Netanyahu, o nouă lovitură: Israel normalizează relaţiile cu Sudanul
După Ciad, şi Sudanul normalizează relațiile cu Israelul, iar Benjamin Netanyahu obţine un alt succes în „campania sa africană”. O lovitură nouă după acordul secolului semnat la Washington cu Donald Trump, care ar putea duce, de asemenea, la un acord pentru repatrierea a zeci de mii de imigranți ilegali, un nou imbold pentru campania electorală a primului ministru. Data de 2 martie se apropie, iar politica externă se confirmă a fi asul din mâneca „Regelui Bibi”, potrivit La Stampa, citat de Rador.
Anunțul a venit de la Kampala, capitala Ugandei, unde Netanyahu a sosit ieri într-o vizită de stat. O misiune care avea ca obiectiv principal întâlnirea cu Abdel Fattah al-Buhran, generalul din fruntea Consiliului Suveran Suprem Sudanez, cel mai înalt organ executiv de la Khartoum după revoluția din 30 iulie 2019.
Cei doi lideri au convenit „să înceapă o cooperare care să conducă la normalizarea relațiilor dintre cele două țări”. Un eveniment cu semnificație istorică, având în vedere că până acum un an, Khartoum era încă una dintre capitalele arabe cele mai ostile faţă de statul evreu, după ce a stat la baza ideologiei jihadiste și a grupurilor militante, inclusiv Al-Qaeda lui Osama bin Laden. Dar căderea liderului Omar al-Bashir, aflat la putere timp de 30 de ani, a schimbat totul. Acum, Consiliul, jumătate militar şi jumătate civil, vrea să restabilească relațiile cu țările occidentale, începând cu Statele Unite, unde generalul Al-Buhran va merge săptămâna viitoare. Oficialii de la Washington au promis că vor reduce sancțiunile, acesta fiind obiectivul principal al guvernului de tranziție. În ajutorul liderilor de la Khartoum au sărit, apoi, petrodolarii din Arabia Saudită și din Emirate, alte două state arabe care doresc să se apropie de Israel.
O configurație geopolitică ce a favorizat planul lui Netanyahu. Atenția către nord-estul Africii se datorează și problemei imigrației. Pe masa relațiilor dintre Israel și Sudan, precum și cu Uganda condusă de președintele Yoweri Museven, se află și problema întoarcerii în Africa a imigranților care au ajuns ilegal în Israel până în 2013, când a fost construit un zid de-a lungul frontierei cu Egiptul, la Sinai.
Sunt aproximativ 40 de mii, iar Netanyahu dorește să încheie acorduri cu statele africane să îi primească înapoi în schimbul compensațiilor economice și al unor acorduri comerciale favorabile. Majoritatea sunt originari din Darfur și din Eritrea. Israelul vrea să convingă țările de origine să îi lase să se întoarcă sau să favorizeze mutarea lor în Uganda și în Rwanda, ţări care s-au declarat deja disponibile să îi primească pe imigranţi.