Sari direct la conținut

Nicoleta Pauliuc: Suntem într-o fază de preistorie a digitalizării sănătății, dar sunt optimistă

HotNews.ro
Nicoleta Pauliuc, Foto: AGERPRES
Nicoleta Pauliuc, Foto: AGERPRES

​România se află „într-o fază de preistorie a digitalizării sănătății”, însă are la dispoziție, în PNRR, aproximativ 400 de milioane de euro pentru realizarea sistemului de sănătate și termedicină, a declarat joi senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc, inițiatoarea unor legi pentru pacienții oncologici, în cadrul dezbaterii „eHEalth în oncologie: o nouă lume a îngrijirii pacienților bolnavi de cancer”.

„Până în anul 2025, atunci când avem și obligația să ne logăm cu dosarul pacienților din România la registrul pacienților din Uniunea Europeană, cred eu că vom reuși să îndeplinim acest deziderat”, a declarat Nicoleta Pauliuc, în cadrul dezbaterii „eHEalth în oncologie: o nouă lume a îngrijirii pacienților bolnavi de cancer”, organizată de Revista Politici de Sănătate și Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente.

„În ultimele luni, înainte de adoptarea Planului național de luptă împotriva cancerului, vorbeam despre cât de important este să avem un registru, un dosar electronic al pacientului cu cancer. Și spuneam eu atunci că dacă nu vom reuși să facem într-un mod firesc să-și urmeze cursul, avem nevoie de un proiect de lege. Și toată lumea spunea: de ce iarăși o lege pentru asta? Răspunsul este că e nevoie de o lege: o dată pentru că legea este obligatorie și ne asigurăm cu toții că documentul va fi implementat de oricine, oricine va fi ministru al Sănătății în următorii 10 ani și că acest document, acest deziderat al românilor, nu va rămâne uitat într-un sertar, într-un birou”, afirmă Nicoleta Pauliuc.

„În al doilea rând, ai nevoie de o lege pentru un astfel de obiectiv pentru că ai nevoie să primești finanțare și am convingerea că domnul ministru Rafila va prevedea în acest sens bani în bugetul din 2023 iar noi, în Parlamentul României, vom urmări ca în bugetul din 2023 să avem bani alocați pentru planul de cancer”, a adăugat senatoarea Nicoleta Pauliuc.

„Aș vrea să insist asupra registrului bolnavilor de cancer. E nevoie de un registru obligatoriu. Este o doleanță mai veche a organizațiilor care luptă pentru drepturile pacienților cu cancer, cred că își doresc de 20 de ani acest lucru. Realitatea este că la nivel județean avem registre funcționale doar în Cluj și Timiș, iar perioada de implementare a registrului, potrivit Planului de cancer, este 2023 – 2024. Știu că este ușor de intrat într-o zonă de discurs critic când vine vorba de implementare a noilor tehnologii în sistemul de sănătate românesc. Cred însă că s-au făcut pași înainte, mai degrabă informal decât formal, privind digitalizarea sistemului, lucru de care au beneficiat mai ales cei din orașele mai mari ale României”, mai spune Nicoleta Pauliuc.

Senatoarea PNL admite însă că „așa cum arată desele blocări ale sistemului cardului de sănătate, suntem într-o fază de preistorie a digitalizării sănătății”.

În anii care vor urma însă, digitalizarea se poate face: „Sunt fonduri și depinde numai de noi să vrem să facem acest lucru.”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro