Sari direct la conținut

Neelie Kroes, comisarul european pentru Agenda Digitala: Este ingrijorator ca peste 50% dintre romani nu au acces la internet

HotNews.ro
Neelie Kroes, vicepresedinte CE, Foto: AGERPRES
Neelie Kroes, vicepresedinte CE, Foto: AGERPRES

Pentru a ajunge la o rata de penerare de 80% la nivelul gosdpodariilor in privinta conexiunilor la internet broadband pana in 2015, asa cum si-a propus, Romania mai are multe de facut si este ingrijorator ca peste 50% dintre romani nu au acces la internet, a declarat luni la Bucuresti, Neelie Kroes, vicepresedintele Comisiei Europene.

  • „In toata Europa si in Romania trebuie sa ne concentram pe cei care risca sa ramana in urma in privinta accesului la internet, cei carora le spun „virgini digitali”, respectiv cei cu venituri si educatie redusa, din zona rurala. Trebuie sa investim fonduri in retele de mare viteza, pentru a oferi internet broadband tuturor”, a spus luni Neelie Kroes, vicepresedintele CE si comisar pentru Agenda Digitala, intr-un eveniment organizat in Bucuresti.

Intr-adevar un studiu efectuat de Gallup la solicitarea autoritatii de reglementare in comunicatii si prezentat la mijlocul lunii martie din acest an evidentia faptul ca „majoritatea gospodariilor romanesti (56%) nu dispune de acces la internet in timp ce, dintre cele care beneficiaza de acces, cele mai multe (39%) folosesc reteaua de telefonie fixa”. Studiul in cauza a fost facut in luna martie 2010.

Si datele Comisiei Europene referitoare la nivelul de implementare in Romania a Agendei Digitale 2020, strategia de digitalizare la nivelul UE, mentioneaza ca la nivelul anului trecut 58% dintre cetatenii Romaniei nu au folosit niciodata internetul.

De asemenea, strategia nationala de broadband lansata in anul 2009 prevede cresterea ratei de penetrare, la nivelul gospodariilor, a conexiunilor in banda larga (la puncte fixe) pana la 40% in 2010 si de 80% in 2015. La nivelul anului trecut, aceasta tinta nu a fost atinsa.

Mai exact, datele ANCOM arata ca la sfarsitul anului trecut, rata de penetrare a conexiunilor de acces la internet la puncte fixe la 100 locuitori a ajuns la 14%, in timp ce rata de penetrare la 100 gospodarii a crescut la 36,8%.

  • Ministerul Comunicatiilor are in plan noi strategii nationale pentru digitalizarea Romaniei

Prezent le eveniment, ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, a vorbit despre posibilitatea folosirii in perioada urmatoare a unor fonduri UE in valoare de 84 de milioane de euro pentru acoperirea a cel putin 90% din cele 3648 de „zone albe” (fara posibilitate de acces la internet) din Romania. Acesta a facut o scurta prezentare a unui document menit sa reprezinta proiectia in Romania a Agendei Digitale 2020. Documentul contine actiuni corelate cu cele UE si institutii responsabile pentru aplicarea acestora, fara termene exacte.

Plecand de la acest document numit Agenda Digitala pentru Romania, ministerul va elabora ulterior o strategie de informatizare a Romaniei 2011-2020.

„In urmatoarele saptamani vom scoate aceasta Agenda Digitala pentru Romania spre consultare pe site-ul ministerului. Dupa 1 septembrie vom veni cu o Hotarare de Guvern privind acest cadru general de actiune. Ulterior vom lansa strategia de informatizare a Romaniei, bazata pe acest document in care sunt definite proiecte si termene clare de implementare”, a spus ministrul.

  • Catalin Marinescu, seful ANCOM: Utilizarea eficienta a spectrului radio si dezvoltarea de retele de fibra optica pot compensa in Romania lipsa retelelor de cupru

Presedintele autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM) a oferit si o explicatie fata de nivelul mai scazut al disponibilitatii de servicii broadband din Romania.

  • „De ce nu este Romania printre primele tari din punct de vedere al disponibilitatii serviciilor broadband? Si din motive istorice, datorita faptului ca reteaua de cablu de cupru din Romania, penetrarea cu retele de cupru din Romania este mult mai scazuta decat a celorlalte tari europene, este poate sub jumatatea penetrarii din tarile din fruntea clasamentului si acest lucru nu poate fi corectat peste noapte. Si nu poate fi corectat decat prin doua modalitati: printr-o utilizare eficianta a  spectrului radio si prind dezvoltarea de relele alternative si in special de retele de fibra optica”, a spus Catalin Marinescu.

In privinta administrarii spectrului radio, acesta a dat ca exemplu dezvoltarea internetului mobil in Romania.

„La sfarsitul anului trecut existau trei milioane de conexiuni broadband la punct fix in Romania si sase milioane de conexiuni broadband la punct mobil. Partea de utilizarea eficienta a spectrului radio cumva a compensat lipsa retelelor de cablu din Romania”, a spus acesta.

Agenda Digitala 2020, lansata in luna mai 2010, defineste sapte domenii prioritare de actiune in UE: crearea unei piete unice digitale, interoperabilitate crescută, sporirea sigurantei si a încrederii în internet, accesul mult mai rapid la internet, mai multe investitii în cercetare si dezvoltare, ridicarea nivelului aptitudinilor si incluziunii în materie de „alfabetizare digitală” si aplicarea tehnologiei informatiei si comunicatiilor pentru a solutiona problemele cu care se confruntă societatea, de exemplu schimbările climatice si îmbătrânirea populatiei.

Unul dintre obiectivul pentru 2020 este de a pune la dispozitia tuturor cetătenilor europeni internet la viteze de minimum 30 Mbps, cu 50% din familiile europene abonate la conexiuni de minimum 100 Mbps.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro