NATO: Premierul suedez schimbă tonul și anunță că se va întâlni cu Orban la Budapesta
Premierul suedez Ulf Kristersson a declarat joi că este pregătit să se întâlnească cu omologul său ungar Viktor Orban la Budapesta, ca răspuns la invitația acestuia de a discuta despre aderarea Suediei la NATO, potrivit AFP.
„Finalizarea procesului de ratificare a aderării Suediei la NATO în parlamentul ungar va crea o bază solidă pentru a progresa în relațiile noastre bilaterale”, a declarat Kristersson într-o scrisoare consultată de AFP.
Ungaria este ultima țară care nu a aprobat intrarea Suediei în NATO.
Președintele parlamentului ungar a declarat joi că nu există nicio urgență în ceea ce privește ratificarea aderării Suediei la NATO, după ce Ungaria a rămas singura țară din alianță care nu a făcut acest lucru, relatează Reuters.
Premierul suedez a precizat în scrisoarea sa că ar fi dornic să discute subiectul la Budapesta „la un moment potrivit” pentru ambele țări.
„Vom avea, de asemenea, ocazia de a ne întâlni la importantul Consiliu al Uniunii Europene de la Bruxelles, la 1 februarie”, a mai subliniat Ulf Kristersson.
Marți seară, Parlamentul turc a ratificat intrarea Suediei în Alianța Atlantică, după douăzeci de luni de negocieri, Ungaria fiind ultima țară care nu a ratificat aderarea. Cu toate acestea, președintele turc Recep Tayyip Erdogan mai trebuie să promulge oficial textul.
Budapesta, care și-a dat sprijinul de principiu, dar care trage de luni de zile de timp, cere Stockholmului să înceteze politica sa de „denigrare” a guvernului ungar, acuzat că se îndreaptă spre autoritarism.
Viktor Orban l-a invitat marți pe omologul său suedez în Ungaria, invocând necesitatea de a „construi o încredere reciprocă solidă” prin „un dialog politic mai intens”.
Ministrul suedez de externe a răspuns cu răceală invitației, explicând că țara sa nu are „niciun motiv” să negocieze cu Ungaria în prezent.
„Ceea ce sperăm, bineînţeles, este că Ungaria va ratifica aderarea cât mai curând posibil”, a adăugat şeful diplomaţiei suedeze.
Aderarea la NATO necesită o ratificare unanimă din partea tuturor membrilor Alianței.