Sari direct la conținut

Nancy Pelosi îndeamnă la boicotarea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing

HotNews.ro
Nancy Pelosi, Foto: MANDEL NGAN / AFP / Profimedia
Nancy Pelosi, Foto: MANDEL NGAN / AFP / Profimedia

Preşedinta democrată a Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a îndemnat marţi la un „boicot diplomatic” al Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022 de la Beijing pentru a denunţa încălcarea drepturilor omului în China, notează AFP citată de Agerpres.

„Nu putem pretinde că totul este în regulă cu organizarea Jocurilor Olimpice din China”, a afirmat ea în cursul unei audieri consacrate drepturilor omului şi Beijingului, în contextul în care în Statele Unite se înmulţesc apelurile la boicotarea acestora.

„Din păcate, suntem aici pentru că China continuă să zdrobească disidenţa politică”, a adăugat Nancy Pelosi, al treilea personaj în stat, adăugând că SUA sunt datoare „să denunţe încălcările drepturilor omului în China”.

„Să facem un boicot diplomatic dacă sunt organizate Jocurile Olimpice”, a spus ea. „Să nu-i facem guvernului chinez onoarea de a primi şefi de stat”, a explicat preşedinta Camerei Reprezentanţilor.

Prezenţa liderilor mondiali în China „în timp ce are loc un genocid (…) ridică întrebarea: ce autoritate morală veţi avea să vorbiţi despre drepturile omului peste tot în lume?”, a întrebat ea.

Beijingul a găzduit deja Jocurile Olimpice (JO) de vară din 2008. În timpul acestei audieri, activişti pentru drepturile omului au denunţat represiunea musulmanilor uiguri din regiunea Xinjiang şi a opozanţilor politici din Hong Kong.

Organizarea Jocurilor Olimpice le oferă regimurilor autoritare posibilitatea de „a-şi şterge crimele, de a-şi stimula imaginea în străinătate şi de a-şi întări alianţele”, a declarat Samuel Chu, din partea Hong Kong Democracy Council, un grup cu sediul în Statele Unite. El a cerut Comitetului Internaţional Olimpic „să facă ceea ce nu a făcut şi a refuzat să facă înainte, să interzică Chinei participarea şi organizarea unor evenimente majore pe termen nelimitat”. Rayhan Asat, un avocat de origine uigură, al cărui frate este în prezent deţinut într-un lagăr de muncă, a spus că sprijinul pentru Jocurile Olimpice din 2022 „sugerează că negăm suferinţa poporului uigur”.

Directoarea generală a Comitetului Olimpic american (USOPC), Sarah Hirshland, a pledat la rândul său împotriva boicotului, explicând că JO sunt importante în contextul sfârşitului pandemiei. „Lumea a petrecut mai mult de un an în izolare, în carantină şi îngrijorată”, a spus ea într-o scrisoare către comisie.

Prezenţa a „mii de sportivi din întreaga lume în faţa flăcării olimpice şi paralimpice va marca momentul emergenţei după dificultăţile anului trecut”. „Suntem tulburaţi de situaţia din China”, a recunoscut ea, estimând în aceleaşi timp că boicotul sportiv „nu este soluţia la problemele geopolitice”. „Boicotarea Jocurilor din 1980 şi 1984 a afectat istoria olimpică şi a arătat că utilizarea Jocurilor ca instrument politic este o greşeală”, a adăugat Sarah Hirshland.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro