Sari direct la conținut

Niculae Havrilet, ANRE: Piata gazelor ar putea fi liberalizata complet de la 1 iulie pentru consumatorii industriali

HotNews.ro

Piata gazelor ar putea fi liberalizata complet de la 1 iulie pentru consumatorii industriali, a anuntat Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE). Acesta a afirmat ca exista un proiect de Ordonanta de Urgenta care urmeaza sa fie propus Guvernului.

Initial, calendarul de liberalizare prevedea o dereglementare completa in cazul consumatorilor industriali la sfarsitul lui 2014, cel mult sfarsitul lui 2015.

Niculae Havrilet a precizat ca este necesara liberalizarea completa mai rapid decat prevedea calendarul deoarece pretul pietei a devenit mai mic decat cele stabilite in calendarul de liberalizare, ca urmare a scaderii preturilor pe pietele internationale.

„Calendarul actual prevedea cresteri de preturi la niveluri mai mari decat sunt preturile acum, ceea ce nu mai este fezabil, asa ca propunem anularea calendarului”, a spus Havrilet in cadrul unei conferinte pe teme energetice.

Conform calendarului, pretul gazelor din productia interna pe piata reglementata a ajuns de la 1 aprilie la 89,4 lei MWh, gradul de liberalizare pentru consumatorii non-casnici ajungand la 71%. Liberalizarea are loc concomitent cu cresterea preturilor la productia interna. Urmatorii pasi erau cresterea pretului la 109 lei/MWh si o deschidere a pietei de 91% la 1 iulie, urmata de inca o crestere la 119 lei/MWh si o deschidere de 100% in octombrie. Daca liberalizarea totala va avea loc in iulie, pretul se va opri la 109 lei/Mwh.

Acum pe piata libera, pretul minim pentru marii consumatori, precum InterAgro, este de 72 lei/MWh (230 dolari/mia de metri cubi), pret stabilit recent de Guvern printr-un act normativ. Vezi aici amanunte.

Havrilet a precizat ca este necesara o liberalizare inainte de termen deoarece datele care au stat la baza elaborarii calendarului nu mai coincid cu realitatea. Potrivit presedintele ANRE, calendarul de liberalizare a fost stabilit in baza unui studiu realizat de compania de consultanta Rolland Berger, iar datele din studiu nu mai sunt de actualitate. Studiul a fost elaborat in perioada 2011-2012.

Havrilet a precizat ca pretul de import era de 590 dolari/ mia de metri cubi, iar cel de productie interna era de 150-160 de dolari/ mia de metri cubi la momentul inceperii liberalizarii. „O prima presupunere se referea la faptul ca in urmatorii ani consumul va creste, ceea ce nu s-a adeverit. A doua a fost ca va creste importul la 35% din totalul consumului, insa nici aceasta estimare nu s-a potrivit. A treia presupunere a fost ca pretul gazelor va ramane la 500 de dolari pe mia de metri cubi, dar in Europa pretul este acum de 330-360 de dolari”, a afirmat Havrilet.

  • Daca in cazul consumatorilor industriali, piata va fi complet dereglementata, in cazul consumatorilor casnici liberalizarea merge inainte pana in 2018. La consumatorii casnici, gradul de liberalizare a ajuns la 41%, iar pretul productiei interne la 51,8 lei/Mwh. Vezi aici calendarul.

Vom reveni cu amanunte

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro