Viitoarea Comisie Europeană: cine, ce, cum?
- Francesca Cristea
A sosit timpul la nivel european de a regândi programele europene și să le re-evaluăm impactul pentru ca UE să devină mai competitivă pe plan global. Dacă privim atent, aceasta este povestea pe care o spun portofoliile. De ce este important portofoliul României? Discutăm pentru prima dată, dincolo de incluziune și drepturi, despre ideea de a crea unitate în societate, scrie pe Contributors.ro Francesca Cristea, Head of Policy & Programs pentru Europuls – Centru de Expertiză Europeană.
Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a prezentat ieri propunerea pentru noul Colegiu al Comisarilor. Astfel, a evidențiat cele trei priorități pe care se bazează portofoliile și, în definitiv, mandatul pe 5 ani al Comisiei Europene: prosperitate, securitate și democrație. Baza de la care va porni următorul Colegiu este competitivitatea, un punct cheie pe care s-a bazat și Raportul lui Draghi. Un lucru observat de mulți decidenți, dar de prea puține ori rostit și care este accentuat în raportul Draghi este faptul că într-adevăr Uniunea Europeană a rămas în urmă.
Prin urmare, UE trebuie să își redefinească prioritățile, de altfel vedem și o reconturare a portofoliilor. Cei 6 vicepreședinți executivi ai Comisiei au primit 6 priorități strategice trans-sectoriale:
- Tranziție curată, echitabilă și competitivă – politica de concurență – Teresa Ribeira Rodriguez (Spania)
- Suveranitate tehnologică, securitate și democrație – digitalizare și noi tehnologii – Henna Virkkunen (Finlanda)
- Prosperitate și strategie industrială – industrie, IMM-uri și piață unică – Stéphane Séjourné (Franța)
- Înalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate – Kaja Kallas (Estonia)
- Oameni, competențe și pregătire pentru situații de criză – competențe, educație și cultură, locuri de muncă de calitate și drepturi sociale – Roxana Mînzatu (România)
- Coeziune și reforme – politica de coeziune, dezvoltarea regională și orașe – Raffaele Fitto (Italia)
Avem o structură întrepătrunsă a Colegiului, întrucât vicepreședintele executiv va avea un portofoliu pentru care va trebui să lucreze cu alți comisari, iar 3 dintre comisari îi vor raporta direct Președintei: Comisarul privind Relația Interinstituțională și Transparență (Maroš Šefčovic – Slovacia), Comisarul pentru Implementare și Simplificare (Valdis Dombrovskis – Letonia) și Viitorul Buget și Administrația publică (Piotr Serafin – Polonia).
Ce înțelegem din cele 6 portofolii ale vicepreședinților executivi și ale celor 3 comisari care vor raporta direct Președintei? Faptul că lumea este în continuă schimbare, iar UE trebuie să reintre în cursă. Miza este reprezentată de următorul Cadru Financiar Multianual post-2027, pentru care deja au început consultările. Politica de coeziune, dar și alte programe europene vor fi restructurate în următorii 2 ani, iar comisarii vor fi responsabili de monitorizarea impactului în comunitate și de a lua mai mult în calcul în viziunea cetățenilor.
Astfel, a sosit timpul la nivel european de a regândi programele europene și să le re-evaluăm impactul pentru ca UE să devină mai competitivă pe plan global. Dacă privim atent, aceasta este povestea pe care o spun portofoliile. Aceste deziderate nu sunt noi, multe dintre teme regăsindu-se în Raportul Final al Conferinței Privind Viitorul Europei, un proces de anvergură al cetățenilor din statele membre desfășurat în perioada aprilie 2021 – mai 2022.
Dacă privim înspre portofoliul României, regăsim 3 piloni:
- „Oameni” – se referă la „drepturi sociale”, o subdiviziune a domeniului demografic care include și o componentă culturală,
- „Competențe” – se referă la educație și locuri de muncă de calitate
- „Pregătire” – se referă la capacitatea UE de a face față crizelor, capacitate care poate fi dobândită, pe plan social, de implementarea Pilonului European al Drepturilor Sociale și a Garanției pentru Copii, precum și realizarea Uniunii Competențelor.
De ce este important acest portofoliu? Discutăm pentru prima dată, dincolo de incluziune și drepturi, despre ideea de a crea unitate în societate. Extremismul politic și naționalismul sunt în ascensiune, așa cum ne-au demonstrat rezultatele alegerilor europene în statele membre și influența grupurilor politice. – Citeste intregul articol si comenteaza pe Contributors.ro