Sari direct la conținut

Niponii de la Nidec vor investi aproape două miliarde de dolari într-o fabrică de baterii pentru mașini electrice în Serbia

HotNews.ro
Masini electrice la incarcat, Foto: Buurserstraat386 | Dreamstime.com
Masini electrice la incarcat, Foto: Buurserstraat386 | Dreamstime.com

​Japonezii de la Nidec, care au o fabrică în Argeș, vor investi aproape două miliarde de dolari pentru o fabrică ce va produce în Serbia baterii pentru mașini electrice, scrie publicația niponă Nikkei. În septembrie, oficiali din Novi Sad spuneau că sunt în discuții cu Nidec. Compania inaugurase în primăvara lui 2018 în oraşul Ştefăneşti din judeţul Argeş, cea mai mare fabrică de motoare electrice din România. Nidec Global Appliance România a fost înfiinţată în anul 2016, când grupul japonez a achiziţionat de la omul de afaceri George Copos societatea Ana Imep de la Ştefăneşti. Recent, Nidec a făcut concedieri în Argeș.

Nidec are producție mare în China, dar vede Europa ca pe un ”al doilea front”, mai ales că este cerere tot mai mare pentru baterii și producția din Europa este mult mai mică decât cea din China.

Uzina din Serbia ar trebui să ajungă în 2023 la o capacitate anuală de 200-300.000 de baterii. Nidec va demara producția de motoare și în Franța și Polonia, din 2022, dar uzina sârbă este gândită să devină principală.

Discuțiile sunt în etapele finale și este în plan și un centru de cercetare, scrie presa japoneză.

Marile companii producătoare de baterii investesc în fabrici europene: LG Chem are în plan să extindă unitatea din Polonia, iar Samsung SDI are o fabrică în Ungaria și o va extinde.

O companie niponă numită Toray va deschide în 2022 în Ungaria o fabrică de componente pentru baterii, iar una dintre cele mai mari fabrici europene este construită de CATL, la Erfurt, în Germania, tot pentru a demara în 2022.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro