Monica Macovei: Potrivit legii minelor, licenta de la Rosia Montana a expirat de 12 ani/RMGC: Licenta a fost acordata sub regimul vechii legi a minelor
Europarlamentarul Monica Macovei a afirmat pe blogul sau ca licenţa de exploatare pe care o deţine Roşia Montană Gold Corporation a expirat de 12 ani. Monica Macovei sustine ca potrivit legii minelor „pentru inceperea activitatii miniere prevazute in licenta este necesara obtinerea unui acord de mediu in maximum 180 de zile de la acordarea licentei de exploatare”. Licenta a fost acordata in 1999, iar acordul de mediu nu a fost obtinut nici pana acum. RMGC neaga toate acuzatiile Monicai Macovei spunand ca „Licenta de exploatare 47/1999 a fost emisă sub regimul vechii legi a minelor, Legea nr. 61/1999”. Vezi in text care sunt toate acuzatiile Monicai Macovei si ce raspunde RMGC.
- „In aceste conditii (n.red.de expirare a licentei), orice activitate miniera la Rosia Montana ar fi ilegala, iar autoritatile competente trebuie sa constate expirarea licentei de exploatare 47/1999 si obligativitatea reluarii procedurilor pentru o noua licenta”, mai arata Monica Macovei.
Aceasta mai spune ca licenta a fost acordata pentru o mina veche, perimetrul fiind modificat de atunci de cateva ori. Mai precis, licenta de exploatare a fost acordata societatii Minvest Deva, ca titular, si companiei RMGC, ca afiliat, iar ulterior licenta a fost transferata de la Minvest, companie de stat, la RMGC. Minvest a ramas companie afiliata. „Licenta era, insa, pentru mina veche, exploatata de Minvest (statul roman) si inchisa in 2006. Pentru noul proiect minier pe care il promoveaza RMGC, perimetrul a fost modificat de cateva ori, astfel ca toate operaţiile de explorare, cercetare arheologica, descarcari de sarcina arheologica, certificat de urbanism etc. se bazeaza pe un perimetru ilegal. Logic, asta inseamna ca pentru noul proiect nu exista licenta de exploatare”, a precizat Monica Macovei.
Europarlamentarul considera ca intreaga procedura ar trebui reluata si intoarsa la Agentia Nationala de Resurse Minerale si Guvern unde sa se verifice daca se poate exploata aurul si prin alte metode, nu cu cianura.
- RMGC: Licenta a fost acordata sub regimul vechii legi a minelor. Noua lege nu se aplica retroactiv
RMGC sustine ca licenta a fost acordata sub regimul vechii legi a minelor, Legea nr. 61/1999. „Prin urmare, textul art. 22 din Legea nr. 85/2003, la care face referire textul citat, nu are relevantă ori aplicabilitate în acest caz. Legea nu se aplică retroactiv. Art. 12 din Legea 61/1999 stabileste obligatia începerii activitătilor miniere în termen de 60 de zile de la acordarea licentei. Această obligatie a fost îndeplinită la acea vreme de către titularul licentei, lucru care poate fi foarte usor de verificat în fapt. Nu în ultimul rând, la momentul întrării în vigoare a Legii 85/2003, activitatea minieră la Rosia Montană era deja în plină desfăsurare, astfel ca, din nou, si din această perspectivă, art. 22, nu are niciun fel de relevantă juridică ori faptică (nu era nimic de început în termen de 180 de zile, câtă vreme deja activitatea se desfăsura deja)”.
RMGC mai precizeaza ca o licentă minieră de exploatare nu se acordă pentru o “mină”, acesta nefiind un termen juridic. O licentă se acordă pentru o resursă minerală aflată într-un perimetru minier. „Legea Minelor nu foloseste termenul de “mină”. Asadar, închiderea unei mine nu are niciun fel de legătură juridică cu validitatea unei licente de exploatare. Cazurile de suspendare si anulare a unei licente sunt expres prevăzute de lege”, arata RMGC. Compania precizeaza ca “inchiderea unei mine” nu se află printre acestea.
- Reprezentantii companiei mai spun ca modificarea perimetrului minier este o actiune perfect legală, care poate fi făcută ori de cate ori titularul consideră necesar, cu acordul Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM). Astfel, modificarea perimetrului minier nu este, prin urmare, cauză de suspendare sau anulare a licentei miniere.
RMGC mai sustine ca autoritatea de mediu nu are niciun fel de legătură juridică cu existenta sau inexistenta unei licente miniere de exploatare. Licenta minieră nu se află printre documentele necesare a fi depuse pentru obtinerea unui acord de mediu într-un proiect minier, arata RMGC. „Autoritatea de mediu competentă se pronuntă în legătura cu emiterea sau neemiterea unui acord de mediu exclusiv prin raportare la conformarea proiectului supus avizării cu prevederile legale în vigoare privind protectia mediului, arata RMGC.
„Prin urmare, câtă vreme licenta de exploatare este una validă, propunerea de reluare a procedurii nu are niciun fel de fundament legal. Metoda exploatării aurului prin cianurare este o metodă reglementată strict de către Comisia Europeana prin Directiva CE/21/2006, transpusă în legislatia românească prin H.G. 856/2008. Această metodă este aplicată în sigurantă, la nivel mondial atât în Uniunea Europeană (Finlanda, Spania, Suedia etc.) cât si în alte state cu legislatie de mediu si traditie în minerit cel putin la fel de mare precum România, cum ar fi Statele Unite ale Americii, Canada sau Australia”, precizeaza RMGC.