NATO afirmă că nu va trimite trupe ale alianței în Finlanda „fără consimțământ”
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marţi că Alianţa nu va amplasa trupe pe teritoriul Finlandei „fără consimţământul” acestei ţări care va deveni al 31-lea membru al alianței, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.
Întrebat de presă la sosirea la sediul NATO dacă Finlanda va găzdui efective militare ale altor ţări aliate, asemeni unor state de pe flancul estic al Alianţei, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a răspuns că „este o decizie a Finlandei dacă doreşte. Nu vor exista trupe ale NATO în Finlanda fără consimţământul Finlandei”.
„Ceea ce avem în multe ţări sunt exerciţii, prezenţă aeriană şi navală, dar nu avem o prezenţă permanentă. Şi aceasta nu a fost până acum o temă în discuţiile noastre cu Finlanda”, a completat el.
Răspunzând unei întrebări similare, ministrul finlandez al apărării, Antti Kaikkonen, a spus că rolul pe care Finlanda îl va avea de acum înainte în NATO, ca ţară membră, „este următoarea chestiune pe care va trebui să o discutăm”.
În anul 2017, NATO a constituit patru batalioane în Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia, cu efective înlocuite periodic, pe bază de rotaţie.
După ce Rusia a lansat anul trecut, în februarie, războiul contra Ucrainei, au fost create încă patru batalioane de acelaşi fel în Bulgaria, România, Slovacia şi Ungaria, iar batalioanele create au fost ridicate la nivel de brigadă.
Finlanda a spus că nu vrea baze NATO pe teritoriul său
Premierul finlandez Sanna Marin a declarat în luna mai că Finlanda nu vrea ca NATO să desfăşoare arme nucleare sau să înfiinţeze baze militare pe teritoriul său chiar dacă va deveni membră a alianței.
Ea a precizat că chestiunea desfăşurării de arme nucleare sau deschiderii de baze NATO în Finlanda nu face parte din negocierile de aderare ale acestei ţări cu Alianţa Nord-Atlantică.
„Şi nici nu cred că există vreun interes în desfăşurarea de arme nucleare sau deschiderea de baze NATO în Finlanda”, a mai afirmat şefa guvernului de la Helsinki.
Omoloaga sa suedeză de la momentul respectiv, Magdalena Andersson a spus la rândul ei că Suedia nu vrea baze NATO permanente sau arme nucleare pe teritoriul ţării.
Un sondaj de opinie realizat la începutul acestui an în Finlanda arată că aproape jumătate dintre finlandezi se opun înființării unei baze militare a NATO pe teritoriul național.
Deocamdată nu este clar dacă poziția viitorului guvern al Finlandei va fi diferită de cea a executivului condus de Sanna Marin în privința amplasării unor baze NATO pe teritoriul finlandez. Partidul Social Democrat condus de Marin a pierdut alegerile legislative ce au avut loc în Finlanda weekend-ul trecut.