Sari direct la conținut

În cât timp recuperăm somnul pierdut cu ora de vară

HotNews.ro
Ora de vară, Foto: Shutterstock
Ora de vară, Foto: Shutterstock

Există un cost ascuns al trecerii la ora de vară, subliniază specialiștii în somnologie: datoria de somn pe care mulți dintre noi o acumulează după ce se schimbă ora și dormim mai puțin.

„O treime din viață ne-o petrecem dormind și e important ca somnul să fie bun“, subliniază dr. Oana Deleanu, medic pneumolog cu certificare națională și europeană în Somnologie, șef de lucrări la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila“, co-fondatoare a Clinicii Somnolog din Capitală. Somnul bun este definit, potrivit specialistei, atât de cantitatea lui – să se situeze între 7 și 8 ore, dar și de calitate – un aspect pe care mai puțin îl luăm în calcul. Trecerea la ora de vară, care va avea loc în noaptea de sâmbătă, 30 martie, spre duminică, 31 martie (ora 3.00 devine ora 4.00), afectează ambii parametri pentru mulți dintre noi.

Datoria de somn: în cât timp recuperăm somnul pierdut cu ora de vară

Somnul ne ocupă o treime din viață, așa că e foarte important ca somnul să fie de calitate, spune dr. Oana Deleanu FOTO: Arhiva personală

„Trecerea la ora de vară este mai dăunătoare sănătății decât trecerea la ora de iarnă. Organismul nostru funcționează după standard time, adică după ora de iarnă, nu avem nevoie să se schimbe ora odată cu venirea primăverii“, spune dr. Deleanu.

Doar 20% din populația lumii folosește trecerea la ora de vară, multe țări au renunțat la Daylight Saving Time între cele două Războaie Mondiale, dar în timpul crizei energetice din 1970, America de Nord și Europa au ales să facă schimbarea orei de două ori pe an. Consecințele asupra sănătății se studiază încă. Potrivit site-ului somnolog.ro, schimbarea orei poate avea efecte nocive, cum ar fi:

  • creșterea incidenței evenimentelor depresive;
  • risc crescut de accident vascular cerebral, mai ales în primele două zile după schimbarea orei;
  • scăderea cantității și calității somnului;
  • pierderea unei ore de somn când trecem la ora de vară pare să afecteze durata somnului pe întreaga săptămână care urmează;
  • doar 27 de minute de somn pierdute într-o noapte de către adolescenți se pot solda, după trecerea la ora de vară, cu un timp mai lung de reacție, prin creșterea somnolenței diurne.

Pentru mulți dintre noi, trecerea la ora de vară înseamnă, în primul rând, o oră în minus de somn. Timpul se somn pierdut se acumulează, iar specialiștii numesc acest fenomen datoria de somn. Există o varietate de studii privind modul și timpul în care putem recupera această datorie de somn, un lucru cert care reiese din toate este că o singură oră pierdută de somn se recuperează cu dificultate.

CITEȘTE CONTINUAREA PE SMARTLIVING.RO

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro