Negocierile cu FMI au declansat noi tensiuni intre PSD si PNL. Scenariul ruperii USL revine in discutia interna
Negocierile cu FMI au tensionat din nou relatiile dintre social democrati si liberali. Surse social democrate au declarat pentru HotNews.ro ca relatiile cu liberalii devin din ce in ce mai dificile, avand in vedere ca declaratiile lui Crin Antonescu sunt inconsecvente fata de cele stabilite in sedintele comune. Le presiunea liderilor din teritoriu s-a adaugat si nemultumirea majora a unor lideri de la centru, astfel incat in PSD a reaparut in forta tema scoaterii liberalilor de la guvernare dupa adoptarea bugetului, cu toate riscurile inerente de imagine. In acest context, liderul PNL, Crin Antonescu, continua seria atacurilor la adresa lui Victor Ponta, pe care il catalogheaza „oportunist,precum fotbalistii de careu” iar „PSD sa zica merci ca sustin Guvernul”.
„Relatiile cu PNL sunt extrem de incordate pentru ca una se vorbeste cu Antonescu acum, si in cinci minute se razgandeste si face declaratii publice contrare celor stabilite de comun acord. Avem ca prioritati bugetul pe 2014, descentralizarea, Rosia Montana si nu stim cum sa abordam temele pentru ca liberalii fie nu participa la discutii, fie vin cu alte idei. Nimeni nu mai intelege nimic. Si premierul si liderii din teritoriu sunt din ce in ce mai iritati de relatia cu Antonescu”, au explicat sursele citate.
Potrivit surselor Hotnews.ro exista presiuni din teritoriu din ce in ce mai mari privind scoaterea liberalilor de la guvernare, si chiar premierul Victor Ponta este tentat sa dea curs solicitarilor. Din nou in interiorul PSD este vehiculata varianta scoaterii PNL de la guvernare dupa adoptarea bugetului de stat, undeva in luna decembrie, insa sunt luate in calcul si riscurile la care se expune PSD in fata unei majoritati fragile in Parlament.
„Sa trecem iarna singuri la guvernare, cu o majoritate fragila si cu toata raspunderea pe umerii nostrii nu este tocmai o varianta buna pentru partid. Nu stim cum vom iesi din iarna si avem si un an electoral in fata. O alta problema este faptul ca proiectul lui Dragnea privind descentralizarea nu mai poate fi adoptat fara PNL. Ne asteptam ca descentralizarea sa se amane pe anul viitor pentru ca avem semnale ca proiectul urmeaza sa fie contestat pe banda rulanta la Curtea Constitutionala de catre PDL si Traian Basescu. Fara PNL nu putem sa-l trecem in conditiile in care UDMR se opune”, au explicat sursele citate.
Calculele PSD-istilor care cer ruperea aliantei cu PNL se bazeaza atat pe majoritatea creata prin racolarea de PPDD-isti (o majoritate fragila insa, chiar si cu sprijin UDMR si minoritati), dar si pe nevoia stringenta de a anunta cat mai devreme un posibil candidat propriu al PSD la prezidentiale.
Nemultumirile din PSD, tinute sub capac pe durata negocierilor cu FMI, au iesit insa la iveala in ultimele doua zile prin declaratii publice ale unor lideri atat de la centru, cat si din teritoriu.
- Catalin Ivan, purtatorul de cuvant al PSD: Atitudinea domnului Antonescu nu as comenta-o foarte mult, pentru ca este total ambigua. Pe de o parte, are nemultumiri legate de colaborarea cu PSD-ul, pe de alta parte, isi afirma tot sprijinul si toata sustinerea si pentru premier si pentru Guvern si pentru activitatea Guvernului si pentru marile angajamente pe care ni le-am luat. Deci nu stiu ce sa comentez. Cred ca domnul Antonescu trebuie sa lamureasca daca este sau nu este suparat si daca este suparat, de ce este suparat”. (RFI, 5 noiembrie)
Intrebat cum comenteaza declaratiile purtatorului de cuvant al PSD, Crin Antonescu a declarat intr-o conferinta de presa: „Sustin guvernul! Sa zica merci! E bine si atat!”
Tensiunile dintre PSD si PNL se manifesta tot mai puternic si in teritoriu, unde protocolul dintre cele doua partide s-a rupt de facto la Valcea, Ilfov si Alba. Tensiuni majore au aparut si la Botosani. Totodata, liderii din teritoriu ai PSD incep a-l atace pe presedintele PNL.
Vicepresedintele la nivel national al PSD Ion Calinoiu, presedinte al Consiliului Judetean Gorj, afirma ca prin „declaratii populiste, ce nu concorda cu responsabilitatile asumate in USL”, liderul liberal Crin Antonescu „se indeparteaza de candidatura la prezidentiale”.
- Ion Calinoiu: Atitudinea lui Crin Antonescu il indeparteaza de candidatura, iar eu ii atrag atentia ca prin aceste declaratii populiste, ce nu concorda cu responsabilitatile asumate in USL, nu numai ca stirbeste pozitia sa de candidat, ci conduce la nerealizarea acestui proiect politic, de a intra in starea de normalitate, ca acesta a fost primul lucru promis romanilor, sa intram intr-o stare de normalitate. (Mediafax, 5 noiembrie)
Cu toata tensiunea din USL, presedintele PNL Crin Antonescu nu a ezitat sa trimita din nou sageti catre PSD, intr-o conferinta de presa sustinuta marti seara dupa sedinta conducerii PNL.
- Crin Antonescu: Va reamintesc ca toata dificultatea fazei finale de negocieri a fost pusa de catre primul ministru explicit pe umerii ministrului de Finante, gest absolut normal – si eu faceam la fel, si de asemenea, domnul prim-ministru a si anuntat ca dupa ce se incheie negocierea, domnul Chitoiu si numai domnul Chitoiu va face cunsocute rezultatele intr-o conferinta de presa. Faptul ca domnul Chitoiu a iesit din singuratate si la final a avut cinstea de a-l avea aproape pe primul ministru arata unitatea Guvernului, cu USL este mai complicat, arata ca negocierile aveau ceva in plus. A fost semnul ca oricum ceea ce a insemnat negocierea dusa de Daniel Chitoiu a fost o reusita. Nici un prim-ministru nu se asociaza cu o chestiune mai putin reusita, as fi facut la fel in locul domnului Ponta. Nici nu ar fi trebuit sa fie premierul la conferinta daca negocierile se terminau prost, sunt reguli de comunicare, de imagine, bine ca s-a terminat cu bine”.
Intrebat daca premierul Ponta a fost oportunist pentru ca a venit la conferinta de presa de la finalul negocierilor cu FMI, Antonescu a raspuns ca primul-ministru a fost „oportunist, precum fotbalistii de careu”.
Cum s-a reeditat conflictul PSD-PNL
Un prim episod care a anticipat tensiunile dintre PSD si PNL pe tema negocierilor cu FMI a pornit de la informatia privind cresterea cotei unice si a TVA-ului. Surse sociale democrate au declarat pentru Hotnews.ro ca propunerea privind marirea cotei unice a fost una din variantele tehnice de lucru ale finantistilor de la Guvern si venita pe cai neoficiale de la FMI.
„A fost o informare in sedinta USL, aveam semnale ca delegatia FMI ar putea accepta marirea cotei unice si a fost varianta de calcul facuta de finantisti la Guvern, iar liberalii au aruncat-o in piata pe canale neoficiale. O magarie din partea lui Antonescu, care a iesit din asta aparatorul cotei unice” au explicat sursele citate.
De precizat este ca la o zi dupa anuntarea masurilor convenite cu FMI, Crin Antonescu a declarat ca majorarea cotei unice a fost o varianta pusa pe masa discutiilor de FMI, iar premierul a fost „solidar si corect” si a respins propunerea.
Un alt episod care a generat tensiuni a fost chiar negocierea cu delegatia FMI. Cu o zi inainte de inceperea discutilor Guvern-FMI, Antonescu a declarat public la o dezbatere cu oamenii de afaceri din Sinaia ca acordul Romaniei cu FMI este un handicap, o situatie nefericita si temporara.
- Crin Antonescu: „Nu e un lucru bun ca suntem sub acord cu FMI. Asta inseamna pentru Romania un handicap pentru care nu este de vina FMI. (…) A fi sub acord cu FMI, ceea ce nu se intampla multor tari din UE, este o situatie nefericita si temporara si planul nostru este cat mai repede sa iesim din aceasta situatie” (3 noiembrie)
Declaratia presedintelui PNL l-a iritat pe premierul Victor Ponta, care in replica i-a trasat ministrului liberal Daniel Chitoiu sarcina de a fi negociatorul sef cu delegatia FMI. Astfel, Victor Ponta a anuntat luni, 4 noiembrie ca liberalul Daniel Chitoiu conduce negocierile cu FMI si, in consecinta, el stabileste daca poate sa dea bani sau daca nu poate sa dea bani.
- Victor Ponta: Am considerat ca e normal ca ministrul de Finante, vicepremier, sa conduca aceste discutii (cu FMI – n.r.) pentru ca nu mai vreau sa impartim Guvernul intre cei buni, care nu vor cu FMI, si vor sa se dea bani la toata lumea si cei rai, care nu vor sa dea bani. Asa ca domnul Chitoiu daca poate da bani, daca nu poate nu da bani. Dar povestea asta cu opozitia de la putere cred ca poate o trecem de data asta. E asa usor sa vorbesti la televizor dupa care sa zici sa dam bani. L-am rugat pe dl Chitoiu sa discute cu dl Antonescu si sa-i prezinte rezultatul (discutiilor cu FMI) in asa fel incat la ora 5 sa stim ce decidem (Mediafax, 4 noiembrie)
La cateva ore dupa declarata lui Ponta, liderii USL s-au reunit in biroul de la Senat al lui Crin Antonescu. Dupa ce in prealabil, Antonescu a avut o intrevedere cu Daniel Chitoiu, la intalnire au sosit si liderii USL Victor Ponta, Liviu Dragnea si Liviu Voinea. Dupa intalnirea de la Senat, Victor Ponta si Daniel Chitoiu au anuntat rezultatele negocierile cu FMI.
La o zi dupa prezentarea acordului cu FMI, presedintele PNL, Crin Antonescu a explicat ca reducerea CAS cu cinci puncte de la jumatate anului 2014 a fost luata la intalnirea de urgenta care a avut loc la Senat intre liderii USL. Antonescu a mai spus ca PNL nu ar fi fost de acord cu incheierea negocierilor cu FMI, daca nu s-ar fi prevazut reducerea CAS cu cinci puncte procentuale din a doua parte a anului 2014.
Si vicepremierul Daniel Chitoiu a recunoscut ca varianta reducerii CAS cu cinci puncte procentuale nu a fost acceptat luni dimineata de reprezentantii FMI, ai Bancii Mondiale si ai Comisiei Europene si ca aceasta varianta de compromis a fost aleasa in sedinta USL de luni dupa amiaza.
Un calendar complicat
Dorinta PSD de a scapa de liberali survine pe fondul unui calendar parlamentar extrem de complicat, in care au totusi nevoie de o majoritate confortabila pentru a-si trece proiectele delicate.
- PSD vrea sa treaca fara emotii de asumarea raspunderii Guvernului pe proiectul de lege a descentralizarii, o initiativa care ar multumi baronii locali si i-ar capacita pentru alegerile europarlamentare si prezidentiale de anul viitor.
- De asemenea, PSD are nevoie de liberali pentru a rezolva chestiunea Rosia Montana, aflata acum intr-un punct mort, dar si sub presiunea strazii.
- In ultimul rand, PSD e obligat sa-si asigure o majoritate pentru legea bugetului, constructie politica esentiala pentru Guvern.
Citeste si