Sari direct la conținut

Netflix: Filme de mare succes la limita pornografiei. Toți le văd, dar apoi spun că nu fac doi bani

HotNews.ro
365 Days, Foto: Netflix
365 Days, Foto: Netflix

Filmul original „365 Days / 365 de zile” al lui Netflix – ca și urmarea sa, „365 Days: This Day” / 365 de zile: acea zi”, proaspăt difuzată de platformă – par a consolida strategia de conținut similară cu aceea de preparare în grabă a unui ghiveci de legume: pui tot ce mai ai prin bucătărie, mai puțin ștergarul de vase.

Dacă ne-am împăcat cu ideea că Netflix vrea să fie ca fostul magazin „1001 articole” de pe bd. Brătianu, care se lăuda că oferă „orice” (în streaming înseamnă reality shows de doi bani, drame elegante, standup comedy, seriale pentru copii, filme cu bugete uriașe – adică într-adevăr „orice” gândești) n-ar mai trebui să ne mirăm că sunt și titluri care fac un echilibru dificil la limita pronografiei. În această categorie intră „365 Days” și noua sa urmare.

Originalul este un thriller erotic polonez cu o mulțime de scene de sex explicit. Intriga e tare: „Massimo este tânărul și frumosul șef al unei familii mafiote siciliene. Laura este directoare de vânzări la un hotel de lux din Varșovia, dar în viața privată tânjește după pasiune. Ca să-și salveze relația, pleacă cu căposul ei iubit Martin și cu alți prieteni într-o excursie în Sicilia. Massimo, cel mai periculos om de pe insulă, o răpește, o ține captivă și-i dă 365 de zile ca să se îndrăgostească de el”.Ceea ce a făcut, probabil, ca filmul să fie un succes în peste 90 de țări.

Filmul este inspirat de trilogia scriitoarei Blanka Lipinska, o femeie lipsită de inhibiții. Ea a povestit că scena în care actorul principal care-l joacă pe Massimo scuipă pe părțile intime ale actriței care o joacă pe Laura în timpul unui act sexual a fost tăiată din primele versiuni ale filmului și reintrodusă doar la insistențele ei. A spus că a devenit un „gest foarte popular în cuplurile poloneze”. Tare, nu?

Urmarea a venit firesc: „Laura și Massimo s-au întors și sunt mai pasionali ca oricând. Dar noul început al cuplului reunit este complicat de legăturile familiei lui Massimo și de bărbatul misterios care intră în viața Laurei ca să-i câștige cu orice preț inima și încrederea”. Așa că, pe 29 aprilie, „365 Days: This Day” era pe locul 1 în topul global Netflix, iar „365 Days” încă pe locul 4. Firesc, locurile 1 și 7 în România.

Judecând după aprecierile criticilor și privitorilor, nimeni nu pare a urmări aceste filme pentru subiect și acțiune. Scorurile sunt dezastruoase: criticii îi dau 0, iar spectatorii 21% pe Rotten Tomatoes. Ratingurile la IMDb sunt cele mai penibile pe care le-am văzut până acum: 3,7, respectiv 3,3/10 (!!).

Un critic scrie: „365Days: This Day poate fi cu greu numit un film. Vine din resortul emoțional falimentar al capitalismului instinctual târziu, o miasmă fără creier de sex regizat”. Iar altul: „Dacă vă plac scenele de sex servite cu o doză zdravănă de absurditate și cu un pic de porcărie („chiar fac actorii așa ceva?”), atunci 365 Days: This Day vi le oferă.”

Surse: BGR, FlixPatrol, IMDb

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro