În regiunea Harkov, artileria ucraineană nu-i slăbește pe ruși / Putin și Brigada 14 Mecanizată – reportaj AFP
În regiunea Harkov, artileriștii ucraineni îi urmăresc neîncetat pe ruși, care au fost nevoiți să se retragă în fața avansului continuu al trupelor Kievului din ultimele zile, potrivit unui reportaj AFP.
În timpul celor șase luni de ocupație rusă a unor întinderi mari de teritoriu ucrainean în estul țării, luptele au fost dominate în principal de artileria grea, adesea în favoarea rușilor.
Dar contraofensiva lansată de ucraineni la începutul lunii septembrie a schimbat situația.
Armata ucraineană a decis să-și lanseze tancurile și infanteria în speranța de a străpunge linia frontului apărat de ruși.
Rezultatele sunt convingătoare: trupele Kievului au obținut câștiguri teritoriale semnificative în câteva săptămâni, după ce i-au izolat pe ruși, care au fost nevoiți să se retragă în regim de urgență și adesea în mod dezorganizat.
Rolul artilerie rămâne vital
În ciuda acestei strategii de atac, rolul artileriei este încă predominant pentru armata ucraineană.
Una dintre unitățile însărcinate cu lansarea de salve de obuze pentru a hărțui trupele rusești este Brigada 14 Mecanizată.
La Moscova, susținătorii președintelui Vladimir Putin au denunțat prezența unor „mercenari” străini care luptă alături de ucraineni împotriva armatei ruse, susținută de un important arsenal furnizat de NATO.
Dar marți, această unitate de artileriști care opera în regiunea Harkov nu era o echipă cu arme ultramoderne… Dimpotrivă. La dispoziția lor, un simplu lansator multiplu de rachete „BM-21 Grad”, un model din 1963.
Geolocalizare
Pentru Dmitro, tânărul comandant al acestei mici echipe de șase persoane, vechimea dispozitivului nu îl împiedică să fie foarte util și să țintească liniile rusești de pe cealaltă parte a frontului.
„Acest sistem Grad este destul de bun pentru misiunile noastre. Îmi place să îl folosesc”, a declarat pentru AFP tânărul de 22 de ani.
Înainte de a trage, echipa sa primește prin radio geolocalizarea țintelor, în timp ce un șofer scoate mașina din ascunzătoarea sa pentru a îl poziționa în câmp.
Cu ajutorul micii sale tablete, Dmitro calculează cu atenție traiectoria necesară pentru a atinge ținta înainte de a-și alerta colegii care introduc coordonatele în sistem.
„Bang, bang, bang, bang…”: proiectilele de 122 mm sunt lansate în aer. O scurtă pauză, apoi o altă explozie pe cer.
De pe terenul de unde a tras echipa, este imposibil de spus dacă ținta a fost lovită. Dar Dmitro este încrezător.
„Sunt sigur că i-am lovit. Au avut misiuni, dar acum nu le vor putea îndeplini”, a spus el.
Piesele de muzeu și „dinozaurii” folosiți în războiul din Ucraina
Armata ucraineană a scos pe câmpul de luptă o piesă de artilerie „antică” despre care se știa că există doar într-un muzeu, nu și în depozitele militare ale Ucrainei.
Administratorii paginii Ukraine Weapons Tracker notează că aceasta este pentru prima oară când mortierul „antic dar puternic” M-240 cu calibrul de 240 de milimetri este văzut în acțiune.
Mortierul M-240 cu calibrul de 240 de milimetri Foto: Twitter – Ukraine Weapons Tracker
„În mod interesant, nu se știa ca modelul M-240 să se afle în depozitele ucrainene însă un mortier de acest tip a fost expus într-un muzeu din Kiev”, mai notează aceștia.
Aceasta nu este prima armă foarte veche văzută în dotarea militarilor ucraineni de la declanșarea „operațiunii militare speciale” pe 24 februarie. Probabil cea mai faimoasă dintre acestea este mitraliera Maxim M1910, creată în urmă cu mai bine de 100 de ani, când Ucraina încă făcea parte din Imperiul Țarist.
Mitraliera a fost introdusă pe câmpurile de luptă în 1910, fiind o versiune de fabricație rusească a primei mitraliere cu adevărat automată, brevetată în 1883 de inventatorul americano-britanic Hiram Maxim.
O înregistrare video apărută pe rețelele de socializare în luna mai arată cum Forțele Teritoriale ucrainene se antrenează cu o astfel de mitralieră folosită de Armata Imperială Rusă în timpul Primului Război Mondial și de Armata Roșie în timpul Războiului Civil Rus.
O altă înregistrare video distribuită pe platformele social media tot în luna mai a arătat că rușii au scos la rândul lor de la naftalină o armă cu o veche istorie, depășitele tancuri sovietice T-62.
Analistul militar Chris Owen explica la momentul respectiv că acest „dinozaur” este inferior din toate punctele de vedere tancurilor rusești/sovietice mai moderne, producția sa fiind oprită încă din 1975.
Mai multe fotografii distribuite de soldații ucraineni la jumătatea lunii septembrie au arătat că aceștia au reușit să captureze un astfel de tanc, cel mai probabil în timpul ofensivei din Harkov care a dus la prăbușirea frontului rusesc din această regiune aflată în nord-estul țării lor.
Tancul părea într-o condiție decentă, dată fiind vechimea sa (el a intrat în serviciul armatei sovietice în 1961) și faptul că a asistat la lupte.