Nazbatiile lui Victor Ponta vor costa PSD
Rafala de gafe si erori executata cu gratie de Victor Ponta in ultimele zile costa mult credibilitatea PSD, situatie de care par sa nu-si dea seama mai marii partidului.
- Scrisoarea adresata Presedintelui Romaniei referitoare la presupusa frauda de la votarea Legii pensiilor.
Pentru un jurist si membru al Parlamentului Romaniei e grav sa nu stie ca exista o comisie parlamentara, Comisia juridica, de disciplina si imunitati, care are printre alte domenii de activitate si „probleme de disciplina parlamentara, incompatibilitati si imunitati”. Exista un Regulament al Camerei Deputatilor care prevede si sanctiuni, modul de constatare a abaterilor, sesizarea Comisiei Juridice si modul de aplicare a sanctiunilor. Presedintele tarii nu are printre atributii interventia in treburile Parlamentului si, mai mult, pentru nerespectarea separatiei puterilor in stat abia s-ar fi facut vinovat de incalcarea Constitutiei.
- Anuntarea pripita a suspendarii Presedintelui in cazul in care promulga Legea Pensiilor.
Daca Legea este validata de Curtea Constitutionala ca fiind fara probleme, ce motive ar avea Presedintele sa n-o promulge? Doar propria constiinta, in cazul in care gaseste prevederi care i se par a fi incorecte. Abia amenintarea lui Ponta il va face s-o promulge, pe langa asteptarile FMI, pentru a nu crea impresia ca cedeaza presiunilor lui Ponta. Nediscutarea pe fond a prevederilor Legii pensiilor demonstreaza doar o vendeta personala, fara acordul forurilor de conducere ale PSD.
- Sesizarea Parchetului in privinta votului din Camera Deputatilor privind Legea pensiilor.
Sesizarea Parchetului in probleme legate de procedurile parlamentare, precum conditiile de exprimare a votului este iarasi o gafa de proportii. Nu este treaba Parchetului sa ancheteze asa ceva, ar fi iarasi o imixtiune a unei puteri in treburile interne ale altei puteri din stat. A, daca s-ar fi furat ceva, daca un parlamentar ar fi lovit sau injunghiat un alt parlamentar, era altceva. Aceste fapte ar intra in jurisdictia Parchetului. Acuzele aduse altor parlamentari, in contextul in care, se pare, el insusi a „votat” in lipsa, descalifica si mai mult actiunile liderului PSD.
- Negocierea plecarii parlamentarilor din Camera Deputatilor contra a 127 miliarde de lei vechi
Gestul a costat credibilitatea PSD in ochii pensionarilor, plecarea parlamentarilor nu s-ar fi produs fara aprobarea expresa a lui Victor Ponta. Faptul ca daca ramaneau in sala bateau la vot, dupa spusele lor, parlamentarii puterii face si mai credibil trocul ordinar la care s-a pretat PSD, arata inca odata duplicitatea PSD, care la televizor se arata grijuliu cu soarta pensionarilor, pentru ca apoi sa le vanda interesele cu prima ocazie, pe bani multi.
- Toate actiunile promovate de Victor Ponta sunt hazardate
Atata timp cat nu s-a asigurat de sustinerea PNL si a altor partide din Parlament, atata timp cat nu a negociat si obtinut acordul cel putin din partea PNL, toate actiunile sale se transforma in jocuri de copiii necopti. Dorinta de a promova cu obstinatie o motiune de cenzura, fara a avea un plan concret pentru „a doua zi dupa”, tradeaza inca odata lipsa de experienta si amatorismul.
Modul vulgar si neelegant in care catalogheaza nu numai pe Presedintele tarii dar chiar si pe Mircea Geoana, coleg de partid si Presedintele Senatului, arata o lipsa acuta de cultura politica, politete si maniere, necesare chiar si in spatiul dambovitean al politicii.
- Rasturnarea prin forta a actualei puteri
Desi acoperita de o majoritate parlamentara, chiar fragila, Victor Ponta a chemat cetatenii in strada sa rastoarne actuala putere prin forta, cu ocazia votarii motiunii de cenzura. Sa puna presiune pe actuala coalitie sa demisioneze, sa se retraga de la guvernare, cedand locul PSD si PNL. Cu Victor Ponta premier, eventual.
Ca in astfel de manifestatii de strada jandarmii si politistii fac, daca e cazul, uz de forta, nu pare sa-l tulbure prea mult pe „democratul” Victor Ponta. Va arunca vina pe puterea ticaloasa care, nu-i asa, nu se lasa dusa de la putere prin forta maselor in locul unor proceduri legale, parlamentare. Cu tinuta a la Che Guevara, insotita de tinuta militara a prietenului sau Radu Mazare, totul pare desprins dintr-un film nazist.
- Autismul economic
Toate solutiile economice ale presedintelui PSD tradeaza iresponsabilitatea. Vom da inapoi salariile taiate, vom mari pensiile, vom mari ajutoarele sociale, reducerea TVA-ului, impozitarea progresiva, vom mari salariul minim, vom reduce CAS-ul, etc. La intrebarea simpla, de unde bani, Victor Ponta refuza sa explice, afirmand ca bani sunt, dar sunt furati sau prost gestionati. Cifrele si procentele contabile din bugetul de stat, deficitele structurale si datoriile enorme deja facute de Romania pentru a plati pensii si salarii nu-l intereseaza, evaluarile expertilor FMI, Bancii Mondiale, UE, il lasa rece. Nu conteaza in argumentatie. Conteaza doar pacalirea populatiei agresata economic de criza mondiala. Populismul si demagogia ridicate la cote inalte de Victor Ponta demonstreaza ca PSD n-a inteles de ce a pierdut doua randuri de alegeri. Este necesar inca un scrutin pierdut sa inteleaga?
- Criza politica si credibilitatea Romaniei
In situatia in care Romania este obligata sa se imprumute inca multi ani din piete externe, criza politica este o componenta importanta a prabusirii increderii creditorilor in posibilitatea de a-si primi inapoi banii imprumutati. Intr-o astfel de alternativa vinovat va fi PSD si Victor Ponta. Cum se va repercuta aceasta situatia asupra sanselor electorale ale PSD din 2012 este greu de anticipat. Este prima data in istoria PSD cand iresponsabilitatea conducatorului ar putea duce la anihilarea din start a sanselor electorale ale partidului. Dupa opt ani de opozitie, perspectiva a inca 4 ar trebui sa puna pe ganduri conducerea colectiva a PSD, pentru a opri aceste aventuri politice, inainte de a fi prea tarziu.
- „Victor Ponta este un carlan fara minte” (Ion Iliescu)
Dupa premonitia cu care l-a caracterizat drept „prostanac” pe Mircea Geoana, caracterizare confirmata de evenimentele ulterioare, (vezi episodul Vantu), tot ce spune Ion Iliescu trebuie privit cu circumspectie.
Iata limbajul academic folosit de Victor Ponta. Traian Basescu: „cancer, securist, corupt, hot batran, infractor”. Mircea Geoana: „Gica Contra, imaginea esecului, a compromisului, umilintelor; penibil ce face, n-are nicio viziune, este omul mogulilor. Roberta Anastase: „un fel de Ali Baba, seful hotilor din PDL, a numarat banditesc”. Emil Boc: „pitic nesimtit, cred ca realmente sunteti cazut in cap, am vrut sa-l bat”.
Nu comentez aici faptele, nici reactia Presedintelui ci doar limbajul de mahala folosit de un lider politic important. Ar fi avut de castigat in ochii alegatorilor daca se exprima in termeni civilizati, demni de un intelectual.
In concluzie, transformarea scenei politice romanesti intr-o mahala ordinara, inclusiv cu contributia liderului PSD, Victor Ponta, va costa PSD la viitoarele alegeri. Agresivitatea verbala si actiunile hazardate, fara coordonarea intregii opozitii, tradeaza imaturitate politica si amatorism, demonstreaza ca alegerea lui Ponta in fruntea PSD a fost o imensa eroare.