Sari direct la conținut

Narghileaua: Turcia o interzice, la noi se simte ca acasa

HotNews.ro

Daca in Turcia fumatul va fi interzis, in ciuda celor 25 de milioane de amatori de tigari, pipa si narghilea, in Romania imaginea narghilelei abia incepe sa se dezvolte. Incet, dar sigur. Amatorii de fum aromat spun ca, odata ce au incercat, au continuat apoi sa iasa prin cafenelele de profil si chiar sa isi cumpere propria narghilea.

De unde vine aceasta atractie? Fumatul narghilelei este complet diferit fata de cel al unei tigari. In primul rand, tutunul are diferite arome, de la fructe, pana la flori sau bauturi. Acesta este umed, amestecat cu melasa, iar fumul este filtrat mai intai printr-un bol cu apa foarte rece, aflat la baza narghilelei. Tras printr-un furtun, fumul iese dens, albicios, foarte aromat si usor dulce, din cauza melasei.

Adaugati la aceasta experienta prietenii pe care ii scoti in cafenea, cateva perne sau canapele pe care stati intinsi, alaturi de o cafea la nisip si veti intelege de ce comertul cu narghilele se dezvolta de la an la an.

Un subiect deloc fumat in Romania

Dragos Dumitru este proprietarul site-ului narghilele.ro, pe care l-a lansat in 2005. Atunci, narghilele erau destul de putin cunoscute la noi in tara. Nu i s-a parut o incercare riscanta, pentru ca stia ca, la fel ca el, trebuie sa mai fie si alti amatori de narghilea care ar vrea sa o poata cumpara fara batai de cap.

„Lansata cu doi ani in urma, afacerea este in continua crestere iar planurile de dezvoltare sunt mari”, spune Dragos Dumitru. „Anul trecut am vandut online circa 2.500 de narghilele si accesorii, pentru ca sunt multi fumatori si deja exista o cultura a narghilelei in Romania”, mai adauga acesta.

Afirmatia este intarita de Kamis Florina, patroana cafenelei Valea Regilor: „Am intrat pe piata cu 7 ani in urma si acum suntem prezenti in 3 locatii. Avem si clienti straini – arabi, francezi, insa majoritatea clientilor nostri sunt romani si gazduim circa 100 de fumatori de narghilea in fiecare seara”.

Cine sunt clientii principali? Tinerii, fiindca sunt curiosi si se afla in permanenta cautare de experiente noi. Are acest lucru legatura cu faptul ca istoria narghilelei este legata si de consumul de opium si hasis? „Noi respingem de la inceput orice discutie legata de droguri, pentru ca nu vrem sa incurajam sau sa dam idei. Promovam narghileaua in ideea de savoare, mai ales ca ce se fumeaza in acest moment este un tutun special ce contine doar intr-o mica masura tutun pur. Restul este un amestec de fructe confiate, melasa si arome”, spune Dumitru.

Faptul ca cei mai multi dintre fumatorii de narghilea sunt tineri ar putea fi explicat prin faptul ca narghileaua, ca si fumatul in sine, este un instrument de socializare. E mult mai distractiv sa iesi cu prietenii intr-o cafenea si sa incerci felurite arome, decat sa stai singur in casa, tu si un furtun din care iese fum.

Daniel Simeanu, fumator de narghilea, spune ca a incercat-o prima oara pentru ca era curios, iar prietenii l-au dus intr-o cafenea: „A fost o experienta misto pe care am mai repetat-o de atunci de multe ori. E bine sa o fumezi in compania prietenilor, fiindca fumata acasa, de unul singur, nu are nici un farmec”, spune Simeanu.

De unde le cumparam?

In Bucuresti, puteti apela la magazinele orientale, cum ar fi Orema (str. Sepcari 18). Aici gasiti carbuni si narghilele cu preturi incepand de la 95 de lei, insa pentru tutun va trebui sa va orientati spre alte magazine, cum ar fi Unirea.

Daca nu vreti sa iesiti din casa, sfantul www. vine in ajutor: doua magazine online asigura materialele de care aveti nevoie pentru o seara aromata. Pe narghilele.ro, preturile pentru o narghilea variaza in functie de marimea acesteia si de numarul de furtunuri (unul sau doua): intre 90 si 200 de lei. Tot de aici puteti cumpara carbuni (10-15 lei) si tutun (25 lei) cu diverse arome, de la struguri si fructe de padure, pana la caramel, scortisoara, cola sau fistic.

Narghilea.eu afiseaza preturi similare: narghilele se pot cumpara cu sume intre 85 si 190 de lei, iar carbunele si tutunul sunt vandute in functie de marime: cutia de tutun de 50 g. costa 6 lei, iar cea de 250 g – 20 lei. Cu aceasta suma puteti alege una dintre cele cateva zeci de arome, printre care whiskey, martipan sau margareta. Nu uitati de carbune: acesta are preturi cuprinse intre 13 si 160 de lei.

Cei mai norocosi isi pot cumpara direct de la sursa, adica din tarile exportatoare: „Din pacate, la noi sunt foarte putine magazine care sa comercializeze tutun de narghilea sau carbuni. Eu am fost intr-o vacanta in Turcia si mi-am facut provizii”, spune Daniel Simeanu.

Dar Simeanu este turist si nu a facut din narghilele o afacere: „nu va ganditi la Turcia ca la mama narghilelelor, asta face toata lumea. Noi ne cumparam marfa din Siria, Egipt si China, fiindca este bine finisata. Am vazut sute de narghilele aduse din Turcia pe care a trebuit sa le reparam”, spune Dragos Dumitru.

De asemenea, Kamis Florina apeleaza la alta tara pentru aprovizionare: „Nu luam marfa din Romania, ci din Egipt”.

De fumat, am mai fuma. Dar unde?

Un fum aromat in compania prietenilor (peste 18 ani!) nu doar ca te introduce intr-o atmosfera exotica insa, dupa spusele fumatorilor, nici nu dauneaza cat o tigara cu tutun normal. Metoda de filtrare a fumului prin apa rece il face aproape inofensiv, ar spune un fumator.

Daca ii intrebam insa pe cei care nu agreeaza tigarile, s-ar putea sa nu fie de acord: „Cred ca sunt putini aceia care nu fumeaza tigari in mod obisnuit si care sa socializeze in jurul unei narghilele. Cateodata fumul este foarte gros si poate deveni deranjant pentru un nefumator”, spune Daniel Simeanu.

Daca va incumetati, totusi, la o experienta noua, in Bucuresti exista cateva baruri si cafenele in care puteti comanda o narghilea, alaturi de cafea la nisip. In Valea Regilor (Calea Victoriei 16-20 si Str. Domnita Anastasia 9), preturile sunt cuprinse intre 11 si 15 lei, iar aromele variaza intre cele de flori (trandafir, orhidee) si cele de fructe (mere, cirese, pepene galben).

In Aromaroma (Str. Popa Tatu 61), o narghilea costa 10 lei, iar in Yamorei Cafe (str. Leonida 11), o seara de fumat iti va scoate din buzunar 12 lei. Green Tea (Str. Dr. Burghelea 24) iti pune la dispozitie, pe langa narghilele cu aroma de menta, scortisoara, vanilie sau fructe, si ceaiuri japoneze. Nu stim despre ceai, insa narghileaua te va costa 15 lei.

Nota: Stii alta cafenea mai buna? Ai fumat narghilea si vrei sa ne spui si noua cum e? Sau nu esti de acord cu acest obicei? Iti asteptam comentariile mai jos.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro