Sari direct la conținut

Nastase plange dupa Pandrea si acuza puterea ca l-a eliminat de la sefia Sectiei Penale de la Inalta Curte. ICCJ: Judecatorului Pandrea i-a expirat mandatul si s-a pensionat

HotNews.ro
Anton Pandrea, fostul presedinte Sectia Penala ICCJ, Foto: Agerpres
Anton Pandrea, fostul presedinte Sectia Penala ICCJ, Foto: Agerpres

Unul dintre posturile cheie la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) s-a eliberat de curand. Judecatorul Anton Pandrea si-a incheiat activitatea ca sef al Sectiei Penale din cadrul Curtii Supreme, sectie care gestioneaza marile cazuri de coruptie. Fostul premier, Adrian Nastase scrie pe blogul sau ca Anton Pandrea a fost „eliminat” de catre Putere de la conducerea Sectiei Penale. Pe de alta parte, reprezentantii ICCJ au precizat pentru HotNews.ro ca judecatorului Pandrea i-a expirat mandatul de sef al Sectiei Penale la 4 august si ca de la 1 octombrie se va pensiona.

In ultimile zile, Puterea a reusit, dupa mari eforturi, sa-l elimine pe judecatorul Anton Pandrea de la conducerea Sectiei penale a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Cel care reprezenta garantia de impartialitate a ICCJ impotriva abuzurilor politice, cel care personifica inamovibilitatea judecatoreasca bazata pe profesionalism si integritate morala, cel impotriva caruia nu existau motive de santaj bazate pe trecut, a fost fortat, cu brutalitate, sa iasa la pensie„, scrie Nastase pe blogul sau.

Contactati de HotNews.ro, reprezentantii ICCJ au explicat ca mandatul judecatorului Anton Pandrea la conducerea Sectiei Penale a expirat pe 4 august si ca in locul lasat liber a fost delegata de catre Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) judecatoarea Corina Jijiie.

Reprezentantii ICCJ au mai precizat ca Pandrea nu a mai candidat pentru un nou mandat si a facut o cerere sa iasa la pensie de la 1 octombrie.

Cat priveste functia de presedinte al Sectiei Penale, reprezentantii ICCJ au declarat ca s-a declansat procedura de alegere a unui nou presedinte, cursa in care s-au inscris doi judecatori: Corina Jijiie si Iulian Dragomir.

Cei doi judecatori isi vor sustine candidaturile in cadrul unui interviu in fata Sectiei pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii in data de 6 decembrie 2011. Potrivit Legii 303/2004, presedintii sectiilor ICCJ sunt numiti de presedintele Romaniei, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii pentru un mandat de trei ani care poate fi reinnoit o singura data.

Cine sunt cei doi judecatori inscrisi in cursa pentru sefia Sectiei Penale a ICCJ

Iulian Ilie Dragomir este magistratul care a a decis, pe 25 mai, arestarea preventiva a lui Laurentiu Mironescu, fostul secretar general al MAI, si al celorlalti 27 de persoane din „Dosarul coruptiei din Vama Constanta”, informeaza adevarul.

Iulian Dragomir apare si in dosarul lui Catalin Voicu. Potrivit informatiilor din Dosar si a marturiilor judecatorului, Catalin Voicu l-ar fi amenintat pe acesta atunci cand candida la sefia ICCJ. „Catalin Voicu mi-a spus ca a auzit ca as avea probleme de sanatate si-mi recomanda sa imi vad de sanatate. S-a exprimat astfel: <>.” (Sursa)

„Catalin Voicu mi-a spus ca nu e cel mai potrivit moment in care m-am inscris in cursa pentru sefia Inaltei Curti de Casatie si Justitie, ca puteam sa mai astept”, ar fi declarat in fata magistratilor Iulian Dragomir.

Iulian Dragomir si-a inceput cariera in 1991 ca judecator la Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti. In 1997 el a fost promovat judecator la Tribunalul Bucuresti, iar in 1999 a fost promovat judecator cu grad de Curte de Apel.

Intre 2001 si 2004, Dragomir a fost vicepresedinte al Tribunalului Bucuresti, iar din 2004 pana in 2007 a fost vicepresedinte al Curtii de Apel Bucuresti. Potrivit CSM, intre 2004 si 2006, Dragomir a fost detasat la Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor.

Iulian Dragomir este din 1 iulie 2007 judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Judecatoarea Corina Jijiie a intrat in atentia mass-media dupa ce in aprilie 2010 a emis mandatele de arestare preventiva pentru 29 de zile pentru Florin Costiniu, fost presedinte al Sectiei civile a ICCJ, si oamenii de afaceri Marius Locic si Costel Casuneanu pentru fapte de coruptie in dosarul senatorului PSD, Catalin Voicu. Decizia de arestare a lui Florin Costiniu constituie o premiera, fiind pentru prima data in sistemul judiciar romanesc cand impotriva unui judecator de la Curtea Suprema de Justitie se ia o astfel de masura, potrivit adevarul.

Cand in iunie 2010, completul de noua judecatori ai ICCJ au decis eliberarea din arest a lui Florin Costiniu, Costel Casuneanu si Marius Locic, toti trei implcati in cazul „Voicu”, Corina Jijiie a avut o opinie separata fata de colegii sai. Potrivit evz, „motivarea judecatoarei Corina Jijiie – care arata ca lasarea in libertate a „partenerilor de dosar” ai lui Catalin Voicu ar contribui la neincrederea cetatenilor in actul de justitie – s-a pierdut in hatisul de argumente invocate de aparatori”.

Antena 1 scria in aprilie 2010 ca sotul Corinei Jijiie, Antonel Jijiie, subprefectul de Dambovita, era cercetat pentru ca ar fi intermediat tranzactii imobiliare ilegale, care au dus la prejudicierea statului cu peste 300 milioane de euro.

Corina Jijiie si-a inceput activitatea in anul 1980 ca procuror la Targoviste. Din ’91 si pana in 2001, Jijiie a ocupat functia de procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Dambovita. Intre ’96 si 2001 a fost procror sef al Sectiei de urmarire penala din cadrul aceluiasi parchet.

Din 2002, Corina Jijiie este judecator la ICCJ.

O judecatoare din dosarul Zambaccian in care este acuzat Nastase, schimbata de catre Anton Pandrea

Adrian Nastase este inclupat in prezent in trei dosare de coruptie judecate la ICCJ: „Matusa Tamara”, „Zambaccian” si „Trofeul Calitatii”.

La inceputul anului, in cadrul dosarului Zambaccian, Adrian Nastase a contestat-o pe judecatoarea Ioana Bogdan, judecatoare din completul care judeca dosarul, pe motiv ca acesta a fost consiliera sefului DNA Daniel Morar. Pe 28 februarie in sala de judecata presedinta de complet a mentionat ca Ioana Bogdan a fost schimbata din complet in urma unei decizii a Colegiului de conducere al ICCJ. La cateva zile ICCJ a explicat printr-un comunicat public ca de fapt decizia de inlocuire a fost luata de presedintele Sectiei penale, judecatorul Anton Pandrea. Citeste mai multe aici.

Cine este Anton Pandrea?

HotNews.ro a scirs in 2007, pe vremea cand Anton Pandrea ocupa functia de presedinte al CSM, ca judecatorul a activat timp de doi ani, la inceputul anilor ’80, ca atasat diplomatic in Ministerul de Externe, insa, potrivit unor surse din zona serviciilor secrete, ar fi fost racolat de Serviciul de Informatii Externe apartinand UM 0544/199. Pandrea a negat atunci categoric ca ar avea vreo legatura cu fosta Securitate.

El sustinea ca era un simplu jurist, ca a lucrat exclusiv in centrala de la Bucuresti, la Directia de relatii si organizatii internationale. Potrivit surselor Ziua de Cluj (n.r. unde a fost publicat prima data articolul), Pandrea ar fi facut parte din al doilea val de ofiteri retrasi dupa defectarea generalului Pacepa, care plecase din tara in 1978.

Anton Pandrea a facut parte din celebrul complet rosu care a blocat, prin Decizia nr.1/1995, retrocedarea caselor nationalizate, la indicatiile lui Ion Iliescu. Dupa revenirea la putere a regimului Iliescu in 2000, Pandrea este recuperat de la Curtea de Apel, unde fusese retrogradat, fiind numit la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro