Sari direct la conținut

Mugur Isarescu: Introducerea unui raport intre valoarea creditului si cea a garantiilor aduse nu este o restrictie

HotNews.ro

Introducerea unui raport intre valoarea creditului si cea a garantiilor aduse (loan to value) ar fi „absolut normala”, iar o astfel de decizie nu poate fi considerata o restrictie, in conditiile in care aceste masuri sunt adoptate peste tot in lume, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, citat de Mediafax.

„Societatea romaneasca a fost din nou tulburata de stiri bazate, probabil, pe scurgeri de informatii din directiile Bancii Nationale, ca Banca Nationala va pune din nou restrictii. Daca vom introduce loan to value sa stiti ca nu este restrictie. Este absolut normal sa facem acest lucru pentru ca se face peste tot in lume”, a afirmat Isarescu.

Oficialul bancii centrale a adaugat ca volumul creditului acordat trebuie sa fie intotdeauna mai mic decat volumul necesar de finantare.

„Daca ii dau unuia suta la suta din imprumut credeti ca mai exista vreo parghie serioasa prin care omul sa fie constrans sa utilizeze bine banii?”, a spus Isarescu.

O alta masura pe care banca centrala ar putea sa o introduca se refera la corelarea creditului cu veniturile clientului.

„Nu este normal? Aceasta tine si de cultura debitorului, sa nu se duca sa … sa nu mai spun ce era inainte de 1990, cand nu aveai voie sa iti angajezi mai mult de 30% din venituri. Dar acela era sistem comunist si il facem pilaf. Face parte din educatia financiara a unei societati. Daca te uiti la vecin si vezi ca si-a facut datorii prea mari nu e vecin bun, se intampla ceva cu el. Nu vrem cu totii sa avem vecini buni sanatosi, sa nu aiba probleme financiare?”, a continuat Isarescu.

Pe de alta parte, guvernatorul BNR a atras atentia ca, in conditiile in care economiile sunt deschise, iar astfel de masuri legate de creditul in valuta nu se vor lua si in alte tari, exista riscul ca bancile sa externalizeze creditele.

Mediafax a prezentat pe 17 iunie date dintr-un proiect de regulament despre care spune ca a fost elaborat de BNR, potrivit caruia creditele de consum ar putea avea o scadenta de cel mult cinci ani, iar clientii trebuie sa aduca garantii de 133% din valoarea imprumutata, in timp ce la imprumuturile imobiliare in euro avansul va fi de cel putin 30%. Mugur Stet, purtatorul de cuvant al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a declarat ca banca centrala nu are un proiect de regulament care sa impuna noi norme la accesarea de credite de consum sau credite imobiliare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro