Sari direct la conținut

Noi acuzatii de "derapaje", "cenzura" si "presiuni" asupra angajatilor la Radio Romania. Cazul Gabriel Basarabescu si al matinalului sau duminical

HotNews.ro
Gabriel Basarabescu, Foto: Facebook - Gabriel Basarabescu
Gabriel Basarabescu, Foto: Facebook - Gabriel Basarabescu

​Realizatorul Gabriel Basarabescu de la Radio Romania face noi acuzatii la adresa celor care conduc aceasta institutie alaturi de presedintele-director general Ovidiu Miculescu. El a transmis HotNews.ro o serie de declaratii pe care le plaseaza in contextul politic al guvernarii Ciolos si al alegerilor din Republica Moldova si a pus la dispozitie inregistrari audio pe baza carora afirma, in calitate de avertizor public, ca la Radioul public „continua derapajele”, iar asupra sa s-au exercitat presiuni. Printre acestea: i-a fost luata o emisiune nu din cauze legate de continut sau rezultate, ci pentru ca i s-a impus un format cu care el nu putea fi de acord.

Interventia jurnalistului vine in conditiile in care profesionalismul si independenta posturilor publice au revenit in dezbaterea publica prin recenta initiativa PSD de eliminare a taxei radio-TV si intr-o perioada cand doi colegi ai lui Basarabescu sunt cercetati disciplinar pentru ca au semnalat nereguli in cadrul institutiei.

  • Pana in momentul publicarii acestui articol, Radio Romania nu a raspuns intrebarilor HotNews.ro referitoare la avertismentele lui Gabriel Basarabescu. HotNews.ro va publica raspunsurile RRA in momentul in care le va primi.

Din luna septembrie a.c., Gabriel Basarabescu a fost retras de la pupitrul emisiunii matinale de duminica, emisiune cunoscuta, intre altele, pentru faptul ca l-a avut invitat saptamana de saptamana, in ultimii zece ani, pe Neagu Djuvara. El acuza, acum, apeland la calitatea de avertizor public, ca este vorba despre o „forma de cenzura”. Jurnalistul sustine ca emisiunea sa, in care, intre altele, a fost invitat de mai multe ori premierul Ciolos si care gazduia o rubrica dedicata situatiei din Republica Moldova, ar deranja conducerea radioului. Realizatorul plaseaza aceasta schimbare intr-un context mai larg: „Vreau sa avertizez ca numerosi colegi jurnalisti – peste 20 – se afla in situatia de a le fi fost luata emisiunea pe care o realizau, fara a primi explicatii sau reprosuri, in locul lor, in multe cazuri, fiind aduse persoane din afara (radioului – n.red.)”

Realizatorul a pus la dispozitia HotNews.ro inregistrari ale unor discutii avute cu Dan Preda, directorul Radio Romania Actualitati, si cu Nicu Popescu, sef al redactiei RRA, discutii ce au precedat decizia de inlaturare a lui Basarabescu de la matinalul duminical. Inregistrarile arata cum cei doi ii cer lui Basarabescu sa respecte un format strict, in care interviurile sa nu fie mai lungi de cateva minute, ei amintind de interviuri lungi pe care realizatorul le-a luat in ultimul an.

  • Doua dintre aceste materiale lungi l-au avut ca interlocutor pe premierul Dacian Ciolos: primul interviu, de aproape o ora, acordat de seful guvernului dupa numirea in functie, respectiv un interviu de peste 20 de minute, difuzat cu doua emisii inainte sa fie schimbat realizatorul matinalului. Pentru acesta din urma, unul dintre sefi i-a reprosat realizatorului: „Sa stii ca in 3-4 minute se pot face interviuri din care ies mai multe stiri decat s-au scos din acel material de 20 de minute.” Un alt interviu lung, cu Dumitru Bortun, a fost difuzat imediat dupa tragedia de la Colectiv. Acestor interviuri li s-au mai adaugat altele cateva care au avut o durata mai mare decat cerea conducerea radioului, dare care aveau teme semnificative, precum summitul NATO de la Varsovia.

Nota: Gabriel Basarabescu este cel care a realizat si interviul cu Dacian Ciolos difuzat in seara zilei de marti, 1 noiembrie.

HotNews.ro a ascultat inregistrarile celor doua discutii datate 7 si 14 septembrie, dintre Gabriel Basarabescu si reprezentantii managementului, in special cu Dan Preda. Intre altele, din acestea reiese ca:

  • Cei doi ii reproseaza jurnalistului ca nu respecta un „format familial”, realizand interviuri foarte lungi: „un interviu de o ora nu este format familial”. Basarabescu raspunde aratand ca astfel de interviuri au fost mai degraba exceptii.
  • El invoca libertatea jurnalistica de a realiza interviuri asa cum stie mai bine. I se raspunde ca „libertatea ta jurnalistica e referitoare la subiecte in cadrul unui format”. Cei doi insista ca el sa accepte un format in care interviurile sa nu depaseasca cateva minute, daca vrea sa continue emisiunea: „Vrei sa faci in acest format? Daca nu, atunci vom gasi pe altcineva”.
  • Gabriel Basarabescu respinge conditia, dar insista ca vrea sa continue sa realizeze emisiunea: „[Interviuri de] 3 minute nu o sa fac niciodata a priori, pentru ca forma nu primeaza inaintea fondului (.,.) Aceasta discutie e exact de genul „sa fie liniste”, ca pe vremea lui Ion Iliescu”
  • Cei doi invoca rezultatele slabe de audienta realizate de respectivul matinal in ultima perioada, dar Gabriel Basarabescu arata ca, in perioada invocata, nu a realizat el emisiunea, deoarece a avut un concediu prelungit.
  • Gabriel Basarabescu acuza ca este distrusa rubrica despre Republica Moldova, pe care el o considera cea mai importanta productie independenta pe aceasta tema, din spatiul audiovizual. I se spune ca „in restul timpului difuzam mult mai multa informatie despre Republica Moldova”. Basarabescu arata ca in aceasta rubrica, unde se auzeau Dan Dungaciu, Iulian Chifu sau Robert Schwartz, „invitatii rosteau lucruri pe care nu le-ar fi auzit moldovenii cat e haul. Si se apropie alegerile acolo si rusii sunt intr-o crestere ingrozitoare”.
  • In discutia din 14 septembrie, inainte sa fie scos de la matinalul duminical, jurnalistul cere sa afle care este decizia – va mai face sau nu emisiune? I se raspunde vag, in mod persistent: „N-ai zis ca nu vrei? (…) Ai zis nu. (…) Ai zis nu, din pacate. (…) Mi-a parut rau ca ai zis nu. (…)” Gabriel Basarabescu insista ca nu a zis nu emisiunii, ci doar ca nu este de acord cu formatul, ca „nu semnez o forma inaintea fondului (…) Formatul nu genereaza emisiunea. Emisiunea, continutul, genereaza formatul.”. Se reiau discutiile despre audienta, format si interviurile lungi difuzate in ultimul an. Gabriel Basarabescu insista sa nu i se ceara „sa ma autocastrez” si spune ca se supune deciziei conducerii.

Decizia nu i-a fost anuntata atunci, Dan Preda refuzand sa ii spuna clar ca nu va mai face emisiune. Gabriel Basarabescu declara ca pur si simplu s-a trezit ca nu o mai face el.

  • In octombrie, printr-o hartie oficiala semnata de Dan Preda si Nicu Popescu (document consultat de HotNews.ro), jurnalistul a fost informat ca nu mai face emisiunea deoarece „in data de 7 septembrie 2016, in prezenta managementului RRA si a producatorului emisiunii, ati refuzat in mod categoric sa discutati adaptarea formatului si a ceasurilor emisiunii la noua grila, motiv pentru care conducerea RRA s-a vazut nevoita sa informeze Directia Programe despre situatia ivita si sa incredinteze realizarea programului respectiv unei alte echipe”.

Gabriel Basarabescu arata ca aceasta este doar ultima dintr-o serie de presiuni exercitate la adresa sa de catre conducerea radioului. Intre altele, arata el, de la inceputul acestui an a fost supus unei cercetari disciplinare – precedata de alte doua – in care i s-a intocmit un dosar de 517 pagini dupa ce, la sfarsitul anului trecut, a participat la o emisiune Realitatea TV (secvente aici) critica la adresa actiunilor managementului Radio Romania. El arata ca cercetarea disciplinara nu s-a incheiat.

  • Basarabescu declara ca ce i se intampla acum „poate fi considerat o forma de cenzura, cu atat mai mult cu cat „echipa” care a decis toate aceste lucruri, dl. Preda si Nicu Popescu, nu se afla la prima incercare de acest gen. In vara anului 2014, am depus la CNA o sesizare (…) in care acuzam printre altele „o forma de cenzura” din partea aceleiasi echipe (…) Cei doi imi reprosau atunci faptul ca i-am felicitat si le-am urat succes in cariera domnului Dacian Ciolos si dlui Octavian Belu intr-un halucinant context in care cei doi urmau sa „concureze” cu dna Corina Cretu (pentru functia de comisar european) si, respectiv, cu dl Alin Petrache (la functia de presedinte COSR)”.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro