Sari direct la conținut

Niste Machiavelli mai mici, de „Tudor”

Opinia Studenteasca

Politizare ca-n codru

Forumul studentilor de la Universitate Tehnica „Gh. Asachi” Iasi (http://forum.cs.tuiasi.ro) este unul dintre cele mai aprinse spatii de discutii pe Internet din mediul universitar iesean. De la tematica pentru examenul de diploma, software sau hardware, pina la „Ne iau astia in armata?” si metode de „agatzat”.

Nimic nu pare a le scapa din discutie studentilor de la Politehnica. Spatiul asta poate parea „apetisant” pentru unii politruci care vor sa atraga tinerii de partea partidelor pe care le reprezinta. In acest sens, am fost sesizati de faptul ca Anghel Ficu, fost vicepresedinte al Ligii Studentilor Electrotehnisti (L.S.ETH.), reprezentantul Universitatii Tehnice „Gh.

Asachi” Iasi (UTI) in Consiliul National al Studentilor, si vicepresedinte al Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) intra pe acest forum si, folosindu-se de doua „identitati virtuale” (username), face propaganda Partidului National Liberal (PNL), al carui membru este.

Reprezentanti cu doua fete

In data de 15 martie a.c.

, pe forumul din „Tudor”, Daniel Matasaru, fost presedinte al ligii studentesti de la Facultatea de Electronica si Telecomunicatii (ETC), fost vicepresedinte a Uniunii Studentilor din Romania (USR) si actual purtator de cuvint al Partidului Umanist din Romania (PUR), filiala Iasi, a lansat, folosind porecla „Makanaki”, un subiect de discutie cu titlul „Ce primar

votam?”. Reactiile nu s-au lasat asteptate: studentii au inceput sa-si spuna parerea si sa „voteze” pentru cine credeau ca ar trebui sa ocupe fotoliul de la Primaria Iasului.

Printre cei care au raspuns la subiect, se afla si un anume „Sfinx” care a postat, alaturi de ceilalti studenti interesati de subiect, urmatoarele: „Stiti care este diferenta dintre cele doua persoane care sint cotate pe acest forum ca favoriti pentru primarie? 1. Nichita (n.r.

: Gheorghe Nichita, candidatul Partidului Social Democrat – PSD) stie decit sa imparta niste bani ai administratiei publice locale, (face publicitate, de parca eu ma spal cu apa minerala dorna, si vrea sa ma convinga sa mai platesc 1 secunda de publicitate ). 2. Fenechiu – (n.r.

: Relu Fenechiu, candidatul PNL) este intreprinzator privat, care daca nu-i ajung banii, cauta solutii sa faca, nu poate scumpii pentru ca ramine cu si mai putini. Fene a locuit in Tudor (T17), si-a dezvoltat o afacere pe munca lui”(erorile de gramatica nu ne apartin).

Ai putea crede ca e vorba doar de un punct de vedere independent al unui student oarecare. Situatia se schimba, insa, in momentul in care afli ca Anghel Ficu se foloseste de porecla „Sfinx”, desi el participa la aceeasi discutie cu propriul nume -username: „Ficu”- pentru a face astfel propaganda politica pentru PNL din ambele perspective: oficial si neoficial.

Desi acesta sustine ca a fost pentru prima data cind a intrat pe acel forum si ca a fost o greseala faptul ca a utilizat in paralel doua nume de utilizator, Daniel Matasaru, cel care a lansat discutia despre alegerile de la Primaria Iasului, considera ca este vorba de fapt despre un joc politic in care Ficu „e patetic. Ceea ce a facut el e pura ipocrizie.

E o incercare de manipulare a studentilor. O incercare nereusita facuta in instinct primar”.

Lideri, lideri,

dar votu-i pe bani

Anghel Ficu nu a negat ca s-a lansat intr-o propaganda politica pe site: „Recunosc ca am facut politica pe forum. Ceea ce nu inteleg eu este de ce unora li se permite sa faca politica pe forum si mie nu.” Replica se refera chiar la Daniel Matasaru, care se pare ca are pe cs.tuiasi.ro mai multe interventii cu tenta politica.

Dintre acestea, un bun exemplu ar fi topicul din data de 30 martie 2004, cu tema „Ecologizare”: „Va invit sa luati parte la un proiect al tinerilor umanisti…. Este vorba de o actiune de ecologizare… Sa nu uit, avem si un slogan: «Iasul – un oras PUR»”.

Se pare ca neintelegerile dintre cei doi fosti lideri de ligi studenteasti au aparut in urma tratativelor purtate cu Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT), cum se numea atunci, in perioada grevei studentilor din toamna anului 2003.

Matasaru considera ca Ficu n-ar fi fost cel mai potrivit reprezentant al iesenilor la masa tratativelor: „A fost un conflict intre cei care faceau parte din USR si cei din afara. Se pare ca eu l-am depasit dar el nu. Antipatia dintre organizatii s-a transmis si la nivel de persoana”.

Anghel Ficu s-a abtinut de la orice comentarii privind acest aspect, sustinind doar ca la momentul grevei el era cel mai bine pregatit pentru a participa la negocieri.

Cum raspund studentii?

Modul in care reactioneaza studentii la „provocarile electorale” lansate de Matasaru se poate vedea clar din comentariile lor de pe forum: Reaper: „Sigur as fi venit si eu la actiune (am mai participat la ceva asemanator dar fara tenta de campanie electorala)… prea tare zgirie faza cu PUR-ul… deci NU Categoric. P.S.

: participantii trebuie cumva sa si poarte maieuri/tricouri pe care sa scrie «PUR»?” sau LucicA: „Dupa alegeri mai organizati astfel de actiuni, ori va veti multumi cu actiunile din restaurante, mese de protocol si excursii prin strainatate?”.

In ceea ce priveste incercarea lui Anghel Ficu de a impune politica PNL, nici aceasta nu stirneste interesul studentilor: Dom-director: „Alo, tovarasu’ Ficu, ca altfel nu iti pot spune…, las-o mai moale putin! Si mai lasa-ne putin cu campania electorala… din cite stiu eu nu a inceput oficial si am impresia ca e impotriva regulilor sa o incepi matale mai devreme”.

Si exemplele pot continua.

Joaca de-a politica

Aceste mici incercari de a face politica pe Internet ale celor doi fosti lideri de ligi studentesti vin in momentul in care partidele si-au pus in miscare masinaria politica inainte de alegerile de anul acesta.

Micii si berea impartite prin piete publice de PSD sau programul prin care PUR i-a trimis saptamina trecuta pe toti studentii care se inscriau in partid la meciul nationalei de fotbal cu echipa Germaniei (scor final 5-1 !!!) fac subiectul jurnalelor de stiri din ce in ce mai des.

Deplasarile personalitatilor PNL prin tara cu ocazia campaniei electorale sau Gigi Becali, presedintele Partidului Noua Generatie (PNG) care imparte bani grei ca la nunta celor mai putin norocosi fac ca actiunile celor doi politruci pe un simplu forum de Internet sa para cu atit mai putin justificate si indreptatesc ironia studentilor manifestata in raspunsurile lor de pe forum.

Un viitor clar,in partid

De vreme ce multi dintre liderii studentilor isi recunosc intentiile de a urmari interese politice chiar cu pretul de a renunta la liga, ceea ce ramine de neinteles este indiferenta cu care studentii privesc, in afara spatiului sigur oferit de Internet, aceasta situatie.

La greva din toamna s-a renuntat la proteste dupa ce reprezentantii studentilor au semnat protocolul cu autoritatile de la Bucuresti, desi s-a aflat imediat ca tinerii prezenti la negocieri au fost puternic influentati de apartenenta sau simpatia pentru anumite partide politice.

Din ce in ce mai des auzim de liderii organizatiilor studentesti ca aleg calea politicii. Chiar la intilnirea dintre USR si ligile locale din Iasi de marti, 20 aprilie a.c., s-a incercat explicarea acestui fenomen prin sublinierea necesitatii unei implicari mai mari a celor din conducerea ligilor in politica.

La intilnire au fost prezenti si reprezentanti ai partidelor politice care au sustinut politizarea ligilor ca o solutie la conflictul de interese. Sau s-ar putea deduce ca se pregateste doar o scuza buna de inghitit pentru cazurile in care „sefii” studentilor se indeparteaza astfel de la interesele ligii.

Nota: pentru improspatarea culturii politice a preopinentilor, amintim urmatoarele

*Niccolo Machiavelli (1469 – 1527). Om politic italian din perioada renascentista, a scris intr-unul din capitolele cartii sale despre politica („Principele”) ca orice tine de etica, de moralitate trebuie sa paleasca in fata preluarii si pastrarii puterii politice. „Trebuie sa minti daca este vorba de a te pastra la putere – ba, mai mult, e chiar necesar”.

Liga si politica merg impreuna?

In numarul numarul 185 din 29 martie – 4 aprilie 2004, revista noastra a publicat o ancheta in care se arata ca anumiti lideri ai ligilor studentesti intra in partide si politizeaza actiunile organizatiei. Desi ei se afla acolo tocmai pentru a reprezenta interesele colegilor lor mai „comozi” din camine si nu pentru a le urmari pe cele proprii.

In articolul respectiv puteati citi ca o liga are un statut care nu-i permite nici o legatura cu un partid si ca, in ciuda acestui fapt, unii reprezentanti ai studentilor considera organizatia ca un pas normal spre o cariera in politica. Legea invatamintului condamna orice incercare de politizare a mediului universitar.

Asta nu-i opreste, insa, pe reprezentantii studentilor sa frizeze ilegalitatea si moralitatea si sa devina membri de partid inca din perioada in care se afla in structurile de conducere a organizatiei studentesti. Unii renunta la cariera politica, insa nu izolate sint cazurile in care acestia opteaza pentru partid, in detrimentul ligii.

E greu de crezut ca in acest caz, in momentul alegerii lor in organizatie, ei nu se gindesc deja cum sa se foloseasca de aceasta pentru a intra in gratiile politicienilor de cariera. Dovada cea mai clara care ar putea arata cele de mai sus este insusi faptul ca fostii lideri de liga se instaleaza pe fotolii prin sediile partidelor.

Sarcina lor in aceste functii se pare ca este tot manipularea „publicului – tinta” pe care mizau si inainte de cariera politica: studentii. Adica, cei la care strigau prin portavoci la greve ca trebuie sa se ia atitudine impotriva guvernantilor care ii nedreptatesc.

Odata iesiti din aceeasi „oala”, ii gasiti usor ridicindu-i in slavi pe cei pe care ii aratau inainte cu degetul. Chiar si pe un forum de Internet.

Andrei CIURCANU

Andrei UDISTEANU

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro