Sari direct la conținut

Nemulțumire a fanilor și dispute politice în Polonia după rezultatele slabe de la Jocurile Olimpice: o singură medalie de aur, locul 42 la general

HotNews.ro
Donald Tusk, Foto: Attila Husejnow / Zuma Press / Profimedia
Donald Tusk, Foto: Attila Husejnow / Zuma Press / Profimedia

Sportivii au respins ploaia de critici din partea fanilor, premierul Donald Tusk a sugerat o proastă gestionare a sportului, iar Comitetul olimpic a vorbit despre lipsa de sprijin din partea guvernului, scrie publicația poloneză Notes from Poland.

Polonia a încheiat Jocurile Olimpice de la Paris cu o singură medalie de aur și zece în total, cel mai slab rezultat din 1956 încoace. Locul 42 ocupat în clasamentul pe medalii este și el cel mai slab de până acum.

Asta după ce la Jocurile de la Tokyo, Polonia obținuse cel mai bun rezultat din ultimele două decenii – ducând acasă 14 medalii în total, inclusiv patru de aur.

Rezultatul dezamăgitor a avut deja repercusiuni politice, prim-ministrul Donald Tusk sugerând că există deficiențe în modul de gestionare a sportului în Polonia. Însă șeful Comitetului olimpic polonez a dat vina pe guvern pentru lipsa de sprijin, scrie Notes from Poland.

Speranțele erau mari

La încheierea jocurilor, Polonia a rămas într-adevăr cu o singură medalie de aur, câștigată de alpinista Aleksandra Mirosław, care a stabilit și un nou record mondial de timp. Sportivii polonezi au câștigat alte patru medalii de argint și cinci de bronz, la sporturi precum ciclism pe pistă, tenis, scrimă, volei și canotaj.

Ultima ediție la care Polonia a câștigat o singură medalie de aur la fost la Melbourne, în 1956, când a adunat de asemenea mai puține medalii în total, decât la Paris. Numărul sportivilor trimiși la Jocurile Olimpice în acea perioadă era însă mai mic.

Parte din nemulțumirea generală are legătură și cu faptul că o singură medalie a fost obținută la atletism. La Toyko, Polonia câștigase pe pistă nouă din cele 14 medalii de pe pistă, iar speranțele pentru acest an erau mari.

Cu toate acestea, într-o postare pe Instagram, atletul Konrad Bukowiecki, care a participat la aruncarea greutății, a respins criticile cu care s-au confruntat sportivii polonezi din partea fanilor.

Sportivii se plâng de criticile publicului

„Dacă nu câștigi o medalie, ești un gunoi: acesta este, din păcate, discursul fanilor care urmăresc sportul la televizor o dată la patru ani“, a scris el.

„Nu câștigi întotdeauna, fiecare atlet are propriile probleme, unii se descurcă mai bine, alții mai rău. Oricine se poate numi olimpic este mândru de asta”, a spus sportivul.

Aruncătoarea de suliță Maria Andrejczyk, care a câștigat bronzul la Tokyo, dar a terminat doar pe locul opt la Paris, a vorbit de asemenea presei despre faptul că s-a trezit țintă a unui „discurs al urii“.

„Este prima dată când mă confrunt cu așa ceva la o asemenea scară. Este incredibil de trist”, a adăugat ea, citată de Agenția poloneză de presă (PAP).

Sfârșit de generație

Tomasz Majewski, șeful misiunii olimpice a Poloniei la Paris și vicepreședinte al Asociației poloneze de atletism, a recunoscut că „generația noastră de aur (cea care a avut performanțe atât de bune la Tokyo) se încheie și trebuie să lucrăm la una nouă”.

Însă în spațiul public au apărut și unele critici care au sugerat că atleții nu au fost atât de bine pregătiți pe cât ar fi putut fi. După ce a câștigat argintul la ciclism pe pistă omnium feminin, Dari Pikulik a declarat radiodifuzorului TVP că a trebuit să plătească pentru propria tabără de antrenament în acest an și a primit puțin sprijin și finanțare.

„Avem sportivi foarte talentați, dar ce poți face de unul singur, fără sprijin?”, a întrebat ea. „Îți taie aripile. Încă de la început, te simți inferior. Simți că ei nu cred în tine. Nu ai ceea ce meriți”, a spus sportiva.

Cât costă o medalie poloneză?

Vineri, prim-ministrul Donald Tusk a făcut aluzie la preocupările legate de modul în care este gestionat sportul în Polonia, afirmând că a devenit un „fel de sistem închis” și „o modalitate pentru politicieni și oficiali de a câștiga mulți bani”.

„Intuiția mea îmi spune că medaliile poloneze vor fi printre cele mai scumpe din lume: suma de bani care a plecat din fonduri publice și corporative, atunci când o traducem în numărul de medalii, ceva cu siguranță nu se leagă aici”, a continuat Tusk.

Acesta a promis că „ministrul sportului va avea cu siguranță multe de spus în această privință“.

Site-ul de știri Interia a relatat duminică că Polonia a cheltuit 472 de milioane de zloți (109 milioane de euro) pentru pregătirile pentru Paris.

Tot vineri, șeful Comitetului olimpic polonez, Radosław Piesiewicz, a precizat că nu organizația sa este responsabilă de pregătirea sportivilor. Și că sarcina aceasta revine asociațiilor individuale pentru fiecare sport.

Dar „avem părerile noastre despre ce a mers prost”, a adăugat el, citat de cotidianul Dziennik Gazeta Prawna. „Poate că sportul competitiv ar trebui preluat de Comitetul Olimpic Polonez”, a spus el.

Piesiewicz, care a fost numit în funcție în aprilie 2023, a avertizat, de asemenea, că „există o lipsă de dialog cu ministerul sportului”, pe care l-a acuzat, de asemenea, că nu a semnat la timp contractele legate de Jocurile Olimpice din acest an și că nu a furnizat fonduri pentru pregătiri.

INTERVIURILE HotNews.ro