Sari direct la conținut

"Ne asculta!"…sau nu…

HotNews.ro

Intra azi in vigoare Legea nr. 298/2008 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sau de retele publice de comunicatii, precum si pentru modificarea Legii nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice, scrie Ioana Avadani pe blogul sau.

“Ne asculta!” – titreaza Ziua. Listele de discutii sint pline de indignari despre “Legea Ochiul si timpanul”.

Da si nu – sa zicem. Sint câteva puncte pe care as vrea sa le amintesc:

  • prezenta lege transpune o Directiva europeana, deci nu este o inventie a statului român bagacios si totalitar. Ceea ce nu o face mai buna si mai acceptabila.
  • legea nu permite operatorilor interceptarea comunicatiilor sau accesul la continutul lor – deci, nu “ne asculta!” nimeni. Ea creeaza operatorilor obligatia de a pastra, timp de 6 luni, in conditii de siguranta, date pe care acestia le aveau deja (sursa unei comunicari; destinatia unei comunicari; data, ora si durata comunicarii; tipul de comunicare; echipamentul de comunicatie al utilizatorului sau dispozitivele ce servesc utilizatorului drept echipament; locatia echipamentului de comunicatii mobile). Primiti multe din aceste date in mobilele voastre, cind verificati ora la care ati sunat sau ati fost sunati, cit a durat apelul, numarul care v-a sunat sau cind va apare pe ecran zona unde va aflati.
  • legea permite organelor de ancheta acces la aceste informatii prin ordin al judecatorului , emis la cererea procurorului, numai dupa inceperea urmaririi penale.

Deci, daca dam deoparte isteria, raminem cu o lege proasta, inaplicabila si cu potential de violare a intimitatii si a dreptului la viata privata – ca atare, neconstitutionala. Nu voi mai repeta ce am spus din luna martie. Voi remaca doar ca nu a existat niciun fel de interes fata de aceste potentiale violari ale drepturilor omului pina acum. Nu a reactionat nici presa, nici societatea civila, nici partidele. si nici industria (operatorii de telefonie mobila, ISPistii), cea care este prima care are de pierdut (toate cheltuielile de stocare si securizare a datelor de trafic revin operatorilor) nu a miscat un deget. Ceea ce inseamna, nu-i asa?, ca totul era in ordine.

Germania a declarat Directiva neconstiutionala, a limitat utilizarea legii la cazuri grave si in care nu se pot utiliza alte informatii, printr-o hotarire preliminara a Curtii Constitutionale. (Multumesc de precizare, Bogdan). Directiva a a afost atacata si in Bulgaria, unde legea locala prevedea “acces pasiv printr-un terminal” al autoritatilor la datele stocate, fara hotarire judecatoreasca.

Noi platim pretul indiferentei noastre. Mie asta mi se pare pagubos: sa stai cu miinile in sin cit poti face ceva si sa te lamentezi ca esti oropsit cind lucrurile ajung la scadenta.

Citeste si comenteaza pe blogulIoanei Avadani.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro