Sari direct la conținut

Nivelul de trai este de numai 83% fata de cel din 1990

Cotidianul

Salariul mediu net pe economie, luna trecuta, a fost de 1974,5 ori mai mare decat cel din ianuarie 1990, arata un comunicat al Institutului National de Statistica. Fata de cei 2950 de lei lasati mostenire de regimul Ceausescu, in prezent, salariatii castiga in medie 5.828.978 de lei, aferenti unui salariu brut de peste 8 milioane. Evident, castigul consemnat de statistica este amagitor.

Preturile au fost cu un pas inainte, multiplicandu-se in perioada mentionata de 2378 de ori. Asa se face ca puterea de cumparare a „salariatului statistic“ este cu 17% mai mica, situandu-se la 83%.

Scaderea puterii de cumparare a salariilor se reflecta nu doar in standardul de viata al celor care traiesc din leafa. Numarul salariatilor a scazut, din 1990, de la 8 la numai 4 milioane, crescand in schimb numarul persoanelor intretinute si al pensionarilor. Astfel, castigurile, oricum mai mici, se impart la mai multe persoane.

Per ansamblul economiei, lucrurile nu s-au schimbat foarte mult din punct de vedere al bunastarii. Produsul intern brut a reusit, anul trecut, sa ajunga din nou la nivelul celui din 1989. De diferenta beneficiaza insa cei care au ales sa castige bani pe cont propriu, adica liber-profesionistii si patronii.

Acestia par a fi si primii care beneficiaza de cresterea economica, in conditiile in care cele 4-5% anuntate anual de Guvern nu par a se regasi in nivelul general de trai.

In ultimii ani, ritmul inflatiei s-a domolit. Astfel, in ultimele 12 luni, preturile s-au majorat cu 12%. Cele mai mari scumpiri s-au inregistrat la produsele nealimentare si la servicii, majorarea fiind cu 13,8, respectiv 16,8% in iunie 2003, raportat la perioada similara a anului trecut. Preturile alimentelor au crescut insa cu doar 8,5%.

Pentru anul acesta, tinta este de numai 9%, iar statisticile lunare arata ca preturile alimentelor vor fi in continuare sub medie. Cele mai mari scumpiri se vor inregistra multa vreme de-acum incolo la servicii, unde exista cea mai mare discrepanta fata de nivelurile din Uniunea Europeana. Nivelul salariilor va putea cel mult compensa cresterile de preturi viitoare.

Fondul Monetar International nu este de acord cu majorarea salariului minim pe economie intr-un ritm mai rapid decat cresterea economica.

Estimarile institutelor de studii economice arata ca, din punct de vedere al nivelului de trai, ne va lua 20 de ani sa-i ajungem din urma pe vecinii nou-intrati in Uniunea Europeana si nu mai putin de 80 de ani pana vom ajunge tarile occidentale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro