Nicușor Dan: Am cerut ASPA să asigure îngrijirea câinilor din adăpostul Odăi, în contextul conflictului dintre Primăria Sectorului 1 și Romprest
Primarul Capitalei Nicuşor Dan anunță că, în contextul problemelor apărute între Primăria Sectorului 1 și firma de salubrizare Romprest, a solicitat Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA), din subordinea Primăriei Generale, să asigure îngrijirea câinilor din adăpostul Odăi.
„În contextul problemelor care au apărut între compania Romprest Service și Primăria Sectorului 1 și pentru a nu risca să rămână fără îngrijire câinii de la adăpostul Odăi, am solicitat ca ASPA (din subordinea Primăriei Capitalei) să asigure serviciul, astfel încât animalele fără stăpân să fie protejate”, a anunțat Nicuşor Dan într-o postare pe Facebook.
Primarul general precizează totodată că a „primit mai multe semnale și din partea unor ONG-uri pentru a colabora, în sensul asigurării, în continuare, a adăpostului, hranei și îngrijirii acestora”.
El mai spune că Primăria Capitalei poate finanța acest adăpost pentru o perioadă de 1-2 luni, iar „în acest interval se pot găsi soluții pe termen lung”.
„Orice s-ar întâmpla în relațiile contractuale dintre administrația publică și un agent economic sau altul, animalele fără stăpân nu trebuie să aibă de suferit”, a subliniat Nicușor Dan.
Circa 750 de câini de la adăpostul Odăi riscă să rămână fără îngrijire din cauza conflictului dintre Primăria Sectorului 1 și firma Romprest, a atras atenția zilele trecute Ilinca Macarie, fost consilier local la Sectorul 1. Aceasta a scris pe pagina sa de Facebook că de animalele din adăpost aveau grijă angajați ai Romprest, iar de joi dimineață compania și-a retras oamenii, astfel că nu mai are cine să dea mâncare și să facă curat la câini.
Ilinca Macarie a prezentat miercuri, într-o altă postare pe Facebook, cum vede ea situația adăpostului Odăi, aflat în administrarea Primăriei Sector 1.
”În adăpostul Odăi sunt cam 750 de câini. Aceşti câini sunt hrăniţi, adăpaţi şi li se curăţa ţarcurile zilnic de către angajaţi ai ROMPREST. Bine, rău, cum o fac, ăştia sunt oamenii care să facă această muncă zilnic, cunosc câinii şi câinii pe ei şi operaţia decurge în linii mari fără incidente. Nu sunt mulţi şi lucrează contra cronometru pentru a putea ajunge la toţi câinii. Nu fac această muncă angajații primăriei sau poliţiştii locali, ci Ion sau Costel, care sunt aduşi cu maşinile în fiecare dimineaţă la muncă. Muncă e aşa de dură că am ajuns la convingerea că fiecare din aceştia iubeşte în felul lui câinii ăia, altfel nu ar continua să o facă. Unii dintre ei chiar au o relaţie specială cu căţeii şi fac o treabă mai bună decât unii traineri. Ei bine, din cauza divergențelor dintre ROMPREST şi Primăria sectorului 1, aceşti oameni s-ar putea să-şi piardă de azi pe mâine, slujba. Şi ştiţi ce îi doare pe ei mai mult? Nu că nu mai au de lucru, ci că nu mai pot veni la câini. O astfel de decizie ar fi o catastrofă. Câinii nehrăniţi o zi ar începe să se sfâşie unii pe alții iar dacă la muncă asta ar fi aduşi aceeaşi poliţişti locali care îi adună de pe străzi, câinii nu ar reacţiona deloc bine. Gândiţi-vă la consecinţe, domnilor de la ROMPREST și din administrație!”, a scris Ilinca Macarie.
Aceasta a făcut apel la primar, la viceprimari şi la toţi consilierii de la Sectorul 1 să conştientizeze potenţialul pericol şi să găsească împreună cu ROMPREST soluții pentru ca aceşti oameni să îşi poată continua munca.
Viceprimarul Sectorului 2, Oliver Păiuși, a declarat pentru HotNews.ro că va merge personal să ducă mâncare la câini, iar apoi Poliția Locală sau ADP-ul vor căuta o firmă care să se ocupe de adăpost. Viceprimarul USR spune că va rezolva problema împreună cu primarul Clotilde Armand.
”Luăm mâncare și ne ducem acolo să dăm la câini. Vorbesc cu doamna primar, iau 20 de saci de mâncare și le ducem. O să apelăm la altă firmă să se ocupe de adăpost, fiindcă înțeleg că erau pe contract separat, nu are nicio treabă cu salubrizarea și contractul de salubrizare. Este separat. O să verific să văd care este treaba și dacă animalele nu au primit mâncare, mergem să le ducem. Apoi ADP-ul sau Poliția Locală vor găsi o firmă care să se ocupe”, a explicat acesta.