Sari direct la conținut

NATO ia in considerare modificari ale sistemului de aparare antiracheta, partial operational din Romania, in fata testelor balistice nord-coreene (Stoltenberg)

HotNews.ro
Una din cele trei baterii cu interceptoare de la Deveselu, Foto: Hotnews
Una din cele trei baterii cu interceptoare de la Deveselu, Foto: Hotnews

Alianta atlantica ia in calcul modificarea sistemului sau de aparare antiracheta, partial operational prin baza din Romania, avand in vedere raza de actiune si precizia sporita a rachetelor nord-coreene testate recent, a declarat vineri, pentru AFP, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Expertii nostr lucreaza asupra tehnologiei, asupra modalitatii de imbunatatire a sistemelor noastre”, a precizat Stoltenberg, fara a oferi alte amanunte.

Intrebat saptamana trecuta intr-un interviu pentru HotNews.ro daca Alianta ia in calcul modificari ale sistemului antiracheta, Stoltenberg a evitat un raspuns clar, spunand ca „nu poate da detalii operationale”.

In acest interviu, Stoltenberg a avertizat vineri ca o interventie militara in Coreea de Nord ar avea „consecinte devastatoare”.

„Folosirea fortei militare ar avea consecinte devastatoare, cred ca nimeni nu doreste asta”, a spus Stoltenberg, intrebat despre retorica razboinica folosita de Donald Trump in ceea ce priveste criza nord-coreeana.

„Statele Unite au dreptul sa se apere si sa isi apere aliatii, dar in acelasi timp sunt absolut sigur ca nimeni nu doreste o solutie militara”, a adaugat el.

Presedintele american a reactionat cu virulenta in fata unei serii de tesrte balistice cu raza lunga de actiune si un test nuclear efectuate de Phenian, afirmand ca liderul nord-coreean Kim Jong-Un este un „nebun cu arme nucleare” si amenintand Coreea de Nord cu „foc si furie”.

In acest context, seful NATO este asteptat la finele lui octombrie in Japonia si in Coreea de Sud.

„Este necesara o presiune economica puternica asupra Coreii de Nord, trebuie continuata folosirea tuturor mijloacelor politice si diplomatice disponibile pentru ca ceea ce fac acum este periculos si constituie o amenintare mondiala care cere un raspuns mondial”, a spus Stoltenberg.

„A te multumi sa privesti ce face Coreea de Nord nu este deloc acceptabil”, a continuat el.

Insa NATO „nu are in proiect o prezenta militara in aceasta parte a lumii”, a mentionat acesta.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro