culturală “Pro Valores” şi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.