Sari direct la conținut

În timp ce majoritatea destinațiilor turistice suferă, sârbii profită de pe urma „turismului de carantină” / Motivul pentru care mii de indieni au luat cu asalt Belgradul

HotNews.ro
Mii de turisti indieni au vizitat Belgradul in luna iulie, Foto: Jerome Cid / Alamy / Profimedia Images
Mii de turisti indieni au vizitat Belgradul in luna iulie, Foto: Jerome Cid / Alamy / Profimedia Images

Serbia beneficiază de pe urma pandemiei de COVID-19 prin așa numitul „turism de carantină” al indienilor care se opresc două săptămâni în țara din sudul Dunării înainte de a se îndrepta spre alte destinații, relatează Reuters.

India a înregistrat al doilea cel mai mare bilanț de infecții cu coronavirusul la nivel mondial, după Statele Unite, cetățenilor săi fiindu-le interzis să intre în numeroase state dacă nu petrec două săptămâni într-o țară de tranzit.

Chiar dacă li se cere să petreacă minim 7 zile în carantină, în funcție de cerințele țării de destinație, Serbia a devenit o oprire populară pentru indieni fiindcă le oferă posibilitatea intrării în țară fără viză dacă au fost vaccinați împotriva COVID-19 sau dacă prezintă un test negativ pentru coronavirus.

Aceștia trebuie de asemenea să își facă un al doilea test pentru coronavirus la finalul perioadei de carantină.

„Nu i-aș spune ‘turism de carantină’ dar până la urmă asta este

Jagdish, un turist din orașul indian Visakhapatnam, a stat în Belgrad înainte de a pleca în Statele Unite, relatând că a așteptat „ceva timp” în India pentru ca „lucrurile să se deschidă”.

„Însă lucrurile nu se deschideau (…) Am ales Serbia fiindcă nu avem nevoie de o viză (…) și Belgradul este un oraș frumos de explorat”, a mai spus acesta.

Hotelierii afirmă că mii de turiști indieni s-au oprit în Belgrad în luna iulie.

„Nu i-aș spune ‘turism de carantină’ dar până la urmă asta este…numeroase hoteluri sunt pline”, spune Ilija Smiljanic, managerul unui lanț hotelier din Serbia.

În luna iunie Serbia a înregistrat o creștere anuală de 48,4% a sosirilor de turiști în timp ce numărul cazărilor peste noapte a crescut cu 39,3%, potrivit institutului de statistică al țării.

În jur de 2,5% din PIB-ul Serbiei este generat de turism în fiecare an, țara pierzând peste un miliard de euro anul trecut din cauza restricțiilor impuse pentru a preveni răspândirea coronavirusului.

Autoritățile de la Belgrad au raportat peste 722.000 de infecții cu coronavirusul și 7.118 decese cauzate de COVID-19 de la izbucnirea pandemiei.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro